Srbija: Kolinda veliča ustašstvo

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo da koristi svoj jezik i pismo i ćirilica se mora vratiti odlučio je Ustavni sud u Hrvatskoj na sednici od 2. jula. Ali na tome se, po svemu sudeći, neće završiti, ako se pitaju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čije izjave ukazuju na istinu koja se godinama unazad zna, al prećutkuje - da je cilj hrvatskih vlasti da ćirilicu proteraju iz cele zemlje.  

Region 19.07.2019 | 17:15
Srbija: Kolinda veliča ustašstvo
Kako stvari stoje, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru ne da nije regulisano, nego su napravljene još dublje podele kojima znatno doprinose izjave pojedinih političara. I dok iz Srbije pozivaju na "smirivanje strasti" i poštovanje odluka nadležnih institucija, iz Hrvatske pojedini političari oživljavanjem duhova prošlosti pokušavaju da šire strah mešu manjinama i šalju zapaljive poruke.

Posle odluke Ustavnog suda, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, stavljajući sebe iznad najvišeg suda u zemlji, izjavio je da je za takvu odluku prerano, kako je za to "nerazumno da prvo treba rešiti pitanja iz 1991. godine" kao i da bi "veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose".

U nameri da svoju ideju istera do kraja, on je otišao na sastanak sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, zaobišavši premjera Andreja Plenkovića, što bi bio logičan potez jer je Vlada ta koja je zadužena za "sporno" pitanje.

Posle razgovora na Pantovčaku saopšteno je da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima "koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija".

- Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje. Ona odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima - navodi se u saopštenju, koje su preneli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a da od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada.

- Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije rešio pitanje 30.000 logoraša, nestalih... Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta? - zapitala je predsednica i istakla da "Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava".

- Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane. Smatram da je obveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno - kazala je predsednica Grabar-Kitarović.



Kako god se ponašate prema ćirilici kroz istoriju, tako se ponašate i prema Srbima, kaže on.

- Ko god je hteo da ukine ćirilicu, od Austrougarske preko Hitlerove Nemačke, taj je hteo da ukine i Srbe. Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otklon od ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz "Oluje" - naglasio je ministar i izrazio nadu da će "Evropa reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena i da je na najnižim granama".

- Sramota je da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, ili jednostavno kada je reč o Srbima ništa nije važno. Onda za nas nema ni suda, ni pravde, ni države, ni vladavine prava - zaključio je Vulin.

Reagujući na Kolindinu izjavu ministar odbrane Aleksandar Vulin  rekao je da ne zna hoće li će EU reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

- Ustavni sud je rekao "u Vukovaru Srbi moraju da mogu da pišu ćirilicu", ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od Evropske unije da reaguje - kazao je ministar odbrane za RTS dodajući da bi bio jako srećan kada bi ta "neoustaška politika već jednom prestala".




Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona kada je reč o ovoj odluci i dodao da je važno to što piše u pomenutoj odluci, iako, kako kaže, ona nije obavezujuća.

- Važni su fakti, šta piše u odluci Ustavnog suda, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala, na primer lokalnoj upravi, postavljanje dvojezičnih ploča, to iz te odluke ne proizlazi, stoga smirimo ton. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti - rekao je Plenković i dodao da su se upravo u mandatu ove vlade pokrenule stvari te se više angažiraju kako bi rešili bilo kakve probleme i stvaraju pozitivnije atmosfere u društvu Hrvata i srpske manjine.

- On ne dovodi u pitanje niti naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, više puta izabrani gradonačelnik Vukovara jako dobro razume koji su njegovi zadaci - kazao je Plenković, prenela je Hina.

(Informer)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Razlike

19.07.2019 15:19

Hrvatska je okolo gladac, a unutra jadac. BejHa je jadac i iznutra i izvana.

ODGOVORITE
Name

Bl

19.07.2019 15:49

MILE GRABAR KITAROVIC,

Name

Poznati pevač

19.07.2019 16:00

Jadna ti je majka.

Name

075

19.07.2019 17:10

Sve će to Milorad riješiti jer njegov je slogan do posljednjeg Srbina.

Name

NIJE VIJEST

19.07.2019 15:20

POSLE JUCERASNJEG NASTUPA DODIKA I NJEGOVIH PRATIOCA KOLINDA JE MALA MACA..KO SE ZA USTASTVO ZALAZE VIDJESMO JUCE NA SKUPSTINI..

ODGOVORITE
Name

Dejan

19.07.2019 15:22

Ocekujem da Milorad Grabar Kitarovic zakaze sjednicu parlamenta na ovu temu...ako je most na Peljescu vitalni interes i ovo je jos vise.

ODGOVORITE
Name

Mile

19.07.2019 15:23

A zasto ti Srbi ne idu u Srbiju pa neka tamo pisu do mile volje sta hoce i kako hoce...

ODGOVORITE
Name

Glupost ste rekli

19.07.2019 15:59

Ovdje se radi o Srbima, koji vijekovima žive u Hrvatskoj, kao što mi živimo u Bih. Zašto da ja idem u Srbiju da živim, kad je ovo moja rodna zemlja, ovdje su mi grobovi predaka, kuća, sve. Ja u Srbiji uopšte nemam familije, svi moji su u BiH.

Name

Poznati pevač

19.07.2019 16:01

Tako je Milane,svaka ti je zlata vrijedna.

Name

Re

19.07.2019 16:08

Sta to bi Srbi i Hrvati,biste prijatelji samo juce zbog Skupsite rs-a.Osuli ste paljbu na Bosnu i Bosnjake a vi se malte ne pobratiste,eto vam ga sad jadnici.

Name

Srbo

19.07.2019 16:14

bravo Mile Pavelicu

Name

@ Glupost ste rekli

19.07.2019 19:45

Upravo to sto si rekao je i jeste problem ,nemate nikakve veze sa Srbijom a glumite vece Srbe od Srba iz Srbije.

Name

momo

19.07.2019 20:43

jes jes koji ce im moj srbovanje u ustasiji nek dodju u nasu mlu republiku da se nasrbujemo ispred zadruge u gornjoj piskavici i jos ce nam neki gazda viknuti pivu mukte

Name

Tv

19.07.2019 15:26

Baš je ova kolinda prijatelj,to sam se uvjerio juče kada su Srbi rs na skupstini zastupali interese ove plavuše

ODGOVORITE
Name

Брод

19.07.2019 15:27

Шта каже Пеина унука ?

ODGOVORITE
Name

Jah

19.07.2019 15:31

Tako je. Nema cirilice nema konstutivnosti u kantonima za srbe.. od strane hrvata nema nikakvih prava. Al treba uvijek braniti vitalni nacionalni interes hrvata dok redovno kar..ju srbe.

ODGOVORITE
Name

Borac

19.07.2019 15:32

Zar Dodik ne velica ustastvo,sa Covicem samo sto ne spava,juce brani Hrvatsku,prijeti Srbima u NSRS,Stanivukovica,itd,ide na Veliki Petak kod pape,sta to znaci,ko malo razumije,

ODGOVORITE
Name

Sta

19.07.2019 15:56

se ovo tice srba ovo je nacionalni interes federacije!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

19.07.2019 15:59

Ista smo mi govna od naroda.Od Vardara do Triglava.

ODGOVORITE
Name

k znanju

19.07.2019 16:20

Hrvatska nema sa tim veze oni su samo izvrsioci zadatka.Sefovi su na zapadu.

ODGOVORITE
Name

Mrki

19.07.2019 21:34

Hrvaska je dio zapada nemora slusat mi moramo slusat .

Name

Starcevica

19.07.2019 16:26

OK ALI ZASTO VUCIC VELICA DODIKA I ZOVE GA DA MU GLUMI SIJENKU GDJE GOD MOZE ???

ODGOVORITE
Name

Semberac

19.07.2019 18:13

zato što su obojica lopine i lični interes im je iznad svega, je*eš i državu i narod koji ih podržava.

Name

Milan

19.07.2019 16:54

Kako to, da onda dodik radi za interese hrvatske, a njega su podržali i poslanici snsd-a i njegovi satrapi kao i PDP-ovi mali perica i jos neki. Za ovu našu vlast izgleda da nije kao za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Poglavnik iz Laktasa

19.07.2019 17:43

TISINA,MOJA JE MORA BITI ZADNJA HOCETE DA SAD CITAV DAN PISEM O TOME ???

ODGOVORITE
Name

STOŽER LAKTŠi - TESLIĆ

19.07.2019 18:55

ĆIRILICU UKINUTI. PROINTER NE PREPOZNAJE TO PISMO. BRDO OTIĐI KOD PUTINA, DOĐI KOD MILOMIRA MARIĆA POGLAVNIKA MEDIJA. PIŠE PERO SIMIĆ ALI BACI.

Name

Mrki

19.07.2019 21:57

Ovaj njihov ljepsi .

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2019 05:49

Naravno da veliča kad je i sama takva

ODGOVORITE
Name

objektivno sagledano

20.07.2019 07:52

Ma neka velica sta hoce, samo dalje lopovske prste od BiH!

ODGOVORITE