Koliko vode je potrebno piti

Dve trećine ljudskog tela čini voda. To znači da nam je ona neophodna za funkcionisanje, naročito leti. Šta se dešava sa nama kada ne pijemo dovoljno tečnosti i gde se sve nalazi voda?

Zdravlje 13.07.2019 | 15:16
Koliko vode je potrebno piti
Čovek može da izdrži oko tri nedelje bez hrane, a bez vode svega nekoliko dana. Voda omogućava da naše srce, bubrezi, mozak, mišići – normalno funkcionišu.

Ona pomaže i u regulaciji telesne temperature... To nije sve, brojne su uloge vode u našem organizmu.

„Voda je neophodna za rad na nivou ćelije, pa do svih ostalih procesa u organizmu. Od disanja, varenja, izbacivanja loših materija iz organizma putem bubrega, putem mokraćne bešike“, ističe dr Milena Turubatović.

„Unos vode se razlikuje od doba, pola, fizičke aktivnosti, spoljašnje temperature, a kada su malo više temperature, moramo unositi malo više tečnosti. Više od dva litra ili osam čaša. To je optimalno. Međutim, vodu uzimate i kroz: voće, supe, razne napitke“, rekla je Milka Raičević, nutricionista.

Koliko ćemo vode piti, zavisi i fizičke aktivnosti.

„Dolazi do pregrejavanja organizam u toku vežbanja, tako da taj unos tečnosti mora da bude mnogo veći, nego kod ljudi koji ne vežbaju. Moramo da znamo da ta tečnost mora da se uzima i pre treninga, tokom treninga i kada se on završi. Ako ne unosite  dovoljno tečnosti u telo, imaćete problem sa dehidratacijom“, rekao je doktor Milanko Čorbić.

 Naročito kada „zvezda upeče".

Nekad zaboravimo da uneseemo dovoljno tečnosti i onda prvo primetimo da budemo pospani, umorni, da lošije spavamo. Primetimo i da manje mokrimo i to su simpotmi zbog kojih se javljamo lekaru.

Važno je znati da tečnost ne unosimo samo vodom.

„Ono što je bitno je: povrće i voće. Na prom mestu krastavac, koji je pun vitamina i minerala, ali da se kombinuje sa kiselim mlekom. Zbog varenja. Tu je jabuka, kada imate upalni poces, biće od koristi, kupus, koji pored vlakana, ima i C vitamin. Cvekla i jagoda“, ističe nutricionista.

Kako da unosite više tečnosti?
1. Koliko tečnosti izgubimo, toliko moramo i da nadoknadimo,

2. Nosite flašicu vode sa sobom,

3. Stavite vodu na vidljivo mesto.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cirkus

15.07.2019 08:32

Koliko vode je potrebno piti.............Onoliko koliko si zedan.

ODGOVORITE
Name

Ne

17.07.2019 19:41

1,5 do 2 litra tecnosti treba odrasöpj osobi dnevno. Preko 2 l je problem za stce i bubrege. Ovo je od strucnjaka za srce, šećer koji su pregledali mog oca. Zbog šećera je pio puno vodu. Supa, čorbe, sutlije ulaze u 2 litra.

ODGOVORITE