Novi prelaz čeka usvajanje budžeta

Savjet ministara BiH pripremio je izmijenjenu odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta izgradnje graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija, kojom se obezbjeđuje dodatnih 3,5 miliona KM i koja bi trebalo da bude usvojena na nekoj od narednih sjednica, međutim kako stvari sada stoje - sve će ostati na tome, i to dok se ne usvoji budžet za 2019. godinu.

Bosna i Hercegovina 26.07.2019 | 08:21
Novi prelaz čeka usvajanje budžeta
Inače, početak gradnje graničnog prelaza na mostu između Bratunca i Ljubovije, nazvanog "Bratoljub", koči upravo nedostatak ovih 3,5 miliona KM s obzirom na to da Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je nosilac ovog projekta, neće da potpiše ugovor s izvođačem radova dok god se ne obezbijedi sav novac.

"Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača još nije potpisana zato što ne postoji ukupna finansijska konstrukcija potrebna za izgradnju graničnog prelaza. UIO u ovom trenutku ima osiguran samo jedan dio od ukupno projektovane vrijednosti prelaza Bratunac - Ljubovija, koja iznosi 14,5 miliona KM", rekli su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Savjet ministara BiH još prije dvije godine donio je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija", ali na iznos od 11 miliona KM. Od ovog iznosa sedam miliona KM obezbijeđeno je iz sredstava naplaćenih po osnovu klirinškog duga, a preostalih četiri miliona KM iz budžeta u 2018. godini. Izmijenjenu odluku Savjet ministara bi trebalo da usvoji, i to na način da se za ovaj projekat obezbjeđuje 14,5 miliona KM te da će pored sedam miliona klirinškog duga još 7,5 miliona KM biti obezbijeđeno u budžetu za 2019. godinu.

Nova odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija" u fazi je javnih konsultacija, koje će trajati do 6. avgusta, a odmah nakon toga trebalo bi da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Na pitanje da li će se nakon usvajanja nove odluke kojom se obezbjeđuje 3,5 miliona KM moći ići na potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, u UIO kažu da su tražili mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, u kojem nam je rečeno da će UIO dobiti odgovor u zakonskom roku.

"U odluci se navodi da će biti obezbijeđeno novih 3,5 miliona KM, tačnije u budžetu za 2019. godinu sedam miliona KM, ali tog budžeta još nema i niko sa sigurnošću ne može reći šta će Predsjedništvo BiH kao predlagač budžeta reći, ni kako će Parlamentarna skupština BiH glasati. Po svemu sudeći, bez usvojenog budžeta za 2019. godinu teško da će otpočeti radovi na izgradnji graničnog prelaza", ispričao je "Nezavisnim" izvor blizak Savjetu ministara BiH.

Podsjećanja radi, most između Bratunca i Ljubovije koštao je oko 13 miliona evra, a u potpunosti ga je finansirala i izgradila Republika Srbija još 2017, međutim zbog procedura i sporosti Savjeta ministara BiH on još nije u funkciji.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar