Put do potomstva uz donorstvo nije bez prepreka

Za mnoge je ostvarenje želje da budu roditelji jedino moguće uz asistenciju donora reproduktivnog materijala i embriona. Banci reproduktivnih ćelija do sada je stiglo 36 zahteva za primanje pre svega jajnih ćelija, ali i spermatozoida. Pogledajte kako čitav proces izgleda.

Zdravlje 17.08.2019 | 10:34
Put do potomstva uz donorstvo nije bez prepreka
Iako human, put donora nije olakšan prečicama već je popločan brojnim testiranjima i retestiranjima, pa je minimalni period za dobijanje prvog donora od šest do osam meseci.

„Imali smo do sada 12 donora, svih 12 muškaraca. Međutim, već u inicijalnom delu postupka koji se odnosi na ispunjavanje osnovnih kriterijuma je njih pet isključeno. Sada imamo sedam koji su u određenoj vrsti postupka“, kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

Velika potreba za donorima ne snižava kriterijume koje svako mora da ispuni. Iako je zdravstveno stanje i istorija bolesti jedan od najvažnijih, intresantno je da je jedan od kriterijuma da donor ne može da bude neko ko je u pritvoru ili zatvoru proveo više od 72 sata u proteklih godinu dana. Taj kriterijum preuzet je iz evropske prakse.

Iz prakse najvećih stručnih udruženja preuzet je i model besplatne donacije. I primanje materijala biće bez troškova, tvrdi direktor GAK Višegradska. Veruje da će broj donora biti veći i napominje da rizik za mušakrce gotovo ne postoji.

„Za donore žene postoji zato što je procedura sasvim drugačija, zato što se posle svih analiza vrši stimulacija ovulacije, izazivanje da dobijemo što veći broj jajnih ćelija, zatim se intervencijom koja se radi u operacionoj sali prikupljaju, aspiriraju te jajne ćelije što je intervencija koja ima svoje rizike“, objasnio je Stefanović.

To međutim ne treba da uplaši već da pripremi donore na proceduru koja ih čeka.

„Svakako treba pričati više o tome. Sledeći korak bi svakako morao da bude taj put za donore kako oni da što pre doniraju ćelije, koga prvo da pitaju, šta da pitaju i na šta da obrate pažnju. Za sada je taj put nedovoljno objašnjen“, istakla je Sandra Jovanović predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Koliko potencijalnih donora na taj put treba da krene teško je proceniti, ali ih uvek treba biti više od primalaca kako bi ih nakon selekcija ostalo dovoljno.

(RTS)
(Foto: Shutterstock)

Komentari / 0

Ostavite komentar