Nema pasoša bez alimentacije?!

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno

Bosna i Hercegovina 01.07.2019 | 18:07
Nema pasoša bez alimentacije?!
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš Bosne i Hercegovine, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.

Problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci je sve više akutan u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta i Brčko Distriktu, najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da ishode izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo „na zahtjev nadležnog suda".

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno. Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

(Oslobođenje)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Aa

01.07.2019 16:35

Ovo nije u skladu sa Ustavom. Niko nema pravo da nekom uskrati njegovo pravo pa tako ni pravo na pasoš a drzava ima represivna sredstva za prinudnu naplatu

ODGOVORITE
Name

Boo

01.07.2019 17:23

Izvini molim te znas li ti koliko kosta izdrzavanje djeteta mjesecno...mimo stresa,rada oko djeteta..sta je tih 170 km mjesecno onda..kako sijes ,tako i zanjes

Name

Igor

01.07.2019 17:25

Naravno . Treba im dati pasos da imaju gdje da zarade za alimentaciju .

Name

XXL

01.07.2019 17:30

TAKO JE.

Name

Re

01.07.2019 17:49

Nema država nikakva represivna sredstva,niti je u mogućnosti da nešto učini, jer vrli očevi se dobijaju na svakakve načine da ne plaćaju za djecu, čak prodaju i imovinu da bi dokazali da nemaju odakle. Ovo je prava stvar što neće moći izvaditi pasoš

Name

Re Re

01.07.2019 18:43

podrzavajuci krsenje ustava sam sebi skaces u stomak. Sutra ce se doniheti neki nelegalan zakon na tvoju stetu.

Name

Re Re

01.07.2019 18:43

podrzavajuci krsenje ustava sam sebi skaces u stomak. Sutra ce se doniheti neki nelegalan zakon na tvoju stetu.

Name

BL

02.07.2019 10:23

Glupost koje nigdje na svijetu nema... pa tako da je nece biti ni kod nas. pozz

Name

Adi

05.07.2019 15:44

Čisti populizam. Ako prođe na skupštini, past će na ustavnom sudu.

Name

Re

01.07.2019 16:53

A oni krimosi sto su pokrali sve i ojadili narod nista?Vjerovatno jos brze dobiju pasos od ostalih.

ODGOVORITE
Name

tata koji redovno placa alimentaciju

01.07.2019 19:00

A kako će i kada država da reši problem idiotskih roditelja koji dobiju decu na staranje i svim sredstvima se bore da otuđe decu od drugog roditelja? Ima razvedenih očeva i majki koje po šest i više godina nisu videli svoju decu, niti imali bilo kakav kontakt sa njima, a sve vreme plaćaju alimentaciju.

ODGOVORITE
Name

J

01.07.2019 19:17

Da je ovo u Njemackom parlamentu neko izjavio odmah bi ga minister POLICIJE upozorio kako krši ustav jel svakom se mora izdat putna isprava i kako se uzima nadleznost suda i dodjeljije nekoj drugoj instituciji, Svi nasi problemi dolaze sto se ne kaznjavaju ovakvi koji donose zakone koji nisu uskladzeni sa ustavom to kad ovakvi nebi predlagali zakone bile bi dobre plate i para za alemetaciju.

ODGOVORITE
Name

Hoće Da Zavade Narod

01.07.2019 22:56

Treba da se izmire obaveze prema svom djetetu, tu nema dileme. ali ne na ovakvo uslovljavanje.

ODGOVORITE
Name

Mrki

02.07.2019 05:39

Lako njemu platit.?

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

02.07.2019 17:46

I treba oduzeti pasos svakom ko ne izmiruje obavezu prema svojoj djeci jer to nije covjek. Treba mu napraviti govedji pasos.

ODGOVORITE
Name

jedan tata...

10.07.2019 18:43

sta je sa onima koji uskracuju djeci drugog roditelja nakon razlaza? hoce li se ovo i na njih primijeniti? uhvatili su se naplate alimentacije kao da je to jedino pravo djeteta (da se razumijemo, ne sporim to pravo), dok se na drugoj strani djeci uskracuje drugi roditelj i nikom nista...mogu sa velikim nivoom sigurnosti da tvrdim da se dobar dio alimentacija ne placa upravo zbog uskracivanja kontakata od strane roditelja sa kojim dijete zivi...to moze biti i predmet istrazivanja nekog ozbiljnog novinara, a ne ovih koji samo pricaju o samohranim roditeljima (prema zakonu, samohrani roditelj je onaj koji ima dijete kome je drugi roditelj umro ili nije poznat...)

ODGOVORITE
Name

ima li drzave samo kad treba nesto uzeti?

10.07.2019 18:45

ne sporim potrebu da se daje doprinos izdrzavanju djece ukoliko ne zive sa vama, cak naprotiv...moj komentar je usmjeren protiv vlasti koja moze da natjera nekog da placa alimentaciju, ali je istovremeno nigdje nema kad treba da mu obezbijedi redovan, kvalitetan i nesmetan kontakt sa djecom i ravnopravno ucesce u njihovom zivotu...drzave i njenih institucija nema nigdje kad se ja borim za kontakt sa svojim djetetom, cak me sabotira na svakom mogucem koraku, ali je momentalno tu kad treba nesto da mi uzme i uskrati, bez obzira na to hoce li meni ista ostati....pominjao se i alimentacioni fond, ali mi niko nikad nije odgovorio da li ce se taj isti fond puniti kaznama naplacenim od roditelja (nazalost, najcesce su to one koje sebe nazivaju majkama, a mnoge od njih i samohranim majkama) koje djeci uskracuju pravo na drugog roditelja (ponovo nazalost, najcesce su to ocevi)....doprinos izdrzavanju je bitan, svakako, ali je za pravilan razvoj i odrastanje djece takodje bitan i redovan kontakt sa drugim roditeljem, koji se veoma cesto uskracuje, na sve moguce nacine, i za to nema sankcija....

ODGOVORITE
Name

Maja Bednarčuk

10.11.2019 19:41

Nažalost nemamo mi drzavu za neke stvari a pogotovo za roditelje koji su zivjeli u vanbračnoj zajednici oni nemaju nikakva prava od ove države je tesko dobiti bilo sta.

ODGOVORITE