Selfimanija ubija

U želji da imaju najlepši selfi mnogi korisnici mobilnih telefona se ne obaziru na opasnosti koje vrebaju iz okoline u kojoj se nalaze, kada prave "pozu" za fotografisanje, pa su pokušaji slikanja selfija koji se završavaju smrtnim slučajem brojni.

Informacione tehnologije 25.07.2019 | 13:27
Selfimanija ubija
U nastojanju da dobiju što bolju "fotku" za Instagram ili Facebook, između oktobra 2011. i novembra 2017. godine, najmanje 259 osoba širom sveta je izgubilo životom, navodi se u studiji indijskog stručnog magazina Journal of Family Medicine and Primary Care.

Pet puta više osoba je proteklih godina poginulo tokom "selfiranja", nego što je izgubilo život u napadu ajkula, prenose austrijski mediji. U istom periodu je 50 osoba izgubilo život u napadu ajkule.

Iako žene u proseku prave više selfija, među poginulima je više muškaraca i oni su tri četvrtine smrtno stradalih. Na vrhu statistike po broju smrtnih slučaja je Indija, gde je 159 osoba izgubilo život tokom pokušaja da se slikaju.

Najveći deo žrtva su mladi, koji su poginuli tokom pokušaja da naprave grupni selfi, što je najomiljeniji oblik selfija u Indiji. Tako su neki poginuli tokom pokušaja da se fotografišu na šinama sa dolazećim vozom u pozadini. Indijske vlasti su zbog ovih podataka uspostavile zone u kojima je selfi zabranjen, a samo u Mumbaju ih ima 16.

Rusija se nalazi na drugom mestu rang liste smrtnosti zbog selfija sa 16 žrtava, koje su poginule sa mobilnim u rukama padajući sa mostova ili višespratnica.

U SAD je 14 osoba izgubilo život tokom "selfiranja", od koji se većina "upucala" tokom pokušaja da se fotografiše sa oružjem u ruci, ali je i više osoba je poginulo u pokušaju da napravi selfi u Velikom kanjonu reke Kolorado.

Sličnih slučajeva ima i u našem komšiluku. Tako su nadležni u Hrvatskoj, putem Twittera, upozorili građane i turiste na opasnost od fotografisanja "glupih i opasnih selfija", nakon što je jedan Kanađanin, u pokušaju da napravi željenu fotografiju, na Plitvičkim jezerima pao sa visine od 75 metara. Možda zvuči neverovatno, ali Kanađanin imao dosta sreće, pa je preživeo je pad.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar