Nove prijetnje terorista

Ujedinjene nacije su na osnovu izvještaja svojih eksperata upozorile da je novi talas terorističkih napada moguć prije kraja godine, prenosi Gardijan.

Svijet 03.08.2019 | 19:26
Nove prijetnje terorista
Kako se navodi u izvještaju, Islamska država i dalje raspolaže znatnim materijalnim sredstvima, a proces deradikalizacije nije dao očekivane rezultate.

Eksperti Savjeta j UN u izveštaju j da je zato zabrinjavajuća slika globalnog islamističkog ekstremizma koji i dalje predstavlja značajnu prijetnju.

Autori izvještaja ukazuju na zabrinutost zbog oko 30.000 stranaca koji su otišli da se bore za "kalifat", odnosno Islamsku državu, i mogli bi biti još uvijek živi.

"Neki od njih mogli bi da se priključe Al Kaidi ili drugim terorističkim grupama koje mogu nastati. Neki od njih postaće lideri ili oni koji radikalizuju druge borce", navodi se u izvještaju.

Izvještaj je baziran na informacijama koje su pribavile obavještajne agencije zemalja članica UN.

Ističe se da iako u geografskom smislu kalifat IS više ne postoji, zemlje članice UN slažu se u tome da još uvijek postoje potencijalni faktori koji su doveli do stvaranja IS, što znači da je malo verovatno da će opasnost od Al Kaide ili sličnih grupa biti smanjena.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Đole

04.08.2019 08:33

Od tih 30 hiljada izdvojiti one sto su se opametili(ali dobro procijenit) a ostale pobiti i zbogom Islamska država. Jednom lud, lud do groba.

ODGOVORITE