Haradinaj zakazao tajne sastanke

- Nakon saslušanja u Hagu, kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj zakazao je tajne sastanke sa svojim komandantima operativne zone Paštrik OVK, piše "Blic".

Srbija 25.07.2019 | 07:43
Haradinaj zakazao tajne sastanke
Prema navodima tog lista, tužilac u Hagu je Haradinaju postavljao oko sat vremena pitanja, na koja on nije odgovarao.

"Blic" navodi, pozivajući se na izvore iz Euleksa, da tokom sukoba na Kosovu ništa preko granice sa Albanijom nije moglo da se desi bez odobrenja Haradinaja, jer je to deo regiona koji je kontrolisao.

"Sada su na redu komandanti operativne zone Paštrik da daju izjave. Da li će optužnice biti odmah podizane za trgovinu organima ili će se postepeno doći do slučaja "žuta kuća", ostaje da se vidi. Ali glavni ishod saslušanja i istrage su zločini počinjeni u cilju trgovine organima i slučaj "žuta kuća"", kaže izvor lista iz Euleksa.

Prema pisanju lista, za trgovinu organima postoje svedoci koji se drže u tajnosti, a jedan od njih koji je bio vozač OVK svedočio je da su neposredno po povlačenju srpske vojske i policije 1999. godine braća Haradinaj organizovali hvatanje preostalih Srba.

List, takođe, piše, da postoji devet svedoka, od kojih su četvorica direktno učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih nealbanaca u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji.

Trojica od njih su isporučivala zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burelja, poznatu i kao "žuta kuća", dok dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom "Rinas" u blizini Tirane.

"Blic" navodi da su u sredu poziv iz Haga dobila još dvojica pripadnika bivše OVK.

Jedan od njih je bivši zamenik komandanta 128. brigade operativne zone Paštrik, Avdi Ibrahimi, kome je saslušanje zakazano za 2. oktobar.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar