Nisam idiot, zašto bih uzimala lijekove?!

Semenja se oglasila posle pobede. . .  Olimpijska šampionka na 800 metara južnoafrička atletičarka Kaster Semenja rekla je da može da se takmiči u svakoj disciplini.

Ostali sportovi 12.06.2019 | 17:42
Nisam idiot, zašto bih uzimala lijekove?!
Ona je to istakla nakon što je pobedila u trci na 2.000 metara u Parizu.

Semenja je pobedila rezultatom pet minuta, 38,19 sekundi, ispred etiopskih takmičarki Havi Fejse i Adaneš Anbese.

To je prva trka otkako se Semenja žalila na pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF) kojima se od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

"Ja sam talentovana sportistkinja, nisam zabrinuta. Mogu da se takmičim i da trčim u bilo kojoj disciplini. Mogu da učestvujem na 100 metara, 200, u skoku u dalj, sedmoboju, gde želite", rekla je Semenja za Bi-Bi-Si (BBC).

Njena žalba odbijena je pred Sudom za sportsku arbitražu, ali se južnoafrička atletičarka žalila Saveznom vrhovnom sudu Švajcarske.

"Čak i ako budem morala da se povučem iz trka na 800 metara, nije važno. Mislim da sam osvojila sve što sam želela. Nisam idiot, zašto bih uzimala lekove? Ja sam čista sportistkinja, nisam varalica. Trebalo bi da se koncentrišu na doping, a ne na nas",navela je dvostruka olimpijska šampionka i višestruka svetska šampionka na 800 metara.

Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.

Semenja je pozvana u reprezentaciju Južne Afrike za Svetsko prvenstvo u Dohi, u disciplini 800 metara, ali njeno učešće na takmičenju zavisiće od ishoda žalbe.

Švajcarski sud je prošle nedelje suspendovao pravilo IAAF, pa je Semenja mogla da se takmiči iako nije uzela lekove za smanjivanje nivoa testosterona.

IAAF je saopštila da će tražiti "brzu promenu" odluke tog suda.

Sudski nalog primenjivaće se do 25. juna, kada IAAF mora da odgovori pred tim sudom na slučaj Kaster Semenje.

Svetsko prvenstvo u Dohi održaće se od 28. septembra do 6. oktobra.

Semenja će se 30. juna takmičiti u trci na 3.000 metara na mitingu u Judžinu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar