SP: Rušenje Helena za dodatna dva dana pauze!

Vaterpolisti Srbije u slučaju pobede protiv Grčke sa prvog mesta iz Grupi A odlaze direktno u četvrtfinale. Tradicija na strani Srbije. Glavna opasnost po Delfine Joanis Funtulis, prvi strelac EP prošle godine.  Odluka o četvrtfinalisti SP u vaterpolu petercima? Srpski vaterpolisti u petak od 9. 30 sati po srednjeevropskom vremenu igraju poslednji susret u grupi na Svetskom prvenstvu u Gvandžuu, protiv Grčke. Odlučuje se o direktnom četvrtfinalisti. Kombinacija je mnogo.

Ostali sportovi 19.07.2019 | 08:19
SP: Rušenje Helena za dodatna dva dana pauze!
Rasplet u grupnoj fazi Svetskog prvenstva za vaterpoliste u Južnoj Koreji. U petak se igraju mečevi trećeg kola, a pre poslednjih duela jasno je da su Hrvatska i Mađarska već obezbedili plasman u četvrtfinale šampionata kao lideri Grupa B i C.

Srbija i Grčka odlučuju o prvaku Grupe A. Pobednik će biti oslobođen baraža za mesto među osam najboljih selekcija planete i imaće dva dana dodatnog odmora pred ključne mečeve u Gvandžuu. Delfinima samo pobeda donosi prvo mesto. Izabranici Dejana Savića su igrali nerešeno (10:10) protiv Crne Gore i pobedili nejaku Južnu Koreju sa 22:2, ali manjom razlikom nego što su Heleni slavili protiiv autsajdera (26:3). Ako bude nerešeno, do čelne pozicije mogu i Crnogorci, ali onda moraju da pobede Korejce sa više od 23 gola razlike.

Iako je Srbija stigla oslabljena na planetarni šampionat bez sedmorice najboljih vaterpolista nije za potcenjivanje. Videlo se u prethodna dva kola da ima mnogo rezervi, da se očekuje tek eksplozija najiskusnijih koji su već osvajali zlata na velikim takmičenjima - Dušana Mandića, Mioša Ćuka, Save Ranđelovića, Nikole Jakšića i Strahinje Rašovića.

Grci su uvek u vrhu svetskog vaterpola, kandidati za medalje. Okosnica reprezenentacije čine igrači šampiona Evrope iz 2018. godine i aktuelnog vicešampiona Starog kontinenta Olimpijakosa. Prva zvezda je iskusni Joanis Funtulis. On je prošle godine na Evropskog prvenstvu u Barseloni bio najbolji strelac sa 17 golova. Osim njega tu su i odlični Hristodulos Kolomvos, Angelos Vlahopulos i Konstantinos Genidunias.

“Grci su kvalitetna ekipa, ozbiljna. Videlo smo kako su u duelu sa Crnom Gorom brzo preokrenuli rezultat. Centri su im odlični. Biće možda i teže nego protiv Crne Gore”, rekao je Radomir Dašović za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

U sredu je Sava Ranđelović proslavio 26. rođendan.

“O Grcima razmišljamo već nekoliko dana. Imaju sjajne centre i Funtulisa. Ako damo maksimum mogli bi do pobede i prvog mesta u grupi”, istakao je Ranđelović.

Tradicija je apsolutno na strani Srbije. Na poslednjih devet susreta, naša reprezentacija ima osam pobeda i remi. Grci su nas poslednji put pobedili na Mediteranskim igrama 2013. godine, ali na velikim takmičenjima su još bez trijumfa protiv najbolje svetske reprezentacije u ovoj deceniji. Ove godine u Evropa kupu Srbija je pobedila Grčku sa 14:10.

Ako Srbija izgubi, biće tek treća u grupi i u baražu za četvrtfinale igraće sa drugoplasiranom selekcijom iz Grupe B, a to će biti pobednik meča SAD – Australija.

Osim meča Srbije i Grlke i duel Italije i Nemačke odlučuje o lideru grupe i četvrtfinalu. Azuri su mnogo kvalitetniji i ne bi trebalo da imaju problema. Italijanima odgovara i bod za pol-poziciju.



Ako Srbija pobedi Grčku u petak ujutru (po našem vremenu), biće obezbeđen direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji.

Ali to neće biti nimalo lako, jer Grčka ima vrlo kvalitetan tim. Pobednik ovog susreta osvaja prvo a poraženi treće mesto.

Srbija i Grčka imaju po pobedu i remi, Crna Gora ima dva remija, ali će u petak svakako pobediti najslabijeg u grupi - Južnu Koreju.

U slučaju nerešenog rezultata Srbije i Grčke u opciji je mnogo kombinacija. Moguće je čak da će se PETERCIMA odlučivati o raspletu u grupi i pozicijama na tabeli, odnosno ko ide direktno u četvrtfinale, a ko će u osminu finala.

Prema informacijama iz Vaterpolo saveza Srbije (mada ni oni nisu sigurni, s obzirom na to da FINA ume da iznenadi), ovo su moguće situacije:

- Ako Srbija i Grčka odigraju odigra 10:10 a Crna Gora pobedi Južnu Koreju rezultatom 22:2, tada su Grci prvi a Srbi i Crnogorci šutiraju peterce za drugo mesto. 

- Ako Srbija i Grčka odigraju 9:9 i manje, onda je Grčka prva a gleda se odnos Crne Gore i Srbije prema Koreji. 

- Ako rezultat meča Srbija - Grčka bude 11:11 i veći tada Srbija i Grčka pucaju peterce za prvo mesto.

Zanimljivo je da Grčka nikada na zvaničnom takmičenju nije pobedila Srbiju. Svakako da Grci ovog puta vide svoju šansu, jer je srpski tim znatno podmlađen, ali ovakvi mečevi su prava inspiracija:

"Nije lako sa Grčkom poslednjih godina, setite se Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Moramo da budemo najbolji što možemo u ovom trenutku. Igraju strpljiv napad, odlična realizacija igrača više. Biće pravi izazov za nas, posebno jer posle toga predstoje susreti eliminacionog karaktera. Ali sada razmišljamo samo o Grcima", rekao je srpski bombarder Dušan Mandić.

Utakmica Srbija - Grčka igra se od 9.30 (po našem vremenu), a prenos je na TV Arena sport.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar