Sjajna vožnja Vinjalesa i prva pobjeda u sezoni!

Španski vozač Jamahe Maverik Vinjales slavio je u MotoGP trci za Veliku nagradu Holandije u Asenu ispred Marka Markesa i Fabija Kvartarara.

Ostali sportovi 30.06.2019 | 15:04
Sjajna vožnja Vinjalesa i prva pobjeda u sezoni!
105.000 ljudi okupilo se u Holandiji na stazi Asen kako bi ispratili fantastičnu trku "Kraljevske kategorije", na kojoj je trijumf ostvario

Sjajan start za Suzuki Rins i Mir su zaseli na prve dve pozicije posle fantastičnog izlaska iz prve krivine, iza sebe su ostavili Fabija Kvartarara koji je ubrzo pokušao da se vrati na "svoju" prvu poziciju.

Odmah na startu smo videli fantastičnu borbu Maverika Vinjalesa i Marka Markesa, a Aleks Rins je pogrešio na 24 kruga pre kraja, izleteo sa staze dok je bio lider i tu poziciju prepušta Žoanu Miru.

Ubrzo greši Mir, Kvartararo se vraća na poziciju broj jedan, dok su se iza njega našli Vinjales i Markes, a Doviciozo i Petrući čekali su narednu grešku Mira kako bi se pridružili vodećoj grupi.

Dva kruga kasnije, u 11. krugu je Valentino Rosi izleteo sa piste i sa sobom "poveo" Tagakija Takagamija. Njemu je ukazana lekarska pomoć, a Rosi je momentalno prišao kako bi proverio da li je sve u redu sa japanskim kolegom.

Kada se činilo da će uspeti Doviciozo da se u potpunosti približi vodećima, nakon greške koju je napravio Maverik Vinjales otišavši preširoko, Doviciozo mu je "uzvratio uslugu" i napravio novu grešku.

Markes je pripremao napad i pokazao zbog čega je aktuelni MotoGP šampion, pa je bez previše problema obišao Fabija Kvartarara. On se nije predao bez borbe, vratio se na prvu poziciju, a Vinjales se vratio u bitku za pobedu, pa smo ponovo imali fantastičnu trku u Holandiji.

Napao je u dva navrata Vinjales, ali mu je Jamaha previše "šetala", pa je Markes uspeo da zadrži poziciju broj dva iza Fabija Kvartarara.

Na 13 krugova pre kraja Maverik Vinjales napokon uspeva u svojim namerama da preuzme drugo mesto u Asenu i na fabričkoj Jamahi pokuša da ugrozi Kvartararovu prvu poziciju na Petronas Jamahi.

Tri kruga kasnije imali smo odustajanje Žoana Zarka, nekadašnjeg šampiona Moto2 kategorije zbog kvara na motociklu.

Vinjales i Markes koriste svoje prednosti, obilaze Fabija Kvartarara i dobili smo neverovatnu bitku dva španska vozača iz rivalskih fabričkih ekipa Jamahe i Honde. Vinjales potom greši i "otvara vrata" Markesu, koji se vraća na prvo mesto, ali ga ubrzo vraća svom zemljaku.

Bitka za četvrtu poziciju bila gotovo jednako uzbudljiva i neizvesna kao i bitka za prvo mesto. Mir, Doviciozo i Petrući su bili učesnici te borbe i Mirov Suzuki koji se dobro držao protiv dva Dukatija, na kraju je posustao i popularni "Dovi" seda na mesto broj četiri.

Vinjales se malo odvojio od Markesa 5 krugova pre kraja, posle je ta prednost skočila na sekundu. Markes i Kvartararo su ostali iza njega na pobedničkom postolju, zatim idu Doviciozo i Petrući, pa Morbideli, Kračlou, Mir, Miler, Janone, Espargaro, Banjaja, Aleš Espargaro, Oliveira, Šjarin, Rabio i Abraham.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar