Preporuka: Ne izlaziti vani

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozvalo je građane Srpske da u narednom periodu, zbog ekstremno visoke temperature vazduha, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem periodu dana od 10. 00 do 17. 00 časova.

Republika Srpska 01.07.2019 | 13:41
Preporuka: Ne izlaziti vani
Iz Ministarstva upozoravaju da bi velika vrućina mogla uticati na većinu populacije, te se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje teških fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

"Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem", navode iz Ministarstva.

Prilikom izlaska iz kuće preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

Preporučuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite posebno upozoravaju roditelje da u ovom periodu zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

Meteorolozi za danas najavljuju sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a sutra i u srijedu, 3. jula, temperatura će biti do 36 i 33 stepena Celzijusova.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Xx

01.07.2019 12:21

To moze ko neradi

ODGOVORITE
Name

Meni

01.07.2019 13:33

je i onako život težak ,bez posla primanja tako da mi je svejedno i da me srce opali ,bar bi se zauvijek smirio.

Name

A sta?

01.07.2019 13:46

Mi koji zivimo na selu.Da stavimo suncane naocale,sesirce sa velikim obodom kupimo sijeno i muzemo krave.

Name

re

01.07.2019 19:42

To ovi iz ministrstva zdravlja iz debele hladovine klimatizovanog staklenika brinu o narodu pa kažu ne izlazite, a kod privatnika na građevni rade po 12 sati na skelama visine 50m, briga je privatnika. Iz ove dušebrinike malo treba poslati na građeivnske skele, ili na njive da kupe seno, da kopaju žitarice i povrće. Pa da vidimo koji će pesmu onda pevati. takođe treba uvesti radnu obavezu za sve budžetare da odrade po mesec dana na njivi u regitrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kako bi imali veze sa stvarnim životom, a da malo izađu iz virtuelne stvarnosti i društvenih mreža po budžetsim kancelarijama.

Name

Ptavda

01.07.2019 15:25

Seljak u Srmberiji ne smije ni prici hladovini jer ga pojedose komarci. Gore im je nego u konc. logoru.

ODGOVORITE
Name

Za:RE

01.07.2019 21:09

Svaka ti zlata vrijedi.Svaka cast na komentaru.