Priča: Totijev adio je početak kraja Palotine ere u Romi!

Palota neće biti deveti kralj Rima (sedmorici istorijskih se pridodaje Falkao, l’ottavo re di Roma), peti poreklom Sabinjanin. Italo-američki biznismen je prokockao svoj poslednji adut da ostavi trag u zemlji svojih predaka.

Fudbal 20.06.2019 | 23:23
Priča: Totijev adio je početak kraja Palotine ere u Romi!
Tektonski poremećaj koji je napravila odluka Frančeska Totija da napusti Romu, posle 30 godina provedenih u Trigoriji, neće biti ni lako, ni brzo, saniran. Paradoksalno, da Džejms Palota, vlasnik Rome, i njegov “Rišelje” Franko Baldini, žive u Rimu verovatno bi morali da napuste Večni grad ili da prodaju Romu. Zahvaljujući Atalntiku (koji deli Palotu od Rima, kao i njegova boravišta u Bostonu i Majamiju) i Lamanšu (koji razdvaja kontinenalni deo Evrope od Velike Britanije, uključujući i London u kome već duže vreme živi Baldini), čelni tandem Rome može da nastavi svoj svakodnevni život, kao da se ništa nije promenilo. 

Međutim, dogodilo se nešto veliko. Prvi put, posle duže vremena, smo imali pravu fudbalsku konferenciju za medije, na kojoj je velika većina novinara, njih preko 250, postavljala pitanja koja nisu bila unapred dogovorena ili usaglašena, i što je najvažnije, glavni akter je odgovorao bez sakrivanja iza floskula i uobičajenih, hiljadu puta ponovljenih, fraza.

Frančesko Toti je na svom poslednjem pojavljivanju u ulozi rukovodioca Rome pokazao da je sazreo i da je na putu da i za radnim stolom bude jednako veliki šampion kao što je bio na terenu. Dve godine je lebdelo pitanje da li je Toti kadar da promeni svoju ulogu i zadrži klasu koju neosporno ima: u ponedeljak je stigao nedvosmislen odgovor. 

Džejms Palota je već osam godina vlasnik Rome. Amerikanac je poreklom  iz Sabine, blage visoravni na prilazu Rima, poznate po istorijskom događaju “Otmica Sabinjanki” koju je učinio nezaboravnom francuski slikar Nikola Pusen čije se istoimeno remek-delo nalazi u Luvru. Sabina je dala i četvoricu od sedam rimskih kraljeva: od osnivača Romula preko Nume Pompilija i Tulija Ostilija do Anka Marcija. 

Palota neće biti deveti kralj Rima (sedmorici istorijskih se pridodaje Falkao, l’ottavo re di Roma), peti poreklom Sabinjanin. Italo-američki biznismen je prokockao svoj poslednji adut da ostavi trag u zemlji svojih predaka. U ponedeljak je inciran početak kraja Palotine ere u Romi.

To se najbolje videlo kroz način na koji je Toti izašao pred javnost, odgovarajući sat i po vremena na sva pitanja prisutnih poslanika sedme sile, i ponašanja medija u vlasništvu Palote. Zvanični televizijski kanal Rome je emitovao snimak intervjua fudbalerki ženskog kluba Rome, dok je klupski radio puštao muziku. Ponašanje dostojno najrigidnijih autokratija i diktatura u kojima se kreira preko medija virtuelna stvarnost. 

U momentu u kome su sve velike televizijske kuće, sve najznačajnije radio stanice i internet portali prenosili direktno oproštajnu konferenciju za novinare najveće legende Đalorosih, zvanični mediji Rome su emitovali muziku i bajate intervjue. 

Roma je odgovorila svom nekadašnjem kapitenu šturim saopštenjem u kome nije uspela da pobije nijedan njegov argument, osim što ih je zbirno definisala kao bajkovite i neprimerene. Još patetičniji je bio nastup potpredsednika Rome Maura Baldisonija u autorizovanom intervju za jednu privatnu televiziju, u kojem su i pitanja i odgovori bili unapred usaglašeni.

Predsednik Rome i njegova desna ruka Franko Baldini nisu imali hrabrosti da stanu pred novinare, kao Toti, i da odgovaraju na pitanja novinare, među kojima bi bili i oni kojima je Roma zabranila ulazak u Trigoriju jer nisu izveštavali o događajima u Romi po volji i ukusu vlasnika kluba. 

Totijevo “pražnjenje” je potvrdilo do u detalje sve ono što su publika par rimskih radio stanica već mesecima sluša od strane novinara i bivših fudbalera stalnih saradnika. Od toga da Toti nema komunikaciju sa Palotom i Baladinijem do činjenice da je “ Er Pupone” služio nekad kao ikebana, nekad kao kišobran a nekeda kao paravan za upravu Rome. 

Frančeskov potez je došao u najnepovoljnijem momentu po Romu. Procedura za davanje dozvola za izgradnju biznis parka, čiji je deo fudbalski stadion u vlasništvu Palote, se ponovo nasukala i potpuno je neizvesno kada će radovi moći da počnu. Roma će do kraja ovog meseca ostati bez kičme tima: Manolas - De Rosi - Džeko. De  Rosi se već oprostio od Rome a Grk i Bošnjak se nadaju da neće morati da se varaćaju u Rim i da započnu letnje pripreme u Dolomitima, odnosno u Pincolu. 

Manolas je na putu da pređe u Napulj. Defanzivac sa najvećeg kikladskog ostrva Naksos se već sve dogovorio oko plate sa  Napolijem. Predsednik Azura Aurelio De Laurentis zna da Roma mora do kraja meseca da inkasira između 45 i 50 miliona evra kako bi ispoštovala parametre finansijskog fer pleja UEFA. Zato će čekati do poslednjeg minuta, kako bi uštedeo na raskidnoj klauzuli koja iznosi 36.000.000 evra. U najgorem slučaju, razmišljaju De Laurentis i njegov sportski direktor  Đuntoli, Manolas će doći za cifru predviđenu klauzulom. 

Kao i Napoli i Inter igra na kartu problema Rome sa finansijskim fer plejom. Ponuđena cifra od 13.000.000 evra za Džeka kad se se sabere sa cenom Manolasa, dolazi tačno na sumu koja je neophodna Đalorosima da izbegnu sankcije UEFA. U svakom slučaju, Manolas i Džeko su već izgubljeni igrači za Romu. Jedino što u Trigoriji mogu da urade je da smanje štetu inkasirajući svotu od prodaje dvojice igrača i da je reinvestiraju u nova pojačanja.

Veoma težak posao očekuje novog trenera Paula Fonseku. Za razliku od prethodnih godina, Roma neće imati neograničenu podršku svojih navijača. Ona će biti uslovljena, limitirana, bez kredite za novog trenera, upravu kluba i igrače. Jedini recept da Fonseka dočeka Božić u Rimu je da počne sezonu sa pobedama i dobrim igrama. U suporotnom protesti će se širiti biće sve masovniji. Nisu isključene i drastične akcije navijača, uključujući bojkotovanje stadiona, otkazivanje pretplata za televizije koje imaju prava na prenose utakmica u Seriji A.

Uz sve to, Roma u sledećoj sezoni neće moći da računa na novac od Lige šampiona. Predsednik Palotaje već dao zadatak svojim saradnicima da smanje ukupan iznos plata zbog izostanka prihoda od najprestižnijeg takmičenja, što neminovno vodi ka ridimenzioniranju tima i ambicija. Odlazak De Rosija, Manolasa, Džeka i još par senatora će svakako omogućiti da se dostigne pomenuti cilj, ali će biti veoma teško zadržati kvalitet. Pogotovo ako se uzmu u obzir imena eventualnih alterantiva za igrače koji će napustiti Trigoriju. 

Rimom već nekoliko meseci kruže priče da postoji nekoliko zainteresovanih tajkuna ili grupa biznismena koji bi želeli da kupe Romu. U tom smislu su mnogi podigli obrve kada je Toti podvukao da će se vratiti u Romu kada bude promenjen vlasnik. Palota, dok god bude postojala šansa da izgradi biznis park sa stadionom, sigurno neće prodati Romu. Motivi su očigledni: cena Rome sa stadionom je mnogostruko viša. Ako projekat ostane zaglavljen u birokratskim raljama između grada Rima i pokrajine Lacio, nije isljučeno da Palota izgubi strpljenje a Roma, već sledećeg proleća,  promeni svog vlasnika i vrati na velika vrata svoj najvažniji i najveći simbol: Er Puponea. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar