BUM-BUM-BUM-BUM i Entoni Džošua je na podu!

Šokanatan poraz od dežmekastog i potcenjenog Endija Ruiza u Medison skver gardenu doživeo je sinoć sada već bivši vlasnik tri šampionska pojasa.

Ostali sportovi 02.06.2019 | 15:00
BUM-BUM-BUM-BUM i Entoni Džošua je na podu!
Odavno se ovakav šok nije dogodio u svetu profesionalnog boksa, naročito u teškoj kategoriji kao što se to zbilo sinoć usred Njujorka gde je "slatka nauka" dobila novog šampiona.

Jer, Entoni Džošua je u svom pvom pokušaju da pokori Ameriku prošao kao bos po trnju. I to od dežmekastog, da ne kažemo debelog Endija Ruiza mlađeg koji je trebalo da mu posluži kao "predjelo" pred glavne okršaje koji su manje-više već dogovoreni. Pre svih za odmeravanje sa WBC vladarom, Dionteom Vajlderom. Ali...

Bila je to zaista izuzetna borba u njujorškom hramu sportova koja je završena sudijskom odlukom u sedmoj rundi. I to nakon što je Britanac četiri puta "mirisao pod".

"Pobedio me je odličan borac, ali ja se ne predajem. Videćemo šta će se još dogoditi, ali mislim da je potrebno da još jače radim i nema sumnje da ću se vratiti. Očekujem revanš" izjavio je sada već bivši vlasnik tri šampionska pojasa (WBA, WBO i IBF)  koja su sada prešla u gromovite ruke njegovog oponenta.

Malo ko je verovao da je 15-ak centimetara niži i jasno preteški izazivač iz Kalifornije moći nešto da uradi čoveku koji je savladao, između ostalog i Vladimira Klička. Međutim, malo ko je gledao u njegove rezultate, umesto u pomalo smešnu fizikaliju zaboravivši da je dečko do sada imao samo jedan poraz, a od 33 profi borbe 22 je zavšio nokautom. Do sinoć kada je zabeležio najveći trijumf u karijeri.

Nije bila ovo slučajna pobeda, ostvarena jednim gromovitim udarcem kao što je to uradio Hasim Rahman2001. godine Lenoksu Luisu koji ga je potom u drugom meču ponizio pokazavši mu ko je kralj boksa. Ne, ovo je bila pošteno izvojevana bitka, dobijena odličnom taktikom i vrhunskim bokserskim znanjem. Ali pre svega hrabrošću.

Nakon početnog ispitivanja prvi se na podu, i to u trećoj rundi našao Amerikanac, ali kao i svi bokseri meksičkih korena, brzo se povratio i nastavio kao da se ništa nije dogodilo. U istoj rundi je uspeo da veže srtrašan baraž nakon kojeg je i Džošua omirisao pod. Od tog trenutka, Britanac više nije mogao da se sabere. Do konačne sudijske odluke usledila su još tri nokdauna, a potom i veliko slavlje momka koji je bukvalno u poslednjem trenutku uleteo kao zamena za dopingovanog Džarela Milera.  

Ovo je prvi poraz Entonija Džošue u 23 meča koji je očigledno podcenio 14. na listi izazivača u najtežoj kategoriji, zaboravivši da su svi ti momci sjajni borci koji lako mogu da pobede bilo koga, što je Ruiz i pokazao.

Teška kategorija je, čini se dobila novo lice, ali ostaje da se vidi da li će i koliko Endi Ruiz uspeti da se zadrži na šampionskoj poziciji. Bilo kako bilo, uzdrmao je svet plemenite veštine, razdrmao poredak i još jednom pokazao da batina ima dva kraja. I naravno, povećao bankovni konto za 2,5 miliona dolara.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar