Pet dana do zatvaranja pijace u Premijer ligi...

Sve oči uprte u Mančester i Totenhem, Arsenal sprema iznenađenje! Očekuje se još dosta promena u samoj završnici prelaznog roka na Ostrvu. . .

Fudbal 03.08.2019 | 20:02
Pet dana do zatvaranja pijace u Premijer ligi...
Prelazni rok u Premijer ligi ušao je u foto-finiš i još samo pet dana ostalo je do zatvaranja letnje pijace na Ostrvu!

To znači dve stvari - ili nas čeka potpuno ludilo do četvrtka u 18 časova po srednjoevropskom vremenu, ili će inače trusno područje severno od Lamanša ostati potpuno mirno. Bar po pitanju onih najvećih, najskupljih transfera. Dogovor Mančester junajteda i Lestera za Harija Megvajera, koji će u najskorije vreme postati najskuplji defanzivac u istoriji fudbala, može da posluži kao najbolja uvertira za ono što nas čeka u narednim danima. Sve oču uprte su ka Mančesteru ne samo zbog Megvajera, već i zbog toga što bi upravo na Old Trafordu moglo da se dogodi najviše ulazno-izlaznih transfera najviših magnituda do 8. avgusta. Dva velika odlaska i možda čak tri velika dolaska. Nije samo Junajted u centru pažnje, već i Mančester Siti odakle bi mogao da ode Leroj Sane, a u ovom trenutku najviše će se pratiti dešavanja u Arsenalu i Totenhemu, pošto od Liverpula ovog leta nismo dobili ništa, dok je Everton već dogovorio transfer Mojzea Kena iz Juventusa za 40.000.000 evra, a nedavno i zvanično demantovao da će dalje pregovarati s Kristal Palasom za Vilfrida Zahu.

Pogledajte šta nas to čeka u narednih pet dana na engleskoj pijaci...

DOLAZNI TRANSFERI

PAULO DIBALA – ROMELU LUKAKU (Mančester junajted - Juventus / Inter)

S obzirom da ovde postoji mogućnost direktne razmene Juventusa i Junajteda, dvojicu ofanzivaca stavili smo u isti koš. Mada, na kraju bi od svega mogao da se dogodi samo odlazak Romelua Lukakua iz Mančester junajteda i to u Inter. Zavrzlama oko transfera Paula Dibale na Old Traford koči nekoliko direktnih poslova na transfer pijaci. Argentinac veruje da Junajted nije klub čija se filozofije igre poklapa s njegovom i jednostavno sve se čini da je ovaj transfer blizu propasti. Pored toga što Juventus uz Lukakua traži između 15.000.000 i 20.000.000 evra, Dibala je od Junajteda tražio platu od 12.000.000 evra, što je pomalo "ohladilo" ljude iz kluba, a uz to i 15.000.000 evra provizije koja bi bila namenjena njegovom agentu. Upravo je njegov zastupnik bio pre nekoliko dana u Londonu, gde se sastao s čelnicima Junajteda i navodno postigao načelni dogovor za transfer, ali je i dalje sve to na dugačkom štapu. Zbog toga, ali i činjenice da je Bepe Marota krenuo u ofanzivu na Dibalu, lako bi mogao da se dogodi da Lukaku takođe ode u redove Nerazura. Podsetimo, dva kluba i dalje ne mogu da se dogovore oko formule isplate obeštećenja od 80.000.000 evra i sve je manje vremena za realizaciju transfera. Inter nema novac da ceo transfer isplati odmah, već po sistemu pozajmice, uz isplatu novca u nekoliko rata. Lukakuov agent Federiko Pastorelo insistira na transferu jer je svestan da ga čeka pozamašna suma novca za proviziju. 

FILIPE KUTINJO (Arsenal)

Gotovo šokantno zvuči, ali ni posle dovođenja Danija Sebaljosa i Nikole Pepea Arsenal nije završio s dovođenjima igrača koji bi imali ofanzivnija zaduženja. Poslednje ime koje se čeka na Emirejtsu je - Filipe Kutinjo! Da nije sve prazna priča, ostrvski mediji javljaju da će se u nedelju sastati čelnici Arsenala i Barselone uoči meča na turniru Đoan Gamper kako bi razgovarali o ovoj temi, a ključni čovek je Raul Sanljei. Nekadašnji sportski direktor Barselone, a od februara 2018. rukovodilac u fudbalskom sektoru Arsenala i dalje ima snažne kontakte i dobre odnose na stadionu Kamp Nou i pokušaće da u samom finišu prelaznog roka još jednom obraduje Arsenalove navijače. U Barseloni su uveliko počeli da spremaju izlazni transfer Kutinja, ali je glavni cilj da Brazilac bude prodat. Tu nastaje problem za Arsenal, koji je jedino u mogućnosti da ponudi Barseloni pozajmicu, uz opciju kupovine, dok u Kataloniji čekaju da vide hoće li se u Parizu odobrovoljiti da puste Nejmara, što bi gotovo sigurno značilo da će se Kutinjopreseliti na Park prinčeva. U Arsenalu nemaju mnogo vremena za gubljenje, a najskuplje pojačanje u klupskoj istoriji i jedan od najplaćeniji igrača u timu Ernesta Valverdea u ovom trenutku čak i razmšlja o Arsenalu, pošto mu je jasno da za njega neće biti mesta u Barseloni. Ali, sve će zavisiti od raspleta u slučaju Nejmar...

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ (Mančester junajted)

S nestrpljenjem se čeka trenutak kada će SMS postati novi fudbaler Mančester junajteda, jer to znači da će u istom prelaznom roku dva puta biti oboren rekord za najveći transfer u istoriji srpskog fudbala. Svi detalji su praktično poznati - transfer će iznositi 90.000.000 evra, s tim što je fiksni deo 75.000.000, uz 5.000.000 evra u lakše i 10.000.000 evra u teže dostižnim bonusima. Mada, tu zapravo i leži problem zbog kojeg još nije objavljen transfer. Klaudio Lotito insistira na tome da svi bonusi budu objedinjeni i da budu lakše dostižni, što ljudima iz Junajteda baš ne odgovara. Ali, oni pod hitno moraju da završe posao kako bi mogli da popune prostor koji je ostao odlaskom Andera Erere u PSŽ. Sergej je navodno dogovorio petogodišnji ugovor vredan između 5.000.000 i 6.000.000 evra, dok se ranije pisalo da bi njegov agent Mateja Kežman trebalo da dobije proviziju od 10.000.000 evra. Lacio se polako oprašta od Sergeja i čini se da je samo pitanje trenutka kada će transfer biti ozvaničen. 

ĐOVANI LO SELSO (Totenhem)

Đovani Lo Selso je neko ko se dugo čekao na novom Vajt Hart Lejnu, mada je u ovom trenutku kilometrima daleko od Totenhema. Razlog za to je vrlo jednostavan - ako Kristijan Eriksen ostane, ovaj transfer propada! Jednostavno, Totenhem ne bi imao potrebu za dovođenjem Argentinca, jer nema razloga da se zatrpava tim. Pritom, novac bi mogao pametnije da se iskoristi, ako uopšte bude razloga da se i dalje troši. Od sigurnog odlaska iz Totenhema, Eriksen je prema brojnim najavama sada nikad bliži da potpiše novi, bogatiji ugovor s Pevcima, pošto je Real Madrid maksimalno fokusiran na transfer Pola Pogbe. Ako bi se u ovih pet dana dogodio neki preokret, onda bi Lo Selsov transfer bio izvestan, za sumu između 70.000.000 i 75.000.000 evra. Ako sve ostane kako trenutno jeste, Betis bi mogao da se nađe u problemu, jer je već doveo zamenu u liku Nabila Fekira, a na stadionu Benito Viljamarin verovatno nisu računali da Eriksen neće otići. Osim toga, Mauricio Poketino je u poslednjem izlaganju spustio loptu i rekao da će klub reagovati samo ako bude potrebe za tim i da neće biti bespotrebnih izdvajanja novca. 

BRUNO FERNANDES (Mančester junajted)

Old Traford bi ovog leta mogao da dobije dvojicu novajlija u veznom redu, a pored Sergeja Milinković Savića čeka se i potpis Bruna Fernandesa. Ovaj posao je u direktnoj vezi s odlaskom Pola Pogbe i čeka se odlazak Francuza u Madrid kako bi posao mogao da se završi. U međuvremenu Sporting je svog kapitena zamolio da ostane još ovaj vikend kako bi odigrao Superkup protiv Benfike u nedelju i da onda može da ide. Bruno je tu molbu očigledno prihvatio, iako je pre samo nekoliko dana plakao kao malo dete po završetku pripremne utakmice protiv Valensije. Te suze dovoljno govore o tome da je njegov odlazak izvestan, samo se čeka da se vidi za koju sumu. Pominje se između 65.000.000 i 75.000.000 evra, kao i to da je Bruno s Junajtedom dogovorio ugovor identičan Milinković Savićevom - na 6.000.000 evra godišnje. 

GERET BEJL (Totenhem)

Ovaj posao je, baš kao i transfer Đovanija Lo Selsa, prilično daleko od realizacije. Pošto je bombastični transfer u Đengsu propao zbog odluke kineskog kluba da ne izdvoji ni cent za obeštećenje, jedina i poslednja stanica za brzonogog Velšanina je upravo Totenhem. Danijel Levi želi da se transfer dogodi, ali prvo mora da se ispuni nekoliko uslova. Prvi i osnovni je da Bejl prihvati platu manju od 15.000.000 evra na godišnjem nivou. Navodno, između Reala i Totenhema ne bi trebalo da bude problema oko dogovora za obeštećenje, pošto klubovi imaju višegodišnji poslovni odnos i dobre relacije. Dok Zinedin Zidan svim silama gura ka tome da Bejl ode, Velšanin bi čak mogao i da ostane u Realu, što je pre samo sedam dana izgledalo nemoguće. Ako Totenhem nađe pravu formulu, eto Bejla opet u Severnom Londonu, ovog puta na novom Vajt Hart Lejnu.

ODLAZNI TRANSFERI

POL POGBA (Real Madrid)

Transfer koji se previše odužio da se ne bi dogodio. Jednostavno, toliko se puta pisalo i pričalo o tome, a Pogba je nekoliko puta direktno radio na tome da ga Junajted pusti u Real. Činjenica da ga nije bilo na letu za Kardif, gde će Junajted odigrati prijateljski meč protiv Milana dovoljno govori o tome da se nešto veliko sprema. Klub je u zvaničnom saopštenju naglasio da je u pitanju povreda leđa, ali nekoliko relevantnih medija na Ostrvu tvrdi da je to jasan signal da se bliži kraj realizacije transfera u Madrid. Pitanje je samo – po kojoj ceni. Prvo se pominjalo 150.000.000 evra, pa 180.000.000, da bi Junajted na kraju podigao cenu na čak 200.000.000 evra zbog izjava Mina Rajole u kojima je pričao da Pogba „troši najbolje godine na Old Trafordu“. Kako je ovaj transfer u direktnoj relaciji s dolascima Sergeja i Bruna i isti bi direktno finansirao oba posla, verovatno je da će sve biti rešeno u poslednjem danu prelaznog roka, ako ne pre. Bio bi to možda i najveći transfer ovog leta.

LEROJ SANE (Bajern Minhen)

Mančester Siti već ima spremnu zamenu za Sanea i istog momenta aktiviraće transfer Mikela Ojarzabalaiz Real Sosijedada. Pitanje je samo - da li Sane želi da ode? O tome je govorio i Pep Gvardiola, koji je indirektno poručio da sve zavisi od Nemca i njegovih planova. Bajern mora da reaguje pod hitno ako hoće Sanea, jer Mančester Siti sigurno neće pregovarati o transferu kada se 8. avgusta bude spustila rampa. Osim toga, Bajern mora da se otvori kako bi dobio potpis nemačkog reprezentativca, a pominje se suma od 90.000.000 evra. Sane navodno intenzivno razmišlja o selidbi na Alijanc Arenu, Niko Kovačje nedavno čak izjavio da je vrlo uveren u to da će transfer biti završen, zbog čega je dobio packe od Karl Hajnca Rumenigea, ali i ptice na grani znaju da sportski direktor Hasan Salihamidžić predvodi ekspediciju iz Minhena koja mora da dobije Saneov potpis. 

TOBI ALDERVEIRELD (Roma)

Iako je prošao rok po kojem su klubovi mogli da završe transfer po nižoj tarifi zbog posebne otkupne klauzule, Alderveireld je i dalje aktuelan na tržištu i navodno vrlo blizu prelaska u Romu. Ostrvski mediji javljaju da je Belgijanac već dogovorio lične uslove saradnje sa Vučicom i da ga na Olimpiku čeka trogodišnji ugovor. Problem predstavljaju pregovori dva kluba, koji još ne mogu da se nađu oko obeštećenja. Totenhem traži između 50.000.000 i 55.000.000 evra, dok Roma ne bi išla iznad 40.000.000 evra i to navodno u dve rate. S obzirom da je Alderveireld ušao u poslednju godinu ugovora s Pevcima, čini se da su malo preterani zahtevi ljudi iz Severnog Londona. Mada, to im je možda mehanizam da odbiju potencijalne kupce jer su spremni da žrtvuju novac kako bi Alderveireld odradio ugovor do kraja, a možda u međuvremenu i promenio mišljenje i produžio ostanak. Na kraju, novac od njegove prodaje mogao bi da bude investiran u kupovinu Gereta Bejla?

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar