F1 - Hokenhajm: Trka decenije i katastrofa Mercedesa!

Maks Ferstapen, vozač Red Bula, osvojio je prvo mesto na Velikoj nagradi Nemačke u Hokenhajmu u trci o kojoj će se pričati godinama.  Najluđa trka F1: "Sto" preticanja, izletanja i Maks! Teško da se u poslednjih pet godina vozila interesantnija trka Formule 1. . . Videli smo sve!

Ostali sportovi 28.07.2019 | 17:49
F1 - Hokenhajm: Trka decenije i katastrofa Mercedesa!
Ferstapen je po drugi put u sezoni bio prvi, posle osvajanja VN Austrije, te se treći put popeo na postolje.

On je iskoristio greške kolega i uspeo da slavi posle jedne od najturbulentnijih trka u skorijoj istoriji Formule 1.

Maks je trku počeo na drugom mestu, iza Luisa Hamiltona, ali je verovatno najzanimljivija pozicija Britanca koji je trku završio na 11. mestu i ostao bez poena.

Odmah iza Ferstapena našao se Fetel, a iza njega Dani Kvjat iz Toro Rosa, te Lens Strol iz Rejsing Pointa, Karlos Sainc iz Meklarena, Aleksander Albon iz Toro Rosa, Kimi Raikonen iz Alfe Romeo, Antonio Đovinaci iz Alfe Romeo, Roman Grožan i Kevin magnusen iz Hasa.

Kod brojnih incidenata istakao se Ferarijev Lekler, koji je u jednom trenutku izleteo sa staze i završio trku, dok je bio na drugom mestu, odmah iza Hamiltona.

Heroj trke je verovatno njegov klupski kolega Fetel, koji je startovao na 20. poziciji ali završio na drugoj, najviše zahvaljujući brojnim ispadanjima u kojima su učestvovali Rikardo, Peres, Noris, Hulkenberg i Botas...

Valteri Botas je bio blizu novog postolja i nastavka dominacije Mercedesa, usled Hamiltonovih grešaka, ali je i on na kraju izgubio kontrolu nad vozilom oko 8 krugova pre kraja i potpuno uništio bolid, te završio trku.

Fincu se katastrofa desila na maltene istom mestu na kojem je Hamilton ispao sa staze, ali se Britanac tada vratio na istu i nastavio trku. Hamilton je, ujedno, tokom trke dobio kaznu od pet sekundi zbog nepravilnog ulaska u pit lejn, koju je odradio, a malo mu je falilo da dobije još jednu kaznu zbog prespore vožnje.

Jedan od tragičara je bio Niko Hulkenberg, koji se borio za prvo postolje u karijeri. On je bio u odličnoj poziciji, imao je drugo mesto, ali se on, kao i maltene većina učesnika trke, okrenuo i završio trku pre vremena.

Kada su organizatori pred početak trke u Hokenhajmu odlučili da "suše" stazu i da vozači startuju iza "vozila bezbednosti", teško da je iko mogao da pretpostavi da ćemo gledati jednu od najuzbuduljivijih trka Formule 1 u poslednjih pet godina!

Umesto dosade, videli smo trku u kojoj je bilo "stotinu" preticanja, izletanja sa staza, razočaranja i šokova - a na kraju i veliko slavlje Maksa Ferstapena.

U jednom trenutku na liderskim pozicijama videli smo neočekivane heroje poput Nika Hilkenberga ili Lensa Strola, međutim njihovo zadovoljstvo nije potrajalo dugo, trka se toliko brzo razvijala da su i njih "pojeli" uslovi, nemilosrdni čak i po Valterija Botasa i Luisa Hamiltona...

Finac se slupao pred kraj trke, dok je Britanac ostao "van bodova" u Hokenhajmu, što je najviše obradovalo Ferstapena koji nastavlja da ih pritiska.

Hamilton je napravio dve greške na stazi, okrenuo se i nastavio dalje da vozi, napravio je "glupost" i po ulasku u pit-stop, tako da je na vrlo loš način iskoristio pol-poziciju u Nemačkoj.

Vredi napomenuti da uslove na stazi sjajno iskoristio i Sebastijan Fetel, koji je imao užasne kvalifikacije i počeo je trku iz poslednjeg reda, da bi se na kraju popeo na drugi najviši stepenik na postoju, dok je sa druge strane Maksa Ferstapena bio odlični Danil Kvjat.

Ovo je ujedno bila druga pobeda u sezoni za Ferstapena, sedma u karijeri, dok mu je pripao i dodatni bod za najbrži krug (ukupno 26 bodova).

Četvrto mesto zauzeo je Lens Strol iz ekipe Rejsing Point, peti je bio vozač Meklarena Karlos Sainc, a šesti Aleksandar Albon iz ekipe Toro Roso. U bodovima su završili još Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci iz Alfa Romea, odnosno Roman Grožan i Kevin Magnusen (Has).

Trku nisu završili Botas, Hilkenberg, Lekler, Noris, Rikjardo i Perez.

Naredna trka vozi se 4. avgusta za Veliku nagradu Mađarske.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar