Markezova i Hondina strahovlada u zemlji Lužičkih Srba!

Nemački Kemnic, to jest Kamjenica na istoku Nemačke ovog vikenda na čuvenom Zaksenringu ugošćuje devetu trku u kalendaru pred veliki letnji odmor.

Ostali sportovi 05.07.2019 | 17:53
Markezova i Hondina strahovlada u zemlji Lužičkih Srba!
Ovog vikenda na redu je deveta velika nagrada u kalendaru Moto GP-a koji ih u 2019. broji 19. Kraj prve polovine takmičarske godine je blizu, te je ova trka poslednja pred mali četvoronedeljni letnji odmor koji se završava u Brnu početkom avgusta.

Pista izgrađena 1998. u Kemnicu, tačnije u Kamjenici kako se originalno kaže na lokalnom, lužičkosrpskom jeziku, dugačka je 3,7 km, sa 10 levih i tri desne krivine i najvećom pravcem od 700 m. Vozi se 30 krugova na trci, a takmičari pređu nešto preko 110 km za to vreme.

Može se reći da je Velika nagrada Nemačke dom Marka Markeza. Špancu i njegovoj Hondi ova pista definitivno najvše odgovara, što dokazuje iz godine u godinu. Naime, od 2010. kada je slavio u klasi do 125 kubika niti jednom nije bio niže od prvog mesta na pobedničkom postolju. To mu je pošlo za rukom u Moto 2 2011. i 2012, a potom u Moto GP 2013-2018! Apsolutna dominacija! Kada se zna da je 2012. slavio Dani Pedrosa takođe na Hondi, jasno je koji proizvođač ovde neprikosnoven.

Prvi današnji treninzi ponovo pokazuju koliko je dobar i brz Fabio Kvartararo koji pak nije na prošloj trci, Velikoj nagradi Holandije u mitskom Asenu uspeo da se odbrani od Markeza. Aktuelni vladar Moto GP-a je po svemu sudeći i ove sezone prejak, što smatra i njegov najbliži pratilac u generalnom plasmanu, adut Dukatija, Italijan Andrea Diviciozo:

"Velika je razlika, ali ne radi se samo o tome poštyo sam dobro osetio koliko je teško sustići. Sada je najvažnije da mu ne dopustimo da se u potpunosti odlepi od ostatka karavana. Da bismo u tome uspeli moramo biti brži od njega, a to sada nije slučaj"

U suštini, Markez je apsolutni favorit, mada treba sačekati rezultate kvalifikacija koja se vozi u subotu. Dovi se očigledno unapred predao, tako da ga nećemo svsrtati u potencijalna iznenađenja, ali treba obratiti pažnju na Kvartara, kao i sve vozače koji jašu Hondu. Nema ih mnogo u vrhu, sem Markeza, ali bi ove nedelje u Saksoniji mogli da izbiju u prvi plan, a među njima su Kal Karčlou i Takaki Nakagami, dok iskusni višestruki šampion, Horhe Lorenco neće moći da se takmiči zbog povrede kičme koju je zadobio u Holandiji nakon nezgodnog pada sa motora.

Pre dve sedmica pao je, srećom bez posledica i gotovo amaterski Vale Rosi, koji će ovog vikenda tražiti priliku za iskupljenje, te se može očekivati da bude dodatno agresivan i brz. A možda i napravi čudo.

Generalni plasman: 1. Mark Markez (Španija, Honda) 160 poena, 2. Andrea Doviciozo (Italija, Dukati) 116, 3. Danilo Petruči (Italija, Dukati) 108, 4. Aleks Rins (Španija, Suzuki) 101, 5. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 72... 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar