Kada kružni tok pobjegne "malo" na jednu stranu?

Fotografija kružnog toka u Loznici, na raskrsnici Bulevara Dositeja Obradovića i Ulice Slobodana Penezića pravi je hit na društvenim mrežama. Na njoj se vidi da centralno ostrvo ne stoji u sredini već vuče na jednu stranu i to prilično.

Srbija 16.08.2019 | 07:48
Kada kružni tok pobjegne "malo" na jednu stranu?
Ova fotografija izazvala je brojne reakcije i komentare poput onih da će zbog “lošeg projekta beton zamijeniti zelenu površinu”, “da će ulica još malo ući ljudima u kuće”, “da li je projektant bio pijan”, ili jednostavo “ovo vam je malo ukrivo”.

U Javnom preduzeću “Loznica razvoj”, koje projektuje i izvodi ove radove, međutim, objašnjavaju da je projekat usaglašena sa pravilima saobraćajne i građevinske struke, da su ga izvodili inženjeri sa iskustvom, te, kako kažu, “nema mjesta bojazni da budući kružni tok neće biti funkcionalan”.

– Ove dvije ulice koje se vide na slici, ne ukrštaju se pod pravim uglovima, pa kružni tok nije mogao u prvom trenutku da bude u središtu. Međutim, on će biti u potpunosti u sredini raskrsnice. Sa jedne strane ući će u zelenu površinu, a sa druge strane značajan dio površine koji je sada u betonu, biće zatravljen i pretvoren u zelenu površinu – objašnjava Nikola Dragićević, direktor JP “Loznica razvoj”.

U ovom preduzeću, koje je radilo i brojne druge kružne tokove u Loznici, objašnjavaju da je razlog pomjeranja, “uspostavljanje simetrije”, ali i omogućavanje bezbjednog saobraćaja, imajući u vidu, kažu, da je riječ o ukrštanju ulice sa saobraćajnicom koja ima četiri trake.

– Isprekidane linije iz Ulice Dositeja Obradovića, koja ima četiri trake, kao što se vidi na slici, dijele kružni tok na ravnomjerne dijelove. To znači da kružni tok nije pomjeren ni desno ni lijevo, već je postavljen u središte postojećih traka i saobraćajnica – objašnjava direktor JP “Loznica razvoj”, piše Blic.

Kako naovodi dalje, raskrsnica svakako nije pod pravim uglom, bliže je čak 45 stepeni, pa su se “morala ispoštovati pravila struke za bezbijedno funkcionisanje saobraćaja”.

– Zelena površina je usaglašena i koncentrična sa sjedištem kruga, zatim ivičnjaci i kolovozne trake, tako da nema mjesta bojazni. Da smo kružni tok pomjerili, saobraćaj ne bi mogao da se odvija – smatra direktor JP “Loznica razvoj”.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Medo

16.08.2019 06:55

Moderna građevina, ne shvataju to ljudi...

ODGOVORITE
Name

B.Luka

16.08.2019 06:59

Nije ni na Laušu puno bolji.

ODGOVORITE
Name

B

16.08.2019 07:02

A sta su trebali? Pomjeriti udesno pa srusiti ovu kucu? Uzece metar zelene povrsine, jako bitno. Nisu park iskopali.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

16.08.2019 07:03

VI INZINJERI ZNATE STA JE BEZBJEDNOST SAOBRACAJA I PRAVILA STRUKE, JE LI? VI KOJI STE OVO NAPRAVILI. KOLIKO STE MILIONA KILOMETARA PRESLI PO EVROPI I SVIJETU??? GARANTUJEM DA NI JEDAN OD NAS VOZACA KOJI PO 30 GODINA VOZIMO PO SVIJETU, PRESLI PO 5,6 MILIONA KILOMETARA, NIKAD NESTO OVAKO NISMO VIDJELI NIT BI ZNALI KAKVA SU PRAVILA DA NA OVAKO NESTO NAIDJEMO. E MOJI INZINJERI, VI RADITE BEZBJEDNOST PO TEORIJI ... A PRAKSA JE NESTO DRUGO. VI POJMA NEMATE KOJE STVARI U SAOBRACAJU SU VAZNE ZA BEZBJEDNOST.

ODGOVORITE
Name

re istina

16.08.2019 08:03

Đe trčiš pred rudu šoferčino? Pa nije još gotovo. Naravno da će biti potpuno funkcionalan.

Name

Е

16.08.2019 07:04

Стручњак све објаснио али џаба мора се мало паметовати.

ODGOVORITE
Name

RE E

16.08.2019 07:31

Strucnjak? Gdje je postao strucnjak? Procitaj komentar iznad. Strucnjaci za saobracaj su vozaci koji po 40 godina zive u kamionima. Hajde ti nauci iz knjiga i u ucionici da plivas pa skoci u more. Razlika izmedju teorije i prakse je kao izmedju neba i zemlje.

Name

Bošnjanin

16.08.2019 07:37

Sve je ovde u redu,samo što još nije sve gotovo pa izgleda necentrirano.Da je malo pomjerio centralnu rupu ka stvarnom centru,ove dvije trake sa desne strane bi bile zatvorene..zato su morali konstruisati novu raskrsnicu i proširiti je na lijevoj srani,gdje su sada još uvijek trava i zemlja,ali kad bude gotovo sve,biće kao i svi kružni tokovi na svijetu

ODGOVORITE
Name

AK

16.08.2019 07:53

Budala vidi da će se ići u proširivanje saobraćajnice na uštrb zelene površine! Ali neka smo samo jezične razvezali da što bolje i ispravnije damo svoj sud o svemu i svačemu i što je dobro i što ne valja! Besposličari hvatajte se posla!

ODGOVORITE
Name

ISTINA

16.08.2019 08:32

OVO STO JE SADA U NAJMANJU RUKU JE SMIJESNO. VALJDA JE PROJEKAT PRAVLJEN PRIJE IZVODJENJA RADOVA. SAD KAD SU VIDJELI STA JE ISPALO PREPRAVLJAT CE, I NE SAMO KRUZNI TOK VEC SVE PRILAZNE PUTEVE OKO NJEGA. TO SAMO GOVORI O TOM INZINJERU.

ODGOVORITE
Name

BVS

16.08.2019 08:34

PROSIRIT CE. TACNO. ALI STA SAD? SAD IDEALNI USLOVI ZA SAOBRAVAJNE NESRECE.

ODGOVORITE
Name

Kolumbo

16.08.2019 09:20

Otkrili smo kruzni tok!

ODGOVORITE