Nije svejedno na kom mjestu imate najviše sala...

Oblik tela ima veliki uticaj na zdravlje. Naime, potencijalni zdravstveni problemi često su prouzrokovani viškom masnih naslaga, koje se skupljaju na različitim delovima tela.

Zdravlje 15.08.2019 | 10:14
Nije svejedno na kom mjestu imate najviše sala...
Od toga da li je viška najviše na struku ili bokovima, zavisi kojim zdravstvenim problemima smo skloniji.

Stomak i struk

Salo koje se skuplja na stomaku i oko struka jeste najopasnija za zdravlje, pokazuje istraživanje. Osobe koje su građene tako da se višak kilograma najviše vidi na ovim delovima tela češće pate od srčanih bolesti, kancera i dijabetesa. Stručnjaci savetuju da jedete manje ugljenih hidrata, da umesto drugih slatkiša jedete tamnu čokoladu i da svoje obroke zasnivate najviše na proteinima poput piletine, ćuretine i ribe. Takođe, savetuju se kardio-treninzi - plivanje, vožnja bicikla, trčanje, ali i treninzi snage.

Butine i kukovi

Za ovaj tip karakteristične su mršavije ruke, manja ramena i višak kilograma na butinama, zadnjici i kukovima. Salo na ovim delovima tela nije toliko opasno i ne oštećuje organe poput jetre ili srca. Ipak, kod ovako građenih ljudi se često javljaju problemi sa venama, kolenima i zglobovima. Višak kilograma na ovim delovima tela stvara pritisak za vene, pa se zbog težine vremenom oštećuju kolena i zglobovi. Stručnjaci savetuju izbegavanje masti i korišćenje namirnica poput hleba od žitarica, ovsenih pahuljica i sočiva. Preporuka je vežbanje 30 minuta dnevno, aerobne aktivnosti i vežbe za kukove i butine.

Grudi i ramena

Osobe koji imaju ovu figuru imaju uži struk i kukove, a šire grudi i ramena. Smatra se da imaju ekstremno aktivne nadbubrežne žlezde, koje im ubrzavaju metabolizam i time sprečavaju gomilanje viška kilograma. Koliko god da deluju atletski građeni, ako se ugoje, mnogo su podložniji srčanim bolestima i riziku od razvoja osteoporoze. Savetuje se da rade vežbe usmerene na razvoj donjeg dela tela, kao i da jedu namirnice koje su bogate proteinima, poput živinskog mesa ili ribe.

Ravnomerno raspoređen višak

Kod žena to znači da imaju veće grudi i kukove, dok je struk uzak. Naučnici tvrde da ove osobe imaju bolju reproduktivnu sposobnost i da su manje sklone depresiji. Ipak, kao i svi, oni treba da ograniče unos obrađenih namirnica, šećera i kofeina, da bi ostali zdravi. Preporučuje se da unose zdrave masti iz avokada, ribe, orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja.

Atletska građa

Ove osobe najčešće imaju uže kukove, manje grudi, koje su otprilike iste širine kao struk. Njima je uglavnom lako da skinu višak kilograma i imaju manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka dojke. Žene ove građe, međutim, ponekad imaju niži nivo estrogena, što može da im ometa menstrualni ciklus i poveća rizik od endometrioze, pa samim tim može da predstavlja i problem za plodnost. Da bi prirodno povećale nivo ovog hormona, savetuje se da jedu laneno seme, soju i voće, posebno jagode i breskve.

 Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

15.08.2019 11:19

Ja još nisam upoznao nekog debelog da je dobio infarkt a znam barem desetak mršavih koji su ga imali, i to ne ono skroz mršavih, već lijepo građenih, taman. Moj stari ima 88 godina i debel je...

ODGOVORITE
Name

Infarkt

16.08.2019 16:33

Ima osoba koje su imale infarnt, a nisu bile u bolnici. U Bosni se stari slabo vode doktoru te 88 godina, a zdrav kao dren je baxirano na tome. Moj otac je imao infarkt 2010- 18/08. Prwživio je jer sam ga ja našla da mu je' malo loše'. Završili smo u operacijonoj sali gdje sam mu prevodila. Stens ide pod lokalnom. Vodi ti oca na kontrolu i manje kljukuša i pita.

ODGOVORITE