Odluka: Odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

Republika Srpska 15.08.2019 | 14:09
Odluka: Odstrel divljih svinja zbog afričke kuge
– Od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom “Dr Vaso Butozan” biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o sprečavanju štete koju pričinjavaju medvjedi, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima u Srpskoj izdalo obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel pomenute divlje životinje ukoliko pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu. 



 
Odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode se isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu, navode iz resornog ministarstva.

U Srbiji je nedavno utvrđena pojava afričke kuge svinje, a to su pokazale i analize uzoraka u inostranim laboratorijama.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

re

15.08.2019 12:54

A šta je sa lisicama koje su se prenakotile, ima ih na hiljade pojedoše sve živo, prave ogromnu štetu po domaćinstvima.

ODGOVORITE
Name

Kada

15.08.2019 14:49

god je bilo visak lisica pojavljivalo se bjesnilo tako da je lisica samo po sebi nestajalo!

Name

zdravko

17.08.2019 18:28

R

Name

Lovac Miladin

15.08.2019 14:53

Sram i stid vas bilo, unistavate sve sto se unistiti moze samo za rad zderanja i opijanja po kojekakvim sumama, ako je iko stetocina to je covek a ne neduzne zivotinje kojih je i onako vrlo malo, al eto pobite i to zadnje vam bilo

ODGOVORITE
Name

Lovac Petar

15.08.2019 15:54

Gospodjo, smirite strasti. Nije bas tako ko sto mislite

Name

mrki

15.08.2019 16:11

Jel'miladin lovac iz Kotor Varoša predsjednik boracke organizacije. Taj je posten kao i medvjed iz Laktasa

Name

re

16.08.2019 10:26

Ko je taj ko donosi procjenu da li treba ubiti medvjeda? Radiće ko šta hoće. Uništavamo ovu planetu, sve brže. Puna su nam usta Boga, a samo gledamo kako ćemo uništiti, potamaniti, oteti. Ušlo prokletstvo u ljude, kao "najinteligentniju" vrstu na planeti.