Posjeta Makrona – Srbija u fokusu

Francuski predsednik Emanuel Makron 15. jula dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle 18 godina, to će biti prva poseta jednog francuskog predsednika Beogradu. Sa domaćinom, predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama, produbljivanju privredne saradnje.

Srbija 11.07.2019 | 12:47
Posjeta Makrona – Srbija u fokusu
Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da je posle izlaska Velike Britanije iz Unije i odlaska sa političke scene nemačke kancelarke Angele Merkel sigurno da će Makron igrati ključnu ulogu u narednom periodu.

Milivojević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Emanuel Makron želi da vrati Francusku na globalnu scenu i da u strategiji njegove spoljne politike figuriraju Balkan i Srbija kao važna uporišta. 

"Posle izlaska Velike Britanije, Francuska će biti najvažnija država u EU jer je stalna članica Saveta bezbednosti i nuklearna sila. Za nas je to veoma važno jer smo mi jedna od tema za SB, ali i za globalne odnose imajući u vidu pitanje KiM i njegov status", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Makron novom strategijom na spoljnopolitičkom planu nastoji da amortizuje stvari na unutrašnjoj političkoj sceni Francuske.

Milivojević podseća da je Makron izgubio izbore za EP od Nacionalnog fronta.

Dodaje da francuski predsednik pre svega želi da reši probleme sa kojima se EU suočava.

"Politiku proširenja stavlja po strani. U tome je on dosledan, još od prošlogodišnjeg samita u Sofiji. Nova kadrovska rešenja za koja se lično založio da dođu na čelo EU jesu lica koja odgovaraju toj politici", istakao je Milivojević.

Podrška Srbiji na putu ka EU i obnova dijaloga

Kada je Srbija u pitanju, Milivojević smatra da će Makron taj stav ponoviti i u Beogradu.

"Ne treba računati da politika proširenja bude u prvom planu. Ali podržaće politiku reformi i politiku puta Srbije ka EU, u svemu onome što Srbija čini na tom putu. Činjenica da on isključivo dolazi u Srbiju pokazuje i poseban interes Francuske da se odnosi sa Srbijom vrate na prethodno stanje koje su obeležavali istorija i tradicija", kazao je Milivojević.

Makron će, kaže Milivojević, ostati zainteresovan da se dijalog Beograda i Prištine obnovi.

"Mi u poslednje vreme registrujemo mekši stav Francuske po pitanju KiM u odnosu na Nemačku i Veliku Britaniju. Francuska se zalaže za ono što je u našem interesu – da se dijalogom dođe do rešenja i da to podrazumeva saglasnost dve strane. On je protiv taksi i izričito je za nastavak dijaloga. Makron će sigurno biti u krugu onih koji će se zalagati i za nastavak dijaloga i promenu politike prištinske strane vezane i za takse, ali i uopšte prema dijalogu", istakao je Milivojević.

Prema Milivojevićevim rečima, poseta francuskog predsednika Srbiji pokazuje jasan stav da je Makron protiv taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH. 

(RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kurda

11.07.2019 12:53

Sta ce ova luda na srbskoj zemlji kad su nas bombardovali

ODGOVORITE
Name

Onako iskreno

13.07.2019 10:27

Pa, mogao bi i da ne dodje. Neka.

ODGOVORITE
Name

Pored

13.07.2019 11:24

Takvih prijatelja nam netrebaju neprijatelji!

ODGOVORITE