"Četiri trke za nekog s autizmom“

Roditelji polaznika „Malog svijeta“ odlučili su organizovati „4 trke za nekog sa autizmom“ u sklopu ovogodišnjeg „3. tuzlanskog noćnog polumaratona“. Zahvaljujući divnoj saradnji sa prijateljima iz ARK Rekrativci Tuzla u sklopu sve četiri trke, trčaće se kampanja "Za nekoga s autizmom" tokom koje će biti prodavani metri i kilometri, a sve s ciljem pomoći i podrške Centru „Mali svijet“.

Bosna i Hercegovina 04.07.2019 | 15:48
"Četiri trke za nekog s autizmom“
Autizam je razvojni poremećaj koji se očituje po teškoćama u socijalnoj interakciji, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji , te sa ograničenim i ponavljajućim ponašanjem. Ova stručna definicija samo je na akademski način rekla ono s čim se roditelji djece s autizmom susreću svakodnevno. I puno više od toga.

Nažalost, kod nas je pred djecom s autizmom daleko više prepreka nego što bi ih trebalo biti. Ono što je većini nas sasvim uobičajeno, poput popravke zuba, za djecu s autizmom i njihove roditelje često je nepremostiva prepreka. Ovo je samo jedan od primjera, a ima ih mnogo. Ako se autizam ne vidi, ne znači da nije problem.

Kako bi savladali prepreke na putu razvoja djece s autizmom, na incijativu roditelja djece sa autizmom, stručnjaci edukovani za rad sa djecom u autističnom spektru udružili su se i formirali Centar za ranu intervenciju „Mali svijet“ u Bistarcu kod Tuzle. Sva naučna istraživanja govore da su rano prepoznavanje i rana rehabilitacija ključ za uspješan razvoj djece s autizmom.

Danas su djeca koja su pohađala tretmane u "Malom svijetu" učenici osnovnih škola, napreduju, uče, druže se i nastupaju na školskim priredbama. Velika je to stvar koja bez „Malog svijeta“ ne bi bila moguća. Koliko je „Mali svijet“ važan govori i to što se radi o tek trećem takvom Centru u Bosni i Hercegovini i jedinom u sjeveroistočnom dijelu BiH.  

Problema je mnogo. Jedan od najvećih je finansiranje „Malog svijeta“. Centar se bori za opstanak od samoga osnivanja. Puno je toga što se može uraditi da bi se poboljšali uslovi tretmana i boravka djece u Centru. Nabavka peleta, nastavnih sredstava za rad s djecom i bolji uslovi za rad jedan su od prioriteta.

Upravo zbog toga su roditelji polaznika „Malog svijeta“ odlučili organizovati „4 trke za nekog sa autizmom“ u sklopu ovogodišnjeg „3. tuzlanskog noćnog polumaratona“. Zahvaljujući divnoj saradnji sa prijateljima iz ARK Rekrativci Tuzla u sklopu sve četiri trke, trčaće se kampanja "Za nekoga s autizmom" tokom koje će biti prodavani metri i kilometri, a sve s ciljem pomoći i podrške Centru „Mali svijet“.

Kilometre će prodavati i veliki i mali trkači. Trčaće djeca s autizmom, njihovi roditelji, građani, profesionalni trkači, volonteri, aktivisti i svi dobri ljudi. Sav prikupljeni novac iskoristiće se za potrebe rehabilitacije djece i njihovog Centra „Mali svijet“.

Treći tuzlanski noćni polumaraton počinje 20. jula na Trgu slobode u Tuzli. Dječije trke startaju u 19:30, a trke na 5 i 21 kilometar u 20:30. Prijavu trkača koji će prodavati svoje metre i kilometre za nekoga s autizmom možete izvršiti porukom na fb profilu:

https://www.facebook.com/vanchica

ili pozivom ili porukom (gsm/viber/whatsup) na broj telefona:

+387 61 389 580 Ivana Pašić

Na noć dešavanja 3. tuzlanskog polumaratona na štandu „Malog svijeta“ na Trgu slobode u Tuzli biće prisutan spisak svih trkača od kojih možete otkupiti kilometre.

Fondacija tuzlanske zajednice pomoći će ovim hrabrim roditeljima i njihovim mališanima da prikupe sredstva. Fondacija je stavila na raspolaganje svoju platformu za doniranje „Doniraj.ba“.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Doboj

04.07.2019 18:30

Andjeli mali, Bog neka vas cuva! I podari nam razumijevanja za vase potrebe i probleme

ODGOVORITE