LŠ: Težak poraz OFK Titograda, Helsinki na Zvezdu!

Težak poraz Titograda na "Stadionu Bugarske armije"! "Latino" CSKA obesmislio je revanš u Podgorici, dok na "Poljudu" za devet dana neće biti toliko napeto zahvaljujući 19-godišnjem debitantu u "bilom" dresu, Dolceku.  Helsinki ubedljiv sa 10 igrača, "nula" samo u Litvaniji! Zvezdi je u ovom trenutku Finska bliža, mnogo bliža, od Farskih Ostrva. . .

Fudbal 09.07.2019 | 23:15
LŠ: Težak poraz OFK Titograda, Helsinki na Zvezdu!
Fudbaleri Titograda iz Podgorice doživeli su težak poraz na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Momci trenera Dragoljuba Đuretića primili su četiri gola ovog utorka uveče na "Stadionu Bugarske armije" u Sofiji, na kom su briljirali brazilski internacionalci.

Evandro je u 40. minutu "načeo" ekipu nekadašnje Mladosti, koja je u drugom poluvremenu primila još tri pogotka: CSKA Sofija - OFK Titograd 4:0 (1:0).

Portugalski internacionalac Tijago Rodrigeš asistirao je kod prvog, a postigao drugi gol u 53. minutu. Stotinak sekundi kasnije u strelce se upisao i Žeferson, a konačan rezultat u korist ekipe trenera Dobromirova Mitova postavio je jedan bugarski fudbaler, Kristijan Malinov u 72. minutu.

Crnogorski predstavnik u kvalifikacijama za Ligu Evrope osnovan je 1951. i narednih devet godina nosio ime Mladost, nakon čega je preimenovan u Titograd. To ime "važilo" je do raspada SFRJ, pa je 1992. vraćeno "matično" ime, Mladost.

Prošle godine, međutim, šampion Crne Gore iz sezone 2015/16 treći put je promenio ime, a drugi put nazvan nekadašnjim imenom prestonice.

Ranije u utorak, fudbaleri splitskog Hajduka startovali su u Evropi teško izvojevanom pobedom nad polu-amaterskim klubom sa Malte, prošlogodišnjim rivalom niškog Radničkog takođe u 1. kolu kvalifikacija.

Konačan rezultat na "Senetariju" postavio je debitant u belom dresu, 19-godišnji Ivan Dolcek, kojeg je trener Siniša Orešanin uveo u igru sredinom drugog poluvremena.

Pola sata kasnije, Dolcek je pogodio mrežu u prvom seniorskom nastupu za "bile": Gzira - Hajduk Split 0:2 (0:1).

Izraelski arbitar Gaj Libovic pokazao je na belu tačku u 44. minutu, kada je jedan defanzivac ekipe trenera Đovanija Tedeska rukom zaustavio pokušaj Adama Đurča. Ni prvi pokušaj Mađara sa 11 metara nije bio dovoljan za vođstvo, jer je Džastin Haber odbranio stidljiv šut, ali tako da je Đurčo dobio treću šansu koju nije mogao da promaši.

Tomislav Duka maestralnom odbranom sačuvao je Splićanima vođstvo u 49. minutu, kada je "skinuo" zicer Hamedu Koneu, a kada je Teskov tim promašio još par dobrih prilika, usledila je kazna duboko u nadoknadi vremena.

Dolcek je duplirao prednost pred revanš na "Poljudu" za devet dana u 96. minutu utakmice.

Hajduk je igrao polufinale Kupa UEFA u sezoni 1983/84 i izgubio od Totenhema, kao i četvrtfinale Lige šampiona u sezoni 1994/95, kada je bolji bio Ajaks.

Helsinki ubedljiv sa 10 igrača, "nula" samo u Litvaniji! Zvezdi je u ovom trenutku Finska bliža, mnogo bliža, od Farskih Ostrva...

Dok fudbaleri Crvene zvezde nameštaju opremu i istrčavaju na teren Suduve, sve je izvesnije ko će im biti rival u drugoj rundi kvalifikacija Lige šampiona, ako naravno dođu do nje.

HJK Helsinki je pred svojim navijačima na "Telia 5G Areni" slavio ubedljivo, verovatno i dovoljno za prolazak, protiv Toršavna sa Farskih Ostrva 3:0 (2:0), čak iako je sat vremena igrao sa 10 igrača...

Poveli su pogotkom Lapalajinena u 21. minutu, a samo deset minuta kasnije neoprezni Olibor je zaradio drugi žuti...

Morao je da menja domaći trener kako bi dobio na "balansu" u ekipi, a laknulo mu je kada je pred pauzu pogodio i O'Šaugenesi za 2:0.

Do kraja meča Lapalajinen je postigao još jedan gol za Fince, tako da će revanš za osam dana na Farskim Ostrvima verovatno biti samo formalnost, mada su se u kvalifikacijama znala desiti i veća iznenađenja.

Termini druge runde kvalifikacija za Ligu šampiona su 23. i 24. jul, odnosno revanši 30. i 31. jula, a ako Crvena zvezda prođe - biće domaćin u prvom meču.

Rezultati 1. kola:

utorak

Astana - Kluž 1:0 (0:0)
/Postnikov 68/

Ararat - AIK 2:1 (2:1)
/Avetisjan 3p, 45 - Obasi 3/

Helsinki - Toršavn 3:0 (2:0)
/Lapalajinen 21, 66, O'Šaugenesi 42/

Nome Kalju - Škendija 0:1 (0:0)
/Ibraimi 81/

Sarajevo - Seltik 1:3 (1:1)
/Oremuš 29 - Džonston 35, Eduard 51, Sinkler 85/

Dudelanž - Valeta 2:2 (2:0)
/Betib 26, Štolc 45+2 - Paker 64, Borg 70/

Suduva - Crvena zvezda 0:0

TNS - Feronikeli 2:2 (0:0)
/Drejper pen 49, Edvards 77 - Zeka 89, Fazliju 90+3/

sreda

Partizani - Karabag (17.30)
BATE Borisov - Pjast (19.00)
Šerif - Saburtalo
Ferencvaroš - Ludogorec (20.00)
Slovan - Sutjeska (20.15)
Dandalk - Riga (20.45)
Linfild - Rozenborg
Valur - Maribor

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar