"Orlovi" lako sa Turskom na startu Akropolis kupa!

Srbija je bez većih problema pobedila Tursku sa 87:72 na prvoj utakmici Akropolis kupa u Grčkoj.  Nova pobeda "orlova", videćemo koliko skupo plaćena. . .  Đorđevićev tim "preslišao" Tursku u prvoj od tri kontrolne utakmice na turniru u Atini. U sve četiri četvrtine Srbija svela protivnika na 18 postignutih poena.  Bogdan i Jokić prve violine, kontre odlične, lako smo odradili Turke! Senku na dobru igru baca povreda Dragana Milosavljevića.

Košarka 16.08.2019 | 19:05
"Orlovi" lako sa Turskom na startu Akropolis kupa!
Posle prvih deset minuta košarke, reprezentativci Srbije su imali prednost od sedam poena, a najviše zahvaljujući odličnoj odbrani i pritisku na protivničkog plejmejkera.

Izabranici Saše Đorđevića su uspeli da izbore veliki broj izgubljenih lopti Turaka i da to krunišu odličnom igrom u tranziciji i lakim poenima.

Srbija je promašila samo dva šuta za dva poena, a jedinu trojku je postigao i vidno raspoloženi Stefan Birčević, dok su za Tursku trojke pogađali Korkmaz i Iljasova.

Drugu četvrtinu je Srbija nešto slabije počela, delovali su pomalo i zbunjeno, ali tada na scenu stupa odlična odbrana i nekoliko lakih poena Marka Gudurića, pa i rapsodija Bogdana Bogdanovića i za tren oka Srbija dolazi do prednosti od 13 poena.

Pokušala je Turska preko Iljasove i Osmana da se vrati u meč, ali je najbolje što su uspeli da urade da smanje prednost Srbije na osam poena, razlika sa kojom se prvo poluvreme i završilo.

Treću četvrtinu je obeležila povreda Dragana Milosavljevića, ali je dobra stvar što je nekadašnji kapiten Partizana samostalno otišao u svlačionicu.

Što se igre tiče, stanje na parketu se nije menjalo. Srbija je bila dominantna i ostavila Tursku bez ikakvih šansi u ovoj utakmici. Trojkom Marka Simonovića je ovaj kvartal okončan i Srbija je imala 17 poena prednosti pred poslednjih 10 minuta.

Zanimljivo, prvi promašaj Stefana Birčevića videli smo na sredini poslednje četvrtine u kojoj je Srbija uspela da stigne do prednosti od 20 poena, a potom je Raduljica imao snažno zakucavanje u kontri.

Sve do kraja utakmice nije bilo previše uzbuđenja. Lako je Srbija uspevala da postiže poene tokom čitavog meča i bez većih problema privela meč kraju i Akropolis kup je započet pobedom od 15 razlike nad reprezentacijom Turske.

Najbolji srpski košarkaši nastavili su seriju pobeda u fazi priprema za Mundobasket u Kini.

Posle Finske i Litvanije (dva puta), savladana je i Turska, na startu tradicionalnog "Akropolis kupa".

Nikola Jokić zabeležio je "dabl-dabl" učinak, 18 poena i 11 skokova, Bogdan Bogdanović pratio ga je sa 17, dok je raspoloženi Stefan Birčević ubacio 13 poena.

Srbija - Turska 87:72 (25:18, 19:18, 27:18, 16:18)!

U igri "orlova" na momente je sve funkcionisalo savršeno - odbrana, kontre, šut... Mada je bilo i očekivanih, potpuno razumljivih padova, jer ipak je u pitanju samo kontrolna utakmica, a šampionat sveta počinje tek za 15 dana.

Međutim, ono što itekako brine je povreda Dragana Milosavljevića, zbog koje je direktno iz dvorane OAKA odvezen na preglede u bolnicu.

Njemu je u pokušaju polaganja lopte u koš početkom treće četvrtine "propala" noga i odmah je uz neprijatan izraz lica napustio teren.

I posle toga je Đorđevićeva četa odigrala dobro i angažovano, doguravši u 34. minutu do maksimalna 22 poena razlike (78:56), kada je Miroslav Raduljica silovitim zakucavanjempodsetio na četvrtfinale Olimpijskih igara protiv Hrvatske i "stradanje" Darija Šarića.

U drugoj utakmici dana sastaju se domaćin Grčka i Italija, dok "orlovi" u subotu, u okviru drugog kola, igraju protiv "azura" od 17.00 (Arena sport 1).

Prvi meč na Akropolis Kupu pripao je Srbiji. Turska nije uspela da napravi veći problem Orlovima koji su konstatno bili u prednosti, kako je vreme odmicalo sve više su lomili protivnika i na kraju upisali pobedu od 87:72. Bogdan Bogdanović je ponovo pokazao da je prva puška našeg tima, Stefan Birčević je odigrao vrlo dobar ofanzivni meč, a na dobru igru Nikole Jokića smo naravno navikli. On i Bogdan se crtaju kao prve violine. Ali...

Loša vest je da je Dragan Milosavljević doživeo povredu noge u trećoj četvrtini, nadamo se samo da nije ništa ozbiljnije. Nije se potom vraćao na parket. Posle jednog doskoka je odšepao do klupe i požalio se medicinskom timu da ne može da se osloni na nogu, a prve informacije kažu da je u pitanju povreda kolena. Ne bi bilo dobro da i Gagi dođe pod znak pitanja za Svetsko prvenstvo. Baš ne bi bilo dobro...

Vratimo se na pozitivnije stvari. Srbija je delovala malo zategnutije u odbrani, počela je da krade lopte u većoj meri u čemu se istakao Marko Gudurić, a to je otvorilo brojne kontranapade. Nikola Jokić je bio standardno dobar na šta smo i navikli, a Jović i Micić prilično raspoloženi za igru i asistencije. Jović ih je imao osam, Micić šest. To je izuzetno važno.

Najefikasniji u našoj ekipi bili su Nikola Jokić sa 18 poena (11sk), Bogdanović je dao 17, a Birčević 13. Iljasova je dao 13 poena, Čedi Osman 12, a Vilbekin 11 poena. Previše su Turci mašili, a jednostavno nisu imali ideju kako da se odupru Orlovima.

Srbija je na startu meča imala jasnu ideju da spušta loptu ispod koša, što je i prolazilo preko BobijaMarjanovića, a na to se nadovezala dobra igra u odbrani. Kada je tako, onda je mnogo lakše igrati i napred, a uz nekoliko "tačdaun" dodavanja Jovića Birčević je došao do lakih poena, da bi trojkom i svojim sedmim poenom podigao prednost Orlova na 15:5.

Nekako je već tada delovalo koliko je lakše igrati s Turcima, nego s Litvancima. Posebno pred solidnim brojem Srba na tribinama OAKA Arene među kojima je bio i Žarko Paspalj. Nažalost na terenu nisu bili Miloš Teodosić i Vladimir Lučić, zbog povreda.

Sa druge strane je Ersan Iljasova držao Turke u igri, kao i priličan broj penala, tako da je Saridžin tim uspeo da se održava u egalu, ali nije uspevao da drži Srbiju bez lakih poena iz kontranapada i to je odlično po Orlove.

Jokić je ponovo pokazao koliko je važan za igru Orlova, a izgleda da je implementiran sistem iz Denvera gde Jokić prima loptu na vrhu kapice, a onda dalje distribuira loptu iz uručenja, da bi se kasnije otvarao u pik. Takva postavka napada bi mogla mnogo da donese Srbiji, posebno što u rotaciji nema Tea.

Važno je i da je Bogdanović namestio ruku u prvom poluvremenu pa je pogodio tri trojke u četiri uzastopna napada što je automatski značilo da su se Orlovi odvojili rezultatski i da su mogli malo laganije da igraju. Odličan je bio i Stefan Birčević, raspoložen u napadima.

U pojedinim momentima je to bilo i previše opušteno, pa su Turci uspevali malo i da istope prednost, da bi se na poluvreme otišlo sa rezultatom 44:36. S obzirom na igru, mogla je Srbija da vodi i ubedljivije.

U nastavku meča Bogdan je nastavio seriju, nastavio je da šeta turske reprezentativce po terenu, pa je uz trojku Birčevića naš tim otišao ponovo na 16 poena prednosti. Utakmica je rezultatski bila prelomljena.

Neka se spreme Italijani…

AKROPOLIS KUP: Srbija - Turska 87:72 (25:18, 19:18, 27:18, 16:18)

Sudije: Shinas, Somos, Ciopanos

SRBIJA: Bogdanović 17, Marjanović 6, Micić 5, Milosavljević 2, Birčević 13, Jokić 18, Bjelica 5, Gudurić 11, Jović 2, Lučić, Simonović 3, Raduljica 5. Trener: Aleksandar Đorđević

TURSKA: Vilbekin 11, Balbaj 2, Birsen 1, Osman 12, Iljasova 13, Erden 3, Mahmutoglu 5, Arar 2, Durmaz, Ugurlu 3, Šanli 4, Korkmaz 16. Trener: Ufuk Saridža

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar