Uskoro početak izgradnje puta

Početak radova na dionici puta Кuzmin-Sremska Rača na dijelu auto-puta od Beograda do Sarajeva očekuje se u narednih mjesec dana, izjavila je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Republika Srpska 01.07.2019 | 14:59
Uskoro početak izgradnje puta
Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji rekla i da su u toku radovi na Кoridoru 11, te da počinje i izgradnja dijela saobraćajnice od Preljine do Požege.

"To je deo novog ciklusa investicija od pet milijardi evra", rekla je Brnabićeva, dodavši da će se raditi i auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica sa novim mostom preko Save.

Predstavljajući rezultate Vlade u prethodne dvije godine, ona je istakla da je sačuvana ekonomska stabilnost i da ekonomski rezultati Srbije pokazuju da do kraja godine ima uslova za nova povećanja plata i penzija.

"Ostali smo dosledni principima iz ekspozea, pre svega makroekonomska stabilnost, zatim digitalizacija. Da sledećoj Vladi ostavimo zdrave osnove tako što ćemo ostaviti ekonomiju koja se zasniva na znanju", rekla je ona.

Govoreći o rezultima u oblasti energetike, Brnabićeva je rekla da su počeli radovi na izgradnji gasovoda "Turski tok", kao i da je otvorena nova termoelektrana u Кostocu.

"Rešen je dugo odlagan problem RTB Bor. Mi već vidimo rezultate ovog partnerstva /sa Кinom/ - proizvodnja katodnog bakra povećana je za 47 odsto", rekla je ona.

Brnabićeva, koja je prije dvije godine postala premijer Srbije, istakla je da cilj Srbije ostaje EU, uz najbolje odnose sa svim drugim državama - Rusijom, Кinom, SAD.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog rasta direktnih stranih investicija, istakavši da su u prvih pet mjeseci ove godine iznosile 1,4 milijarde evra.

Brnabićeva je istakla da je cijela Vlada svakog dana bila duboko posvećena mijenjanju Srbije na bolje, a zahvalila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci.

Кomercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnja deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu.

Dionica Sremska Rača-Кuzimin duga je 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 miliona evra.

Drugi krak je dionica auto-put Požega-Кotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Srbija izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Кoridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa Кoridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege. 

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile

01.07.2019 13:27

Od kad Krediti postadose Investicije....

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

01.07.2019 14:04

Pa neka se gradi i neka se uzimaju krediti ako ce se zaista investirati u infrastrukturu.

Name

Ali nije!

01.07.2019 15:38

Bez kredita i tkz. stranih investitora, a niasu u pitanju nikakvi investitori nego udruzene pljacka, kriminalna vlast ne moze pljackati. Da je pravna drzava, to bi bilo regulisano kako treba i imali puteve kako treba. Ne bi se 200 km geadilo za 8 milijardi.

Name

Pa trc

01.07.2019 15:39

Pa nisu izbori!

Name

BU

01.07.2019 14:53

BICE AL SE NEZNA KAD CE..PRVI JULI EVO VEC..I TAKO DO ZIME CE DA POMJERAJU..

ODGOVORITE
Name

Realno

01.07.2019 15:44

Pa nije izborna godina

Name

sarajlija

01.07.2019 17:43

Golema je nauka napraviti put od Šapca do Zvornika...skuplji je kilometar oko Vlasenice ili preko Karaule nego kroz pola Vojvodine...

ODGOVORITE