Oprez: Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

Bosna i Hercegovina 12.08.2019 | 12:52
Oprez: Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije
Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Uzročnik afričke svinjske kuge je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i jedini je poznati DNA arbovirus koji može inficirati beskičmenjake (krpelji roda Ornithodoros) i kičmenjake (porodica Suidae).

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Kako su već upozorili stručnjaci, afrička kuga svinja je posebno opasna jer za nju ne postoji vakcina, te bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene jer je u pitanju virusno oboljenje.

Kako su upozorili, pojava ove bolesti bi mogla izazvati i štetu koja bi bila opasna po cjelokupnu ekonomiju jedne zemlje.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Idiotizam

12.08.2019 14:12

U Srbiji nema "afričke kuge", urađen je odstrel divljih svinja naročito na bugarskoj granici. U BiH tj u RS nije urađen odstrel i čuvaju ih samo da rade štetu preoravanjem livada, voćnjaka i zasada krompira.Prvo neka urade ono što su uradili Srbija i Hrvatska pa ako se bolest pojavi u nekoj od ove dvije države tek tada. Ovo liči na trgovinski rat po modelu"Kosova"da oni koji nemaju gotovo nikakvu standardizacije uvode sankcije onima koji imaju standardizacije, laboratorije, institute. Zašto nije uvedeno Hrvatskoj, pa zato da uđe meso isteklog roka trajanja iz EU. Samo napred sa uvozom iz Srbije. Živeo šverc!Jurite migrante, a ne svinje! Sada će da zabrane prerađevine od svinjskog mesa iz Srbije. Jedem slaninu, a neću piletinu nikada pa bilo šta bilo!

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2019 15:19

Hajde ne lupaj, prvo dobro prouci ako hoćeš i guglaj i vidi šta taj virus radi. A BiH je upozorena od strane Srbije... Nije to nikakav trgovinski rat, već prijateljsko upozorenje.

Name

seviljski brico

12.08.2019 15:57

Zemljace moj u Njemackoj je piletina skuplja od svinjskog mesa,pa vidi zasto i iz koji razloga je to tako.

Name

Federacija BiH

12.08.2019 15:18

Šta nas briga za tim...

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

12.08.2019 15:34

Поштујте прописе, и не увозите из Србије док не прође опасност. Република Српска мора сад паметно да одигра. Македонија је такође забранила увоз из Србије.

ODGOVORITE
Name

Da

12.08.2019 16:45

Da ova njuška je perspektivna,u budućnost biće najmanje premijer RS!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

12.08.2019 17:03

Zar već nije?