I Amerikanci hoće Fabriku glinice

– Dok „Batagon“ odugovlači sa otkupom potraživanja institucija Republike Srpske, iznenada je stigla ponuda renomirane američke kompanije „AluChem“ da za 46 miliona evra otkupi potraživanja svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, nastavi proizvodnju i znatno proširi spektar proizvoda, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 04.06.2019 | 20:05
I Amerikanci hoće Fabriku glinice
Američka kompanija, koja je prema podacima sa njihove zvanične web stranice osnovana 1978. godine, planira da osnuje preduzeće u BiH – „Aluchem Bosnia“, preko kojeg bi otkupila sva potraživanja.

O ponudi će sutra biti informisana i Skupština povjerilaca fabrike “Birač”.

„’AluChem’ će urediti finansiranje putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Privatne prekookeanske korporacije za investicije Vlade SAD-a, kako bi nadogradili postrojenje i proširili sprektar proizvoda“, navodi se u ponudi koja je u našem posjedu i dodaje da će dugovi i obaveze preduzeća „Birač“ biti neutralisani putem kapitala „AluChem Bosnia“.

Na sajtu kompanije „AluChem“ navedeno je da je jedan od najvećih proizvođača specijalnih aluminijumskih oksida u SAD. Кompanija proizvodi širok spektar kalciniranih, reaktivnih, tabularnih i aktiviranih aluminijuma kao i cirkonskog praha i drugih rafiniranih mineralnih proizvoda.

 „AluChem“ su 1978. godine osnovali Ronald L. Bell, Edvard L. Butera i Ronald P. Zapletal. Kompanija zapošljava oko 125 ljudi.

U ponudi se navodi i da će novi sprektar proizvoda uključivati ploče od glinice, cement od kalcijum aluminata, katalističke zeolite, katalističku glinicu…

„U roku od četiri godine očekujemo čak i više od udvostručavanja prodaje i zaradu koja bi dostizala 50 miliona evra godišnje. Ekološki faktori će biti adekvatno kontrolisani. Tržišna vrijednost „AluChem Bosnia“ trebalo bi da premaši 400 miliona evra za četiri godine“, ističe se u ponudi.



Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević potvrdio je danas za CAPITAL da je „AluChem“ dostavio ponudu, ali kaže da u njoj ništa nije definisano.

„Ponuda je neprecizna i nerazumljiva. Ja ću informisati Skupštinu povjerilaca, ali Skupština nema šta da se izjašnjava kada u ponudi ništa ne piše“, tvrdi Đurđević.

Inače, Republika Srpska je ranije prodala svoja potraživanja švajcarskoj kompaniji „Batagon“, ali novac još uvijek nije uplaćen.



Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa „Batagonom“ ugovore o prodaji potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati taj iznos. Iako novac nije uplaćen, ugovor sa „Batagonom“ nije raskinut.

Kao razlog zbog kojeg je obustavio uplatu „Batagon“ je naveo rješenje suda u Zvorniku kojim je Fabrika glinice “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem “Alumine”.

U međuvremenu, ova kompanija je, iako nema ovlaštenje za to, ponudila da otkupi potraživanja koja fočanski „Pavgord“ ima prema Fabrici glinice (FG) „Birač“ i njenim kćerkama firmama i to tako da otkup plati „Alumina“, o čemu smo pisali u tekstovima „Batagon“ parama „Alumine“ preuzima potraživanja „Pavgorda“ i „Batagon“ nema ovlaštenja da pregovara u ime „Alumine“. 

(Capital)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Hare

05.06.2019 07:12

Bolje i Amer nego Rus dokaz mnoge firme koje su Rusi vodili

ODGOVORITE
Name

Skeptik

05.06.2019 07:27

Vidili smo Amere u željezari Smederevo. Bili malo i nagulili. Možda ipak Kinezi?

Name

re

05.06.2019 08:26

Svi hoće da nas proždru i opljačkaju, ovo je gore nego za vreme Austrougarske, Narod mora proglasiti okupaciju, otimačinu svoje imovine od strane stranaca i krenuti da se bori protiv okupacije. Ovakvi oblici ratovanja i pljačke su gori nego u svetskim ratovima, nego pod Austro-Ugarskom. CIlj svih stranaca je da nas zbiršu sa lica zemlje i da nam otmu sve što se oteti može. Njih ne interesuje da mi ovde živimo, a kada nas proteeraju, ili pomremo u bedi i siromaštvu, onda će uzimati naše imanje, naše kuće, i sve što imamo. To je konačan cilj, i protiv toga se moramo boriti. Glavna prepreke naša u toj borbi je vlast, koje sve dade strancima.

Name

Lopovluk

05.06.2019 09:16

Kakvi Amerikanci ovo su neki kriminalci iz naseg regiona.

Name

Opet renomirani

05.06.2019 11:31

Opet neka ,,renomirana kompanija,, ovaj put ,,americka,, iza koje se vjerovatno opet krije dogovor o zajednickoj pljacki.

Name

As

05.06.2019 07:15

Svi hoce samo nama ne treba. Po tome se moze zakjuciti kakvi smo domacini. Postat ce mo robovi na nasem imanju.

ODGOVORITE
Name

Mili

05.06.2019 07:35

Tacno. Radicemo za badava

Name

Wodolija

05.06.2019 07:58

Nama treba fabrika glinice, samo problem je sto Dodiku ne treba. Bolje receno, ne treba mu ni fabrika a ni posteni poslovni partneri.

Name

MASINA ZA PRANJE NOVCA

05.06.2019 08:11

Ko to hoce da kupi Birac? Niko nece. Ovo je jos samo jedna igra krim grupa na celu sa najacim manipulatorom u BIH

Name

Kriminal

05.06.2019 07:16

Sve gola mafija .

ODGOVORITE
Name

momak

05.06.2019 07:35

Treba pogledati kompaniju koja nudi kupovinu . Prostor oko fabrike sve govori.

Name

Pero

05.06.2019 07:32

Ova naša RS je baš postala jedna velika lakrdija kao pijaca polovne robe u kojoj je još malo ostalo pa je u toku akcija, daj šta daš

ODGOVORITE
Name

Marko

05.06.2019 07:34

Kolika je realna prava vrujednost ove fabrike znali iko ? Sve nesto birac alumina ovo ono potrazivanja vako nako. Koliko vrijedi fabrika i kolika je vrijednost godisnje proizvodnje. Prihod minus troskovi = dobit. Zar je to tesko izracunati da fabrika godisnje pravi 100 miliona KM a oni bi svi da kupe nesto sto ce im se otplatiti za godinu dana. Sva svjetska mafija ce sad navaliti na ovo malo resursa bivse SFRJ a sve Tito nije valjo a jos pljackate imovinu radnnika i komunista.

ODGOVORITE
Name

Mitar

05.06.2019 07:50

Ma nipošto puštati Amerikance u Birać, to će biti leglo špijuna rušitelja RS-ke. U pismu spominju samo Bosnu, nigdje ne spomenuše naš Entitet RS-ku, koji je ujedno bolji dio Države BIH. Brani nas Milorade Dodiće od Američkih špijuna. Okreni se Rusiji i Kini, tu je naša budučnost.

ODGOVORITE
Name

Rum plocica

05.06.2019 10:18

Ne znam da li si ozbiljan Ukoliko si ozbiljan, moj savet ti je da ne preskaces terapiju, ukoliko se zezas izvini.

Name

Rade

05.06.2019 08:43

Ameri su jos 80-te trebali da budu vlasnici deset godina glumice i da od Zvornika naprave Monako . Međutim , sistem u kojem smo živjeli u tom periodu bio je sličniji Rusima nego Amerima i Rusi su dobili prednost . Ostalo je poznato.

ODGOVORITE
Name

Kuki

05.06.2019 08:49

Opet neki lopovluk. Otkud oni ako nije raspisan tender? Kod nas nema sanse da se odradi bilo kakav posao bez lopovluka, a pogotovo tako nesto gdje vise niko ne zna ko kome I koliko duguje. Nijedna ozbiljna firma nece uci u te egzibicije.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

05.06.2019 10:06

Ovo jest jedan od zadataka Rudonjinih...obezbijediti jeftinu kupovinu Amerikancima....zadataka ima još......

ODGOVORITE
Name

синип

05.06.2019 10:49

Како онда Рафинерија оде Русима? :-)

Name

re

05.06.2019 12:02

Kad " porasteš"...kazćeti se samo....što propade....

Name

Stop pljackama

05.06.2019 11:11

Samo pravi ugovor od obostranog interesa, pravi investitor.

ODGOVORITE
Name

Politika i ološi

05.06.2019 11:41

Sve kupuju Amerikanci...Rusi ..Turci..Italijani....ovi oni...svima njima valja sve naše...jedino mi ne znamo da upravljamo sa našim resursima.... Daj da se sve riješi jednom......Evo predloga PRODAJEMO BOSNU I HERCEGOVINU KOMPLET DRŽAVU.....Cijena više nego povoljna....

ODGOVORITE