Promjena odnosa snaga u Evropi

Veliki politički blokovi desnog i lijevog centra izgubili su zajedničku većinu u Evropskom parlamentu, a na izborima za sastav ovog tijela porasla je podrška liberalima, Zelenima i nacionalistima, prenosi BBC.

Svijet 27.05.2019 | 08:56
Promjena odnosa snaga u Evropi
Najveći pojedinačni blok i dalje je Evropska narodna partija (EPP) i očekuje se da će ona formirati koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji.

Liberali i Zeleni ostvarili su dobar rezultat, a nacionalisti su na putu da trijumfuju u Italiji i Francuskoj.

Odziv je bio najveći u posljednjih 20 godina - nešto manji od 51 odsto - poslije višedecenijskog smanjenja broja ljudi koji izlaze na evropske izbore.

Populisti su napredovali u pojedinim zemljama, ali ipak nisu dobili toliko veliku podršku kao što su pojedini predviđali.

U Britaniji je veliku pobjedu odnijela novoformirana Stranka "Brexit", dobar rezultat ostvarila je Liberalno-demokratska stranka, dok su konzervativci i laburisti teško poraženi.

Očekuje se da će (EPP) formirati "veliku koaliciju" sa blokovima socijalista i demokrata, uz podršku liberala i Zelenih.

Prema projekcijama, EPP će osvojiti 179 mandata, dok je 2014. godine dobila 216. Socijalisti i demokrate pašće sa 191 mandata na 150.

Evropski parlament pomaže u oblikovanju zakona EU, a ovi rezultati će imati veliku ulogu u biranju ličnosti na funkcije u Evropskoj komisiji, izvršnom tijelu EU.

Dobar rezultat nacionalno orijentisanih stranaka u Italiji, Francuskoj i još nekim zemljama znači da će evroskeptici imati veći uticaj.

Mateo Salvini, koji predvodi italijansku Ligu, radi na uspostavljanju saveza od najmanje 12 stranaka, a njegova partija dobila je više od 30 odsto glasova, pokazuju djelimični rezultati.

U Njemačkoj su gubitke pretrpjele obje velike stranke centra. Kšćansko-demokratska unija Angele Merkel opala je sa 35 odsto glasova 2014. godine na 28 odsto, a Socijaldemokratska unija sa 27 odsto na 15 procenata.

Desno orijentisana populistička Alternativa za Njemačku je, prema projekcijama, osvojila 10,5 odsto glasova, što je manji napredak od očekivanog u odnosu na 2014. godinu.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Пишите ћирилицом

27.05.2019 09:10

Биће занимљиво. Реприза позоришне преставе: Југославија - Карађорђе један и Југославија - свети Јосип црвени.

ODGOVORITE
Name

А

27.05.2019 09:12

Не видим ја да се овдје ишта промјенило. Остаје све по старом. То што је неко отишао мало горе или доле у глобалу ништа неће промјенити. И даље лопови и мафија остају на политичкој сцени

ODGOVORITE