Pravoslavci danas slave Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.

Republika Srpska 06.06.2019 | 07:49
Pravoslavci  danas slave Spasovdan
Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: “Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen”.

Da bi u tome uspjeli, Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri – odatle naziv Spasovdan. 

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države – Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

HAre

06.06.2019 08:22

Sretan vam Spasovdan

ODGOVORITE
Name

gnu

06.06.2019 10:11

Spasi Boze ovaj glupi i jadni narod od tiranije Milorada Dodika, Zeljke Cvijanovic i Dragana Lukaca, pobij bagru da zivimo bolje i da se zatre sjeme lopovima, amin

ODGOVORITE
Name

Milan

06.06.2019 16:46

Cestitke svima koji danas slave Spasovdan, da proslave u miru, sreci i zadovoljstvu.

ODGOVORITE