Detaljno objašnjena promjena pravila u SLS...

Šta je igranje rukom, kakva su prava golmana, žuti karton za nedozvoljenu proslavu gola? Od sezone 2019/2020.

Fudbal 19.06.2019 | 23:20
Detaljno objašnjena promjena pravila u SLS...
Predstojeća sezona Superlige Srbije podrazumeva delimičan povratak na stari sistem takmičenja, oličen u ukidanju podele bodova, ali ostanku plej-ofa, a takmičarska 2019/2020 doneće i nekoliko promena kad je reč o Pravilima igre.

Ne krucijalnih, ne i zanemarljivih, ali ih svakako valja znati pre nego što fudbal počne da se igra, kako kasnije ne bi bilo zabune. Tim povodom Zajednica klubova Super i Prve lige Srbije dostavila je na adrese klubova dopis naslovljen „Izmene i dopune Pravile igre“, a MOZZART Sport vam donosi sve detalje tog spisa, radi lakšeg razumevanja i praćenja utakmica ovdašnjeg prvenstva.

Promenjeno je ukupno devet pravila, a date su, u posebnom odeljku, napomene za igranje rukom koje je često znalo da zbuni i gledaoce i fudbalere. Sad je i to razjašnjeno.

Uglavnom...

PRAVILO 3

Igrač koji će biti zamenjen mora da napusti teren za igru na najbližoj liniji terena za igru na kome se našao, osim ukoliko sudija dozvoli igraču da brzo/odmah napusti teren na središnjoj liniji.

Objašnjenje: I dosad je sudija imao pravo, ili je to mogao i sam igrač ako želi da to izvede brzo, da izađe van terena radi zamene van središnje linije. Sad je obaveza sudije da insistira na tome kako se ne bi gubilo dodatno vreme prilikom zamene fudbalera.

PRAVILO 5

Službenom licu koje se nesportski ponaša biće pokazan žuti ili crveni karton, a ukoliko prekršilac ne može da bude identifikovan, glavnom treneru koji se nalazi u tehničkom prostoru će biti pokazan žuti ili crveni karton.

Objašnjenje: Pravila igre taksativno su pobrojala koji su prekršaji kažnjivi žutim i crvenim kartonom kad su u pitanju službena lica ekipa, dakle, sva lica u zvaničnom protokolu, osim igrača. Poput igrača, i službenom licu mogu biti pokazana dva žuta kartona na istoj utakmici, čime će on biti isključen.

PRAVILO 8

Ekipa koja dobije žreb novčićem može da izabere da izvede početni udarac.

Objašnjenje: ekipa koja dobije žreb, kao i ranije, može izabrati stranu ili izvođenje početnog udarca.

Spuštanje lopte za golmana (ukoliko je igra prekinuta u kaznenom prostoru) ili za jednog igrača ekipe koja je poslednja igrala loptom na mestu poslednjeg dodira loptom; svi ostali igrači moraju biti udaljeni minimalno četiri metra.

Objašnjenje: spuštanje sudijske lopte se izvodi tako što samo jedan igrač ekipe koja je igrala poslednja loptom pre nego što je dodirnula sudiju može učestvovati u tome, svi ostali igrači moraju biti udaljeni minimalno četiri metra. Ukoliko se lopta spušta u kaznenom prostoru, onda se spušta samo golmanu braneće strane.

PRAVILO 9

Spuštanje lopte ako lopta dodirne sudiju ili nekog drugog člana sudijskog tima i ode u gol, dođe do promene poseda lopte ili bude započeta nova napadačka akcija.

Objašnjenje: Kao i u prethodnom slučaju u spuštanju lopte uvek učestvuje samo jedan igrač, ekipe koja je poslednja igrala loptom ili golman braneće strane, ukoliko je spuštanje u kaznenom prostoru.

PRAVILO 10

Golman ne može da postigne pogodak bacanjem lopte u protivnički gol.

Objašnjenje: Pojašnjava se da golman ne može rukom da postigne pogodak u protivnički gol.

PRAVILO 12

Ako golman, posle ubacivanja ili namernog odigravanja svog saigrača ka njemu, neuspešno odigra ili pokuša da odigra loptu kako bi je ubacio u igru, dozvoljeno mu je posle toga da loptu uhvati rukom.

Objašnjenje: U slučaju da golman pokuša da odigra loptu koju mu je saigrač namerno vratio stopalom, ali to uradi neuspešno posle toga može uhvatiti loptu rukama.

Žuti karton za „nedozvoljeno“ proslavu pogotka biće pokazan i ako je pogodak poništen.

Objašnjenje: Ukoliko igrač koji je postigao pogodak skine dres ili se penje na ogradu, biće mu pokazan žuti karton iako pogodak, iz nekog razloga, bude poništen.

PRAVILO 13

Za slobodne udarce za odbrambenu stranu u sopstvenom kaznenom prostoru lopta je u igri kada je odigrana i jasno pomerena, ne mora da napusti kazneni prostor.

Objašnjenje: Dosad je u ovim situacijama lopta morala da napusti kazneni prostor da bi bi bila u igri. Od sada lopta je u igri čim bude dodirnuta i jasno pomerena.

Ukoliko braneća strana napravi živi zid sastavljen od tri ili više igrača, igrači napadajuće strane moraju biti barem jedan metar od živog zida. U slučaju povrede ovog prinicpa biće dosuđen indirektan udarac.

Objašnjenje: Kako bi se izbegli eventualni problemi u živom zidu, odsad napadači moraju da stoje barem jedan metar od živog zida, ukoliko je sastavljen od barem tri igrača braneće strane. Važno je imati u vidu da nepoštovanje ove odredbe sudija mora da sankcioniše indirektnim udarcem za braneću stranu.

PRAVILO 14

Stative, prečke i mreža na golu ne smeju se pomerati i golman ih ne sme dodirivati tokom izvođenja kaznenih udaraca.

Objašnjenje: Primećeno da golmani to čine kako bi dekoncentrisali izvođača kaznenog udarca.

Golman mora da sotji barem delom jednog stopala na liniji ili u liniji gola, ne može stajati iza linije.

Objašnjenje: Dosad je golman morao da stoji s obe noge na liniji, sad samo s jednom, druga može da bude u pokretu.

PRAVILO 16

Kod izvođenja udarca sa gola lopta je u igri kada je odigrana i jasno pomerena, ne mora da napusti kazneni prostor.

Objašnjenje: Dosad lopta je bila u igri kod gol-auta kad napusti kazneni prostor. Sad je u igri čim bude dodirnuta i jasno pomerena, tako da protivnici mogu napasti loptu čim krene, dakle dok je veoma blizu gola.

U daljem tekstu date su samo izmene vezane za igru rukom:

Igrač će biti kažnjen ukoliko je ruka ili šaka igrača:

- iznad nivoa ramena (osim kada namerno igra loptom), pošto igrač preuzima rizik postavljajući ruku u ono što je uobičajeno „neprirodan“ položaj;

- ukoliko igrač čini svoje telo neprirodno većim i time na nefer način stvara veću/širu prepreku time što je ruka/šaka udaljena od tela;

- ukoliko je pogodak postignut direktno rukom/šakom (makar i slučajno);

- ukoliko igrač dođe u posed/kontrolu lopte od ruke /šake (makar i slučajno) i zatim postigne pogodak ili dođe u priliku za postizanje pogotka.

Osim u nabrojanim situacijama, igrač uobičajeno neće biti kažnjen ukoliko igra rukom/šakom:

- ukoliko je lopta koja je dotakla ruku/šaku došla sa tela tog istog igrača ili tela nekog drugog igrača (bilo koje ekipe) koji se nalazio u neposrednoj blizini i to u situaciji kada je bilo skoro nemoguće izbeći kontakt s loptom;

- igrač pada na tlo a ruka/šaka je između tela i tla, i služi kao podrška telu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar