„Leteći čovjek“ - spreman za Lamanš

Frenki „Flajmen“ Zapata pokušaće u četvrtak da preleti kanal na izumu koji je oduševio Makrona i Merkelovu na paradi u Parizu na Dan pada Bastilje.

Informacione tehnologije 25.07.2019 | 12:33
„Leteći čovjek“ - spreman za Lamanš
Bivši šampion u džet-skiju pokušaće da u povodu obeležavanja 110. godišnjice prvog leta preko Lamanša, francuskog avijatičara Luja Blerioa, leteći na svojoj platforni sa turbo motorima, „Flajbord eru“, ponovi ovaj podvig.

Planirano je da će četrdesetogodišnji Zapata, koga su francuski mediji nazvali „Letećim čovekom“ poleteti sa plaže Sanžat u blizini Kalea i sleteti u blizini Dovera.

Na polovini puta sleteće na brod na sredini kanala kako bi promenio ranac sa kerozinom, težak 37 kilograma, koji pokreće njegov „Flajbord“.

Nekoliko sati pre planiranog podviga, Zapata je bio prilično rezervisan po pitanju izgleda za uspeh. Na pitanje da li je spreman, odgovorio je da je spreman koliko je to bilo moguće.

„Morali smo da udvostručimo autonomiju mašine. Malo je komplikovano, ali nadam se da ćemo uspeti“, skromno je naveo Zapata.

Želja mu je da sledi stope velikih pionira avijacije. Luj Blerio je bio njegov uzor i tražio je neki izazov kojim bi mogao da obeleži 110. godišnjicu njegovog podviga.

Pošto je redovna linija trajekta dosta opterećena, Zapata će sleteti na brod na polovini kanala, promeniti ranac i odmah nastaviti let.

„Flajbord er“ pokreće pet mini turbo motora, može da leti 10 minuta i da dostigne brzinu od 190 kilometara na čas
Francuske pomorske vlasti su u početku odbile da odobre let, rekavši da je previše rizično, s obzirom na to da je to trasa jedne od najprometnijih brodskih linija na svetu. Ipak su danas promenili svoju odluku.

Zvaničnici obalske straže su naveli da je let odobren pošto je Zapata dao brojne garancije. Detaljno je opisao svoj sigurnosni plan i mere za punjenje goriva na moru, što je omogućilo nadležnima da donesu odluku o ukidanju zabrane za ovaj prelet.

U intervjuu za Parizijen, Zapata je naveo da će ovaj let za njega biti ostvarenje sna, ali da je pod velikim pritiskom, jer je demonstracija koju je izveo na paradi 14. jula bila isuviše laka u poređenju sa preletom preko Lamanša.

„Tada sam koristio samo tri odsto mogućnosti mašine, a sada će mi trebati 99 odsto. To uopšte neće biti lako i mislim da imam oko 30 odsto šansi da uspem“, dodao je „Leteći čovek“.

Frenki Zapata, poreklom iz Marselja, svoj prvi let „Flajbordom“ je napravio pre tri godine.

„Turbine su mi otkinule dva prsta, a mašina se zakucala u zid radionice. Posle toga morao sam dugo da pregovaram sa svojom suprugom kako bi mi dozvolila da ponovo počnem da je koristim“, priznaje Zapata.

Međutim, kada je video da mašina može da leti, shvatio je da će to biti njegovo životno opredeljenje, kome će se posvetiti do kraja.

Posle probnog leta „Flajbordom“ Zapata je naveo da je predviđeno da razdaljinu od 36 kilometara preleti prosečnom brzinom od 140 kilometara na sat, na nadmorskoj visini od 15 do 20 metara.

„Flajbord er“ pokreće pet mini-turbo motora, može da leti u kontinuitetu oko 10 minuta i da dostigne brzinu od 190 kilometara na čas.RTS
foto:internet
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eborat

25.07.2019 15:41

BIH kupuje oco odijelo.Kazu nece moci proci ispod peljeskog mosta pa im treba.Hahahaa Nema veze sto je Hrvatska povecala kredit za ovaj most i pod pritiskom MZa da naprave veci most ispod kojeg moze proci i najveci kruzer na svijetu.Oni ipak blokiraju izlaz na otvoreno more jer BiH ce da napravi 3 put veci brod.

ODGOVORITE