Goran Sarić traži odštetu od BiH

- Bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbe za zločin u Srebrenici, tužio je BiH radi naknade nematerijalne štete zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu bude isplaćeno 30. 000 КM.  

Bosna i Hercegovina 10.07.2019 | 17:24
Goran Sarić traži odštetu od BiH
Pravobranilaštvo BiH smatra da je zahtjev neosnovan.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je krajem prošle godine prvostepenu odluku tog suda kojom je Sarić oslobađen optužbe za ratni zločin u Srebrenici u julu 1995. godine, odnsno da je izdao uputstva i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Na ročištu na kojem je raspravljano o tužbenom zahtjevu rečeno je da je Sarić pod mjerama zabrane proveo više od četiri i po godine, te da je određeni period bio u kućnom pritvoru, prenosi Birn.

Oleg Grubač, vještak medicinske struke, izjavio je da su mjere zabrane, pogotovo kućni pritvor, uticale na Sarićevo psihičko stanje u vidu poremećaja prilagođavanja i blage depresije, kao i da je na intenzitet stresa uticala dužina krivičnog postupka.

Sarićev zastupnik Zagorka Stupar navela je da on odustaje od dijela tužbe koji se odnosi na naknadu materijalne štete i postavila zahtjev da mu bude isplaćen iznos od 30.000 КM sa zateznom kamatom, kao i da mu BiH nadoknadi troškove postupka.

"Ovaj iznos se traži na ime naknade nematerijalne štete i pretrpljene duševne boli nastale zbog povrede prava na slobodu", naglasila je Stupareva.

Među materijalnim dokazima koje je ona predočila u sudnici, osim nalaza i mišljenja vještaka, nalaze se prvostepena i pravosnažna presuda kojom je Sarić oslobođen, te rješenja Suda BiH o određivanju i produženju mjera zabrane.

Ranije je u tužbenom zahtjevu Sarić tražio da mu bude isplaćeno 43.000 КM, a u sudnici je pojašnjeno da je odustao od dijela koji se tiče materijalne štete, odnosno troškova nastalih usljed putovanja iz Bijeljine u Sarajevo i nazad, zbog čega su njegovi zastupnici odustali i od nalaza vještaka ekonomske struke.

Nađa Hozić, pomoćnik pravobranioca BiH, rekla je da nema utemeljenja za odgovornost BiH zbog vođenja krivičnog postupka i mjera zabrane pošto to nisu pravni osnovi za naknadu štete, te je prigovorila na nalaz i mišljenje vještaka Grubača.

"Vještak je utvrdio posljedice koje su eventualno nastale zbog vođenja krivičnog postupka, ali nije procijenio strah, niti se izjasnio o njemu, niti fizičke i duševne boli, kao ni umanjenje životne sposobnosti. Gotovo da nisu sprovedeni nikakvi dokazi koji se odnose na povredu ugleda časti i ličnosti", rekla je Hozićeva i zatražila da zahtjev bude odbijen kao neosnovan.

Prije ove presude, Sarića je u novembru 2014. Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo optužbi za zločine počinjene 1992. u sarajevskom naselju Nahorevo, odnosno da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Odluku po Sarićevom tužbenom zahtjevu Sud će donijeti naknadno.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jode

10.07.2019 15:44

Pozdrav za Generala

ODGOVORITE
Name

VeliborZvornik

10.07.2019 15:51

Naravno...

ODGOVORITE
Name

Istina

10.07.2019 16:08

Bravo Sara komandante..Srbin ..patriota i veliki čovjek...

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2019 16:49

Doci ce vrijeme da će svi Srbi koji su se borili protiv terorista biti nagrađivani kakvo je vrijeme došli i kako su se teroristi počeli po svihetu ponašati.

Name

pravda

10.07.2019 16:11

tako i treba damu plate za sve stoje pretrpijo i dusevnu bol i ljagu kojusu bacili na njega i njegovu porodicu

ODGOVORITE
Name

Re Pravda

10.07.2019 18:04

kako si?

Name

guz

10.07.2019 16:18

Dobro rece Dodik....sud i tuzilastvo su nula,narocito tuzilastvo

ODGOVORITE
Name

Naravno

10.07.2019 16:37

I trebao je jos traziti , ima ova ,nakarada od drzave, para za isplatu i za mnogo bezezlenije stvari.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

11.07.2019 06:14

Generale ti si veliki čovjek što znaju svi od Hercegovine do Semberije.Pokušali su sve da te osude i proglase krivim za šta nisu birali sredstva.Šteta koju su ti napravili nema cjenu.Ti si dokaz da je pravda dostižna,istina za mnoge na žalost još uvijek nije.Zadovoljstvo je poznavati takvog čovjeka, a druženja se ne zaboravljaju.

ODGOVORITE
Name

Рада Совиљ

12.07.2019 14:29

Достижна је,,,али колико кошта живота,,,живаца и слушања лажи и оптужби,,,за то не постоје паре које могу да надокнаде све ово,,, жив био Горанеееееее .!!