LŠ: Zvezda za Helsinki - samo jedna promjena?

Od revanša sa Suduvom do prve utakmice sa Helsinkijem pojačana je konkurencija u timu Crvene zvezde, ali teško je poverovati da će Vladan Milojević praviti drastične rokade.  Kakva je uloga Marka Marina? Očekivana promena na desnom beku. . .

Fudbal 22.07.2019 | 23:40
LŠ: Zvezda za Helsinki - samo jedna promjena?
Radovan Pankov se oporavio, Žander i Milan Jevtović zaigrali, Miloš Degenek se vratio u Crvenu zvezdu, ali teško je poverovati da će se neki od njih naći u timu za prvu utakmicu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv Helsinkija u sredu na stadionu Rajko Mitić (20.45).

Barem ne u startnoj postavi, u kojoj se u odnosu na pre nedelju dana i revanš sa Suduvom očekuje samo jedan promena. 

Iako UEFA još nije saopštila kolika je suspenzija Marku Gobeljiću, jasno je da desni bek crveno-belih zbog direktnog crvenog kartona nema pravo nastupa u predstojećem duelu. Umesto njega, među startere bi trebalo da se vrati Filip Stojković, koji je od prvog minuta igrao protiv Javora.

Prvi nastup ove sezone u subotu protiv Ivanjičana upisali su i Žander i Jevtović, ali je bilo vidno da levi bek iz Brazila još nije dovoljno fizički spreman, a to je na konferenciji za medije uoči duela sa Fincima potvrdio i Milojević. 

Dodatno vreme da uđe u formu potrebno je i Kanjasu, dok se Tomane i dalje oporavlja od povrede lože.

Dakle, ukoliko Pankov ne bude dobio priliku - a mala je verovatnoća za to - Zvezda će i treću ovosezonsku utakmicu u Evropi početi bez novajlija u startnoj postavi. To, ipak, ne bi trebalo da predstavlja problem u očekivanoj eliminaciji finskog šampiona.

Postoji mala dilema oko veznog reda, pošto je Mirko Ivanić protiv Javora potvrdio da se bolje snalazi u sredini veznog reda nego na krilu, a Jevtović je sasvim solidno odmenio Bena na desnom boku, pa možda Dušan Jovančić opet ostane na klupi. To bi značilo da Ivanićponovo bude uz Branka Jovičića iza isturenijeg Marka Marina i Jevtovića i Bena na krilima, ali nisu velike šanse da se to i dogodi, odnosno da Jovančić ne bude u timu. 

Mesto u špicu i dalje je rezervisano za Ričmonda Boaćija, koji je protiv Javora odmarao do 72. minuta, kada je zamenio Pavkova.

Dok se čeka oporavak i adaptacija najvećih ovoletošnjih pojačanja Kanjasa, Žandera i Tomanea, VladanMilojević je iskristalisao najboljih 11. Trener crveno-belih za duel protiv Helsinkija poslužiće se starog fudbalskog pravila da tim koji prolazi se ne menja.

Šta to konkretno znači? Utakmicu sa prvakom Finske trebalo bi da počne identičnih 10 igrača koji su doneli plasman u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona. Samo će umesto suspendovanog Gobeljića, opet u startnoj postavi da se nađe Filip Stojković.

Neko će reći da možda nedostaje brzina Milana Jevtovića ili Alekse Vukanovića, neko će pomisliti da je Degenek možda mogao da dobije šansu umesto Srđana Babića. Ali…

Imaće o čemu da razmišljaju navijači Crvene zvezde noć uoči važne utakmice. Pre svega kakva će biti uloga Marka Marina. U rušenju, pretposavlja se, finskog bunkera. Tu taktičku finesu pokušao je da sakrije Vladan Milojević na poslednjoj konferenciji za medije.

Nekadašnji reprezentativac Nemačke u Rigi je počeo kao nominalno krilo, ali suštinski je bio najznačajniji igrač veznog reda Crvene zvezde. Kod njega su bili i srp i pogača. Već u Beogradu je promenio početnu ulogu, narodski rečeno bio je „desetka“ ali je često mnjao mesta sa Ivanićem i Benom. Povratak na staru poziciju obeležio je pogotkom i sa nekoliko potencijalnih asistencija, tu je delovao i protiv Javora. I odmah zabeležio direktno dodavanje ka strelcu prvog gola Branku Jovičiću.

Dakle, Marin može da odgovori zahtevima na obe pozicije, ali je sporno u kojoj meri Mirko Ivanić može da „glumi“ krilo, mada u prekomandovanom veznom redu Crvene zvezde očekuje se njegov doprinos i u drugim paramterima. Bivši kapiten Vojvodine bio je tih u revanšu sa Suduvom, i i dalje nije probio barijeru velikog pritiska. Helsinki mu je nova šansa.

Ostalo je sve poznato. U startnu postavu se vraća Dušan Jovančić, koji će delovati ispred jedinog zadnjeg veznog Branka Jovičića. Dok visoki Beograđanin i dalje traži formu, popularni Bakula se nametnuo kao jedan od ključnih igrača leta. Postao je opcija i prilikom prekida kada su oči uprte ka Boaćiju, Benu i visokim štoperima crveno-belih… Upravo bi Jovičić mogao da bude adut da se Finci prevare ako ne bude išlo kroz pozicionu igru.

Napad će da predvodi Boaći, očekuje se da nagovesti dalji rast forme. Ista konstatacija važi i za povratnika u startnu postavu Filipa Stojkovića, kao i Milana Rodića koji će imati generalnu probu za duele protiv Roberta Skova.

Dakle, očekivana startna postava Crvene zvezde za prvu utakmicu protiv Helsinkija je: Borjan - Stojković, Milunović, Babić, Rodić - Jovičić, Jovančić - Ben, Marin, Ivanić - Boaći. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar