Tijela Srba u 11 grobnica Albanije

Nekadašnji specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su istraga o zločinima terorističke OVK, a posebno procesno validni dokazi, ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu i Metohiji ima veze sa Albanijom, a da su ključni igrači u tome bili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Srbija 29.07.2019 | 18:42
Tijela Srba u 11 grobnica Albanije
Vukčević je objasnio da su u tom predmetu saslušali više od 400 svjedoka, od kojih su neki stradali pod nerazjašnjenim okolnostima, ali da su, uprkos tome, došli do operativnih podataka da je na teritoriji Albanije bilo najmanje 11 grobnica u kojima su sahranjeni oteti Srbi sa Kosova i Metohije.

"Tokom istrage o zločinima OVK došli smo do brojnih saznanja o trgovini organima koja se odvijala preko Albanije. Zahvaljujući tadašnjem šefu Misije za istrage Unmika Patriku Lopezu Teresomu, brzo smo došli do izveštaja koje su sastavili nakon obilaska `Žute kuće`. On tada nije imao prava da nam dostavi taj izveštaj, ali mi ga je, ipak, dao `ispod stola`", rekao je Vukčević za frankfurtske "Vesti".

On je naglasio da su se u tim dokumentima nalazile i fotografije pronađenih medikamenata, za koje je od jednog čuvenog srpskog kardiologa saznao da se koriste isključivo za opuštanje mišića u slučaju transplantacija bubrega i drugih organa.

"To me je uverilo da sam na dobrom tragu, zbog čega smo nastavili istragu", rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, u daljoj istrazi je iskorištena sva dokumentacija Haškog tribunala, ali i saslušan veliki broj svjedoka, uključujući i nekadašnje pripadnike terorističke OVK kojima je srpsko tužilaštvo garantovalo bezbjednost.

"Jedan od njih je bio u celoj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je video. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svedok, pa ga je preuzela Nemačka i njihova BND. Pronašli su ga u parku, obešenog", rekao je bivši tužilac, napomenuvši da to nije bio i jedini svjedok protiv Haradinaja koji je okončao pod sumnjivim okolnostima.

Vukčević je naveo da je na problem zaštite svjedoka ukazao i na sastanku sa Dikom Martijem, tadašnjim specijalnim izvjestiocem Savjeta Evrope.

"Objasnio mi je kako taj sistem funkcioniše. Svaki potencijalni svedok pro dobije upozorenje, zatim pokušaju da ga podmite, a onda se desi ubistvo. Ne mora to odmah da bude svedok, dovoljno je da ubiju nekog najbližeg rođaka i time je poslata jasna poruka", rekao je Vukčević.

On je dodao da je Marti je kasnije osmislio poseban program zaštite svjedoka.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

B. Babić

29.07.2019 19:00

Stvarno mi je smiješno kad ovaj lik priča o raznim zločinima. Za svog mandata ni jedan ratni zločin koji se desio u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nije nikog optužio. Sad kada su ga zbog svog neprofesinog rada odbili primiti i adv.komoru priča neke nebuloze...

ODGOVORITE
Name

Kima

29.07.2019 20:16

Pa vidi ovog patriote,mora da je potrosio pare od tribunala,Dokle doseze ljudski moral???

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

29.07.2019 21:02

Ovaj je bio samo zaduzen da Srbe isporučiva.. Sad se sjetio Srba sa Kosova....Sta si uradio za svoga mandata osim što si pohapsio najvece Srpske patriote ološu....

Name

izraelac

29.07.2019 20:50

kaže operativna saznanja, znači nema dokaza slika snimaka ni satelitskih snimaka.. a sateliti imaju sve zabilježeno ako su špijunski a taman tad bi trebalo da su snimali ratne zone.. znači neko zna a krije, a sve se zna sigurno.. i saznaće se ako neko hoće.. al ograni si išli jako bogatim ljudima, pa se neće saznati ništa

ODGOVORITE