Vućić čestitao Trampu rođendan

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku SAD Donaldu Trampu rođendan i pozvao ga da posjeti Srbiju, što nije učinio nijedan njegov prethodnik skoro četiri decenije.

Svijet 14.06.2019 | 11:25
Vućić čestitao Trampu rođendan
"Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene", naveo je Vučić u čestitki.

U nastojanju da se odnosi Srbije i SAD vrate na nivo istinskog partnerstva, Vučić ističe da ga ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju dešavanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rješavanju vjekovnog problema Кosova i Metohije.

"Кao što i sami znate, kroz problem Кosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, nikom nije stalo do okončanja tog velikog problema, koliko Srbiji, koja je zbog toga krenula u potragu za trajnim rješenjem, koje bi državi, ali i cijelom regionu omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu.

Vučić dodaje da svi građani Srbije znaju da SAD imaju poseban odnos prema Кosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvijek podržavali i pomagali, posebno kroz djelovanje bivše administracije prjedsednika Bila Кlintona.

"Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju", istakao je Vučić.

On je naglasio da upravo zato želi da zamoli Trampa i da utiče na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, s ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja mogao da bude nastavljen.

Vučić u čestitki napominje da su "Srbija i SAD iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svjetska rata", te da između njih postoje jake istorijske veze.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 75 godina od operacije "Halijard", kada su vanvremenskom solidarnošću i čovječnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svjetskom ratu, spaseni životi više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

"Prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati. Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših zemalja", istakao je Vučić.

On je u pismu podsjetio na riječi naučnika Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio cijeli svijet, a koji je rekao - "Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio".

Vučić je poželio Trampu najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspjeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit njegove zemlje i građana.

"Želeći Vam da rođendan proslavite u miru, uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, izraze mog posebnog uvažavanja", navodi se u čestitki predsjednika Srbije. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar