Velika pobjeda košarke nad fudbalom...

Prva lasta proleća italijanskog basketa! Efekat dolaska Miloša Teodosića u Virtus. . .

Košarka 18.07.2019 | 22:45
Velika pobjeda košarke nad fudbalom...
„Čovek iz snova koji je došao da ispiše novu stranicu istorije basketa u Bolonji i Italiji”, najčešća je rečenica koja se u protekla 24 časa provlačila po italijanskim medijima povodom dolaska MilošaTeodosića u Virtus. Moglo bi se reći i da je srpski reprezentativac odneo prvu malu pobedu za basket nad fudbalom, mada svi znamo da je to borba Davida protiv Golijata. Ostaje činjenica da je srpskog reprzentativca u Bolonji dočekalo 600 navijača, dok je De Lihtu priredilo dobrodošlicu upola manje tifoza Juventusa u Kontinasi.

Šteta što nije živ Lučo Dala, jedan od najvećih italijanskih kantautora i veliki prijatelj Predraga Danilovića. Znao je da opeva rađanje nove Bolonje, koja se posle godina tavorenja vraća na glavnu pozornicu: kao kada je na Dal’Ari igrao Roberto Bađo, a u PalaDoci Saša Danilović gospodario Italijom i Evropom. Na „Pjaci Grande“ su se do juče sa setom sećali dana kada su Danilović, Raša Nestorović i Zoran Savićosvajali trofeje, a posle Marko Jarić i Manu Đinobili. Sad su jutarnji razgovori uz kapućino i „korneto“ ili popodnevni uz „spric“ živnuli, kao i ambicije Bolonjeza.

Bila su neizbežna i poređenja sa dolaskom Danilovića u redove Virtusa. Istina, Saša je došao na početku blistave karijere, dok je Miloš u zrelim godinama. Međutim, želje ondašnjeg i sadašnjeg Virtusa su identične: osvojiti Italiju i popeti se na vrh Evrope.

Plej reprezentacije Srbije nije krio na konferenciji za novinare da je arhitekta ideje njegovog iskrcavanja u Bolonju Saša Đorđević i „luda zamisao“ da zajedno realizuju nešto veliko i na klupskom planu a ne samo na reprezentativnom.

Miloš neće moći da nosi dres sa svojim omiljenim brojem „četvorkom“ pošto je taj broj povučen u čast legende italijanskog basketa Roberta Brunamontija. Teodosić je rekao da je izbrao 44, jer je na taj način želeo da pokaže i veliki respekt prema Brunamontiju, odnosno da dve „četvorke“ znače i dva velika pleja: jedan iz prošlosti i drugi iz sadašnjosti.

Generalni direktor Virtusa Luka Baraldi, koga ljubitelji Serije A pamte kao generalnog direktora Parme iz njenih zlatnih godina i prvog operativca Lacija u eri između Kranjotija i Lotita, lansirao je novi slogan povodom angažovanja Tea:”Moramo da postanemo ponosni na našu budućnost”.

Agenda Bolonje je već isprogramirana do najsitnijih detalja: vratiti Skudeto, osvojiti Evrokup i izboriti povratak Virtusa u Evroligu. Osnovni stub tog ambicioznog plana je Miloš Teodosić. U Bolonji su uvereni da će u sledeće tri godine osim pobeda i trofeja, kresnuti i varnica između Tea i italijanskog grada i da se priča neće završiti na kraju trogodišnjeg ugovora već da će biti nastavljena još dugo.

Inače, italijanski basketofili daju značaj Teodosićevom transferu sličan onome koji je imao prelazak Kristijana Ronalda u Juventus. Veruje se da je odluka sprskog košarkaša prelomna i za čitav košarkaški pokret u Italiji koji se nalazi u letargiji duže vreme. Drugim rečima, od Teovog izbora koristi će imati ceo ovdašnji košarkaški svet. Ne samo da je oživeo derbi u Bolonji sa Fortitudom, već će se rasplamsati i staro rivalstvo sa Olimpijom iz Milana. Svaka čast Dinamu iz Sasarija i Umani iz Venecije, ali dok veliki istorijski klubovi iz velikih gradova nisu protagonisti, nema medijske pažnje ni interesovanja koje omogućava napredak i podizanje kvaliteta.

Dovoljno je pogledati današnje sportske novine na Apeninskom poluostrvu.  Prošlo prilično vremena kad su listovi posvećivali po dve stranice dolasku jednog košarkaša u Seriju A i ostavljali prostor na naslovnici, poput Korijerea: „Bolonja, grad basketa: efekat Teodosić“.  Čak je i Tutosport, koji ne ostavlja mnogo prostora za košarku, pogotovo ne za timove van Pjemontea, posvetio stranu Teodosiću, dok Gazeta već nekoliko dana redovno prati sve što se događa oko srpskog asa.  U tom kontekstu se već vide pozitivne posledice Teodosićevog transfera. Jednostavno, u Bolonji a i na čitavoj košarkaškoj Čizmi žele da veruju da je Teo prva lasta koja najavljuje novo proleće italijanskog basketa.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar