Promovisana rijetko viđena knjiga

- Rijetko viđena knjiga pod naslovom "Srpska poezija stradanja i patnje" autora Rada L. Lalovića iz Foče promovisana je sinoć u višegradskom domu kulture.

Republika Srpska 07.06.2019 | 08:48
Promovisana rijetko viđena knjiga
To je zbornik radova koji se naslanja na knjigu "Pred sjenama srpskih mučenika", promovisana od istog autora prije dvije godine, a koja je bila svojevrsna kultura sjećanja na stradanja Srba u 20.vijeku.

"Poslije tog djela iskazala se potreba da se sačini analiza poezije stradanja i patnje kojom se niko do tada u značajnjoj mjeri nije bavio isto što je niko nije ni sabirao u neke poetske rukoveti kao što smo mi to uradili sa tim izborom pjesama", rekao je na promociji Lalović.

On je dodao da je tada oko sebe i svog djela okupio mlade i darovite profesore srpskog jezika i književnosti iz osnovnih i srednjih škola pa su zajednički napravili zbornika radova "Srpska poezija stradanja i patnje".

U knjizi su objavljena 24 eseja od 15 mladih autora. Jedan od njih je Duško Кrsmanović.

"Moj esej je poetski vapaj iz Jasenovca u kojoj sam analizirao poeziju koja tretira stradanja nevinih u ustaškom logoru smrti sa više aspekata", rekao je Кrsmanović.

Кrsmanović ističe da je gledao na zajedniče motive kojim su se pjesnici bavili na ovu temu i izvlačio pouke iz te i takve poezije.

Vladimir Pantović kaže da je zanimljivo u cijeloj ovoj priči da su u zbornik uvršteni stihovi tri strana pjesnika koji su pisali o srpskim stratištima i to o strijeljanju kragujevačkih đaka i građana u Šumaricama.

"Pjesnici su iz Italije, Rusije i Velike Britanije. Posebno je fascinantan osjećaj koji su pjesnici doživjeli boraveći na tim stratištima a kasnije njihovo izučavanje veličine te tragedije srpskog naroda", naveo je Pantović.

O zborniku su još govorile profesorice Divna Vasić i Dijana Inđić Milošević iz Višegrada a odlomke iz eseja su čitali recitatori Srednje škole "Ivo Andrić".



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pedagoski

07.06.2019 08:01

zavod lezi hljebu i piši pjesme

ODGOVORITE