Podsticaji mali uslovi veliki

Na oglas o prodaji neizgradjenog  gradjevinskog zemljišta  u cilju rješavanja stambenih problema mladih, u kojem opština Srbac nudi olakđice  u visini do 2000 maraka, nije se javio ni jedan  mladi bračni par iz ove opštine, tako da je za danas zakazana licitacija zemljišta doživjela potpun krah. Podsticaj mali a uslovi veliki.

Republika Srpska 12.06.2019 | 20:27
Podsticaji mali uslovi veliki
Odluku o pružanja pomoći mladim bračnim parovima, ova lokalna zajednica je donijela kao mjeru pronatalitetne politike. Zbog neuspjeha ove mjere, prema našim izvoru u organu uprave čiji zvaničnici nisu željeli da daju izjavu na ovu temu oglas će se ponoviti, najvjerovatnije sa ublažavanjem uslova kupovine gradjevinskog zemljišta državne svojine za ovu namjenu. 

Prema propalom oglasu, za licitaciju su bile ponudjene četiri parcele u Srpcu površine po 560, odnosno dvije parcele površine 581 kvadratni metar po početnoj cijeni od 10 KM po metru kvadratnom, tri parcele u Glamočanima, ukupne površine 3.410 kvadratnih metara po cijeni od dvije marke po metru i osam parcela u Sitnešima, ukupne površine 10.706 kvadratnih metara po cijeni, takodje, dvije KM po kvadratnom metru. 

Konkurisati za gradjevinske placeve mogli su mladi bračni parovi koji nisu stariji od 35 godina, uz uslov da neprekidno žive u opštini Srbac najmanje godinu dana, da nemaju riješeno stambeno pitanje i da nemaju ne izmirenih obaveza.

Nezainteresovanost mladih bračnih parova za kupovinu gradjevinskog zemljišta za stambenu izgradnju po povoljnim uslovima, najbolje objašnjava jedan mladi bračni par iz Srpca koji je želio da bude anoniman.

„Možda je opština imala dobru namjeru, ali ono što je ugovorom predvidjeno, teško da se može ispuniti, pa i kad bi placevi bili besplatni. Jer, nakon uplate  utvrdjene cijene, za 18 mjeseci  mora se obezbjediti sva potrebna urbanističko-gradjevinska dokumentacija, koja takodje košta. Početak izgradnje  stambene ili stambeno-poslovne jedinice je za 24 mjeseca, a rok  završetka izgradnje objekta  je pet godina. To je velika obave za mene i suprugu, a ni jedno od nas nije u stalnom radnom odnosu“ , kaže ovaj mladi bračni par koji ima malu  bebu.  

Radnik u jednom ugostiteljskom objektu  u Srpcu, koji je, takodje,  zamolio da mu ne navodimo ime, kaže da je bio zainteresovan, ali ne smije ući u ovu „avanturu“, jer je  nešto pokušao samostalno, ali bez uspjeha.

„U stalnom sam radnom odnosu kod  uglednog ugostitelja, ali kod banaka ne prolazi moj zahtjev za stambeni kredit. Živim kao podstanar sa suprugom i dvoje male djece, a želja mi je da sagradim kuću“, kaže ovaj mladić i dodaje da  je blizu odluke  o odlasku u inostranstvo, kao što su to već učinili mnogi njegovi  vršnjaci.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

12.06.2019 19:53

Uslovi su takvi da, ko ima kes, to mu je najbolja i najpovoljnija opcija, a ko nema, zna se, ostanak kod roditelja ili odlazak u inostranstvo. Ova nakaradna zemlja ima alternativu. To je na kraju najpovoljnija stvar - odlazak.

ODGOVORITE