Nekorektan potez Prištine i Tirane

Nakon delegacije Kosova, dolazak u BiH na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) iznenađujuće je otkazala je i Albanija.  

Bosna i Hercegovina 07.07.2019 | 18:42
Nekorektan potez Prištine i Tirane
Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ovo predstavlja implementaciju najavljene zajedničke spoljne politike Prištine i Tirane.

Crnadak je kazao da je delegacija Kosova nedavno podnijela zahtjev za vize i da to govori kako je očigledno postojala namjera da dođu na samit.

– Mi smo zahtjev obradili i izdali vize za Pacolija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu desilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanak u okviru SEECP i Zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svjesno ne dolazi – kazao je on.

Nakon što je Kosovo u novembru prošle godine uvelo sankcije, odnosno stopostotne carine na robu iz BiH i Srbije, ovo je krupan i veoma težak udarac regionalnoj saradnji i popravljanju odnosa u cijelom regionu, smatra Crnadak. 

Današnja informacija da je i delegacija Albanije otkazala dolazak u Sarajevo 8. i 9. jula je iznenadila i ministra spoljnih poslova BiH.

 – Ovo je vrlo začuđujuće i vrlo nekorektno. Ne znam sa čim se oni solidarišu. Mi smo uredno pozvali, u skladu sa standardima SEECP, delegaciju Prištine. Ovo što je uradila Albanija jedino mogu zaključiti da se implementira ono što je nedavno najavljeno, a to je da će Priština i Tirana voditi zajedničku spoljnu politiku u narednom periodu. Očigledno je ovo početak implementacije toga – kazao je Crnadak za Klix.

Na pitanje koliko će neprisustvo Albanije i Kosova uticati na djelovanje Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i kakva se poruka šalje regionalnoj saradnji, prvi čovjek Ministarstva spoljnih poslova BiH odgovara da ovo nije poruka BiH već Evropskoj uniji.

– Mislim da je ovo ozbiljan udarac Procesu saradnje, ali javnost mora znati da ovo što se dešava nije poruka BiH, već EU. Pozive koje smo uputili, zajedno sa vlastima BiH, potpisali su Savjet za regionalnu saradnju, koje je čisti projekat EU, kao i SEECP. Važno je šta će biti Evropske unije kada su u pitanu bojkoti i neprihvatljiva otkazivanja učešća u regionalnim skupovima – zaključio je Crnadak.

(Klix)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nako

07.07.2019 18:48

Trebali bi mi Srbi da se malo zapitamo, cijom glavom razmisljaju nasi politicari

ODGOVORITE
Name

Re

07.07.2019 21:41

Dacicevom sa ciljem da mi placamo njegove interese. Dodik je dobro naplatio tobožnje odbranu Srba. Ajd neka zato smo tu gde smo

Name

Zabrinut

08.07.2019 00:26

A sta je sa Hrvatima,Slovenci isto tako nece prisistvovati Samitu i Crnogorci sad ih ima sad ih nema. Sve nesto nista niscim. Jos jedna molba posto Ana iz Srbije dolazi da se osigura potpuna sigurnost i posebno obezbedjenje da nebi bila napadnuta zbog kratke kose. Hvala lijepo unapred.

Name

Lala4

07.07.2019 19:01

Dodik provocira i izigrava nekog Sero*u.

ODGOVORITE
Name

Re

08.07.2019 00:21

Niko ga i ne smatra za ozbiljno zato i ne zele sa njim nikakve ni kontakte ni saradnju. Mozda je i bolje za njih ali za narod sigurno nije. Sa njim mogu samo onaj otpad kao sto je i on. I jos jedna stvar stvatno su se obrukali niko nece da im dodje a kako cujem i Hrvatski presednik i premijer nece doci .

Name

Zlaja

07.07.2019 19:45

Ovako se brane nacionalni interesi. Šta god da mi mislili o šipcima ,mnogo toga možemo i da naučimo od njih kao na primjer Jedinstvo, svi ko jedan...natalitet itd. Ako se ne probudimo ,uskoro će se Albanska zastava zavioriti u Nišu. Naše Srpkinje nek furaju modu ,ništa brak prije 30.godine,posle se nakane da dođe jedno ,a sa teškom mukom i drugo dijete.

ODGOVORITE
Name

ja

07.07.2019 20:46

Koliko vidim samo ste sami sebe osramotili mogu samo da kazem da se ovakve stvari i poigravanja mogu i nama i Srbiji obit o Glavu ,nedo bog da Eu i Svjet odluce da Srbiji uvedu ponovo sankcije kao prije i ovako nas svi mrze u okruzenju i sve zbog nasih bahatih polticara ako narod nesto ne poduzme onda ni Bog sigurno nece,Evropa sve zna i vidi nju necete moc dovjeka farbat .

ODGOVORITE
Name

Gardista

07.07.2019 22:13

Pa cekaj sad,nasi bahati,a njihovi nisu.Njihovi non stop nesto bojkotuju,uvode sankcije,itd...i sad po tvom nasi su bahati.Smijesan si.

Name

Re Gradista

08.07.2019 10:12

Ej moj gardista .Ko ne cijeni sebe nece ga ni drugi cijeniti.Tachi je napravio ispravan potez.Znaci ne cijenis moju drzavu nemoj onda ni cijenitimene kao presednika jedne drzave. Ta poziv je bila bas kao sto kaze " Ja" bahacenje naseg presednika kojem to bahacenje samo prolazi u RS i nigdje vise.Vidis da se ni po Sarajevu u presednistvu ne moze bahatit kako bi on zelio.Nije sila Bogu mila.

Name

Milko

07.07.2019 21:32

ovaj pacoli izgleda kao da je krao med iz košnice. Izujedan sav.

ODGOVORITE
Name

Pametnom jasno

08.07.2019 09:13

Sta ce nam narko zloncinci. Pa da li iko normalan, sta i ko ima da saradjuje sa njima. Mozda,droga, trgovinu ljudskim organima, itd....

ODGOVORITE