Oluja: Pomen u Crkvi Sv. Marka

Srbima stradalim tokom akcije Oluja je služen parastos u Crkvi Svetog Marka u nedjelju.

Srbija 04.08.2019 | 13:49
Oluja: Pomen u Crkvi Sv. Marka
To je ujedno bila i prilika da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da prognani Srbi i danas 24 godine kasnije, svoja osnovna, ljudska i imovinska prava u Hrvatskoj ostvaruju teško ili nikako.

Predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić podsjetio je za Tanjug da se prognanim Srbima sistemski onemogućava povratak u Hrvatsku, obnova uništene imovine, pravo na penziju...

"Ne tražimo mnogo ni od Hrvatske ni od Srbije, od Hrvatske tražimo da nam ne otima ono što je naše - imovinu, penzije i stečena prava, Tražimo i pravo na povratak, na našu imovinu, slobodan život ... i naknadu za uništenu, opljačkanu i otetu imovinu", rekao je Žunić.

Prognani Srbi i od Srbije, dodaje, traže jednu "stinicu" - da stane iza legitimnih zahtjeva svojih građana i državljana i da se sistematski bori za prava Srba koja su ugrožena u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja Zavičaj Nenad Abramović kaže da nijedno pravo Krajišnika nije ostvareno u potpunosti, da nadležni u Hrvatskoj čak ono malo prava koje zakon propisuje tumače kako im odgovora.

"Krajišnici su poput Feniksa, i bez obzira na teškoće nastavljau dalje", rekao je Abramović koji je pozvao sve sunarodnike da povodom državnog obilježavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", kome će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dođu večeras u Krušedol.

Cilj okupljanja je da se sjetimo svih žrtava, jer ako i jednog čovjeka zaboravimo ubili smo ga dva puta, rekao je Abramović i dodao da je cilj i da se iz svega izvuku pouke kako se takav zločin nikada ne bi ponovio.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

04.08.2019 14:52

Svi znamo koliko je Hrvatska zla nanije srpskom narodu ne samo u ovom ratu, nego i u drugom svjetskom ratu. Predsjednica Hrvatske izjavljuje kako je Hrvatska oslobodila Bosnu i Hercegovinu od srpskog agresora. Reultat toga "oslobađanja" je protjerivanje Srba iz zapadno kraiških opština i proglašavanje agresorom ljudi koji su tamo vjekovima živjeli. Sa takvom predsjednicom Hrvatske i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem tjesnu saradnju ima današnja vlast Republike Srpske, a prije svih Mile Dodik. Pored svega ovoga, danas će Mile Dodik doći na Frušku Goru gdje se obilježava progon Srba Krajine u operaciji Oluja.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.08.2019 15:22

U crkvi Sv. Marka je grobnica Cara Dušana, ali naše podaničke vlasti o tome ni A ni B.

ODGOVORITE