Najava protesta i blokada Rače

Prevoznici i špediteri iz Republike Srpske najavili su da će u ponedjeljak u 12 časova obustaviti rad i blokirati granični prelaz Rača zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da ugasi carinski terminal na toj lokaciji.

Republika Srpska 03.08.2019 | 13:02
Najava protesta i blokada Rače
Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić ističe da su jednočasovnu blokadu zakazali za ponedjeljak, jer će UIO taj dan otvarati pristigle ponude na javni oglas za carinski terminal za potrebe Carinske ispostave Bijeljina. 

"UIO, navodno, traži novi terminal jer je ovaj na Rači neuslovan, međutim, radi se o namještanju posla privatnoj firmi iz Brčkog, koja je preuredila parking veličine košarkaškog igrališta na koji može stati 20 kamiona", tvrdi Grbić. On ne spori da je terminal na Rači neuslovan, ali tvrdi da je namjerno doveden u takvo stanje, optužujući UIO za to.

"Prije 14 godina u taj carinski terminal, čiji je kapacitet 200 kamiona, uloženo je deset miliona evra, a danas, u 21. vijeku tu nema pitke vode, ni mokrih čvorova. UIO je za upravnika terminala postavila čovjeka koji se vodi politikom što gore to bolje, a terminal na Rači uz domaćinski odnos može biti jedan od najboljih u BiH", kazao je Grbić i istakao da su prevoznici poslali dopis svim nadležnim institucijama, tražeći hitan sastanak sa čelnicima UIO. Grbić kaže da će nastaviti sa blokadom prelaza sve dok se ne odustane od namjere gašenja terminala na Rači. 

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević kaže da nema potrebe za blokadama, te da će Uprava u narednim danima organizovati sastanak sa špediterima i prevoznicima kako bi saslušali njihove prijedloge i mišljenja.

"Više puta smo se obraćali špediterima, prevoznicima, privrednicima i gradskoj vlasti u Bijeljini naglašavajući problem nefunkcionalnosti terminala na Rači koja posebno dolazi do izražaja prilikom obavljanja carinskih procedura. Položaj terminala i Carinske ispostave Bijeljina je nepravilan u odnosu na granični prelaz Rača", kazao je Kovačević.

On je istakao da su na takvo stanje ukazali i sami prevoznici, privrednici i revizori, te da je to jedini slučaj u BiH da se carinski terminal nalazi prije samog graničnog prelaza.

"Sve su to razlozi za raspisivanje javnog oglasa za carinski terminal u Bijeljini. Takođe, prilikom donošenja te odluke imali smo u vidu najavljenu izgradnju novog autoputa Rača - Bijeljina, odnosno Kuzmin - Sremska Rača, koja predviđa izgradnju graničnog prelaza na drugoj lokaciji u odnosu na postojeću", pojasnio je Kovačević.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Republike Srpske Nataša Kostić kaže da su dopis prevoznika za održavanje hitnog sastanka dobili 30. jula.

"To je isključiva nadležnost UIO i mi smo im proslijedili dopis uz preporuku da se održi sastanak kako bi se sve nedoumice razjasnile. Ministarstvo se ne može miješati u nadležnost UIO", rekla je Kostićeva.

Održavanje

Ratko Kovačević kaže da UIO nema sistematizovana radna mjesta za održavanje terminala u svom vlasništvu, pa tako ni za održavanje Carinskog terminala Bijeljina, te da sredstva predviđena budžetom nisu dovoljna da se konstantno angažuju druga lica za održavanje.

"Iz tih razloga su higijenski i radni uslovi na Carinskom terminalu Bijeljina izuzetno loši. Sredstva koja se naplate od korišćenja carinskih terminala nisu sredstva UIO, ti prihodi se uplaćuju na Jedinstveni račun Uprave i idu u raspodjelu korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza", pojasnio je Kovačević.

(Glas Srpske)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mafija

03.08.2019 13:08

Ljudi su upravu milion posto jer prostor i odrzavanje prostora prelaza je u nadležnosti UIO toliko taksi i terminala se placa da nemogu postaviti WC i očistiti prostor i postaviti kante za smeće strašno...

ODGOVORITE
Name

Ivan

03.08.2019 22:11

Apsurd je i to da je EU finansirala izgradnju prelaza Rača(kompletna infrastruktura) i predala u ruke UIO. Sad ta ista UIO "nema sredstava" da održava isti, ali ima pare da plaća privatniku terminal. Ima li ovo negdje na svijetu!?

Name

Bruka

03.08.2019 13:13

Ko je ovaj Grbic da stalno nešto blokira. Ko si ti prevarantu da blokiras granicu.

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2019 16:55

Grbic je posten i trazi ono sto je normalno.

Name

Dado

03.08.2019 17:00

Kad bi svi prevoznici poslusali Grbica bila bi blokirana sva drzava, a ne jedan prelaz. Mi imamo kamiona da sve puteve zakrcimo. Ovako 2-3% nesto radi.

Name

građanin bijeljine

03.08.2019 13:56

Trebaju građani na čelu sa opozicijom protestovati zbog izmeštanja katstra i gruntovnice u industrijsku zonu, udaljeno 40 minuta od centra.

ODGOVORITE
Name

RUGIP

03.08.2019 14:40

Stanković iz Rugip je pokupovao sve poslovne prostore u RS za katastre po većoj cijeni od 50-100% po m2, koji ne zadovoljavaju uslove po strukturi i udaljenosto od centra. Treba ga tužiti kad skinu Tegeltiju i dr.

Name

opozicija

03.08.2019 15:23

Birajte nas i problem rešen.

ODGOVORITE
Name

Opa bato

03.08.2019 16:57

UIO ubire godišnje milijarde maraka od carina i PDV, a ne može iole pristojno urediti ovaj granični prelaz. To je nečuvena bruka i bezobrazluk.

ODGOVORITE