Marinina poruka: Moramo da pobijedimo u Areni - IDEMO!

Selektorka na svoj, inspirativan način savetuje i motiviše košarkašice, ali i čitavu javnost. "Mnoge legende nisu imale ovakvu šansu. . . E, zato moramo da dobijemo!", kaže ona.

Košarka 04.07.2019 | 11:32
Marinina poruka: Moramo da pobijedimo u Areni - IDEMO!
Pod vođstvom selektorke Marine Maljković, reprezentativke Srbije u košarci razmazile su ovdašnju publiku i navijače.

Posle titule šampiona Evrope u Budimpešti 2015. i bronze Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, počeli su da se podrazumevaju uspesi njenih devojaka. 

Ove godine, opet pod njenim vođstvom, Srbija je zaigrala na Eurobasketu u svojoj zemlji i svi smo se u Zrenjaninu uverili koliko je teško uopšte stići do eliminacija. Belorusija i Belgija pale su na "jednu loptu", Rusija malo ubedljivije i tako su naše devojke došle do Štark arene, gde će u četvrtak igrati protiv Švedske za plasman u polufinale (od 20.30 časova).

Dan pre četvrtfinala, tradiocionalno najvažnije utakmice na svakom turniru, selektorka Maljković poslala je nekoliko sjajnih poruka - i svojim igračicama i javnosti i navijačima koji će stajati uz njen tim u četvrtak.

Prema njenim rečima, najbolje srpske košarkašice su odmorne i jedva čekaju meč, ali se ipak oseća i mala nervoza, što je i normalno.

"Jesmo odmorile, imale smo vremena za neke stvari, da se devojke potpuno oporave. Ali smo isto uradili jak trening juče, jak trening danas. Oseća se nervoza. Nervozni smo, čekamo da počne. Iščekivanje je u životu teško, svi znamo. Ali dobro je, sutra još trening na dan utakmice i da osetimo i mi tu Arenu", rekla je Maljković novinarima posle treninga.

Ona je uverena da će energija i voljni momenat biti adut protiv Švedske.

"To je ključ i nikad se neće promeniti, to je sutra nešto što je naše, što je bilo naše i svih prethodnih godina. To je nešto što ti treba za četvrtfinale. Setite se pred Belorusiju, pred prvu utakmicu, pred početak Evropskog prvenstva, rekla sam da mi moramo da budemo ekipa koja ima najveći voljni momenat ubedljivo, da bi tako uspeli da nadoknadimo naše probleme, fizičke, da se ne ponavljam. To je tako bilo. E sad četvrtfinale je, pred Belgiju sam rekla da moramo biti bolji nego protiv Rusije, vi ste pitali može li bolje. Videli ste da u prvom poluvremenu kada nismo bili dobri, da je bila drama, ali u drugom kada smo krenuli sa tom fanatičnom borbom i voljom, onda smo rešile stvari u svoju korist", rekla je selektorka.

Rivala u borbi za polufinale, ona je opisala kao veoma borbenog, koji se bori svih 40 minuta. Govorila je i ponaosob o Skandinavkama...

"Tim koji se tuče od od prvog minuta, tim koji igra na tela. Veoma su agresivne i na igraču sa loptom i na igračima bez lopte. Mnogo trče, u ženskoj košarci Švedska ima odlične rezultate i sa mladim kategorijama. Zahui je definitivno neko ko najviše privlači pažnju i prva opcija. Sestre Eldebrink su već godinama u Evroligi, Evrokupu ponajbolje igračice, imaju ogromno iskustvo. Lojd na poziciji tri igra francusko prvenstvo, gde je jedna od najboljih igračica. Uvek puna energije broj 13 Drame, ona još dodatno pojačava tempo", navela je Maljković.

"To je tim koji je jednog domaćina izbacio. Odigrale su utakmicu u kojoj ih je Letonija malo potcenila i one su lepo odgovorile. Letonija se nije videla na terenu, što mnogi nisu očekivali", navela je Maljković i dodala šta očekuje od svog tima.

"Mi ćemo morati, a to je stavka broj jedan koju sam tražila od ekipe u pripremi ove utakmice, da naučimo kada je zagrevanje u košarci. Izgleda da nismo naučili kada je zagrevanje, a ono se dešava od 20 sati do 20.30. I onda u 20.30 počinje utakmica koja traje 40 minuta, a ne da u 20.30 kreće zagrevanje. To je najvažnija poruka za moje košarkašice pred četvrtfinale", rekla je selektorka.

Šveđanke su u osmini finala bile bolje od Letonije, što je za Maljković malo iznenađenje samo zbog načina na koji su izbacile domaćina.

Srpske košarkašice će po prvi put igrati u beogradskoj "Štark areni".

"Dovoljno smo svi mi iskusni da nemamo neki 'vau' osećaj sem punog srca. Jer smo blizu svojih kuća, jer smo u najvećoj dvorani u našoj zemlji", rekla je Maljković i istakla da ambijent neće uplašiti njen tim.

"Ne, jednostavno ne. Nalaziš se u ovakvoj životnoj situaciji sad i ko zna kad. Sada da razmišljamo o tome da li će da bude prazna ili puna Arena, nema izgovora. Znate već moju devizu - nema izgovora za bilo šta. I kada su bili problemi pred početak Eurobasketa, htela sam da razmišljam o pozitivnim stvarima. U Zrenjaninu smo naučile, hajde da završimo sa tim da smo naučile sve tamo. Treba samo pozitivno da razmišljamo, šta ako bude puna Arena? Hajde da okrenemo to u pozitivnom pravcu i da budemo zahvalne kao generacija što imamo priliku da igramo u takvom ambijentu. Ne zaboravite, biće mnoge legende u Areni koje nikada nisu imale sličnu priliku. Zato ne smemo da to gledamo kao neki minus, već kao ogroman plus. Moramo da dobijemo tu utakmicu. To je to, idemo", zaključila je Maljković.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veteran

04.07.2019 14:10

Samo naprijed Lavice!!!

ODGOVORITE