Obećana zemlja traži radnike

Australija ponovo postaje obećana zemlja za stanovnike Balkana, posebno za one koji u svojim rukama imaju inženjersku ili diplomu medicine, pošto su, na osnovu spiska objavljenog na australijskom sajtu za viziranje, baš ovo deficitarna zanimanja za koje traže radnike za čiju su angažman spremni da plate čak 10. 000 evra.

Srbija 26.05.2019 | 11:13
Obećana zemlja traži radnike
Pored zemalja srednje Evrope, koje su najčešće destinacije u koje Srbi odlaze "trbuhom za kruhom", kao i okolnih primorskih zemalja koje su rezervisane za sezonske poslove, Australija se vratila na mapu i postala zemlja privlačna za srpske radnike, jer zbog ubrzanog razvoja ekonomije opet vapi za novim radnicima.

Odlazak na ovaj daleki kontinent bi najviše mogao da se isplati doktorima, stomatolozima i inženjerima, jer su kandidati sa ovom stručnom spremom najpotrebniji Australiji, a plate su im od 10.000 evra, koliko primaju lekari i stomatolozi, odnosno 8.000 evra mesečno koliko zarađuju inženjeri.Medicinari najpotrebniji

Srpski radnici koji u svojim rukama poseduju neku od diploma medicinske škole moći će da pronađu radno mesto za sebe, budući da je Australijancima potrebno medicinsko osoblje: od pomoćnih medicinskih sestara, pa do kardiovaskularnih hirurga.

Na osnovu podataka dostupnih na australijskom sajtu za viziranje, Medicinskom odboru Australije preko su potrebne medicinske sestre sa užim oblastima specijalizacije, odnosno geronotološke sestre, pedijatrijske sestre, medicinske sestre angažovane u Hitnoj pomoći, kao i one koje rade osobama ometenim u razvoju. Pored toga, neophodni su im i radnici sa diplomom medicinskog tehničara koji bi radio na odeljenjima psihijatrije i ortopedije.

Pored medicinskih sestara, šansu za radnim mestom imaće i radiolozi, radiološki tehničari, fizijatri, logopedi i fizioterapeuti.

Ne bi li održala rast i razvoj svoje privrede, Australija vapi za kvalifikovanim radnicima, te su se na njenoj listi deficitarnih zanimanja našla i zanimanja iz oblasti medicine koja zahtevaju posedovanje fakultetske diplome.

Naime, lekari sa specijalizacijom iz neke od grana medicine preko su potrebni "zemlji kengura", te je ovo šansa za sve oftamologe, kliničke hematologe, urologe, reumatologe, specijaliste za tropske bolesti, hirurge, kardiovaskularne hirurge, ortopede i onkologe.

Stomatolozi takođe spadaju u grupu deficitarnih zanimanja, te stomatolozi, protetičari, detalni higijeničari i zubni tehničari će takođe imati dobre šanse za posao.

Šansa za inženjere

Pored velikog broja medicinskih radnika, u Australiji posao mogu naći i ljudi diplomama tehničkih struka.

Inženjeri svih profila preko su potrebni Australiji, a posebno je inženjeri saobraćaja jer je saobraćaj jedna od grana privrede koja se konstantno razvija zbog razvoja tehnologije na ovom južnom kontinentu. Zbog sve veće gustine australijskih gradova, ispravni i korisni putevi postaju sve bitiniji za život, te eksperti koji umeju da primene svoje znanje i reše saobraćaja potrebni su ovoj zemlji.

Ne bi li ispratili trend stvaranja novih gradova, Australijanci traže građevinske inženjere.

Menadžeri, arhitekte, hemijski inženjeri, geometri, inženjeri transporta, biohemije i inženjeri elektrotehnike takođe su deficitarna zanimanja u ovoj zemlji.

Sve što treba da znate pre nego što odete u Australiju

Kako biste pronašli posao u Australiji neophodno je da vaše zanimanje bude na listi deficitarnih zanimanja, nakon čega možete stupiti u kontakt sa poslodavcima koji će pomoći da proces viziranja bude olakšan.

Prosečna mesečna plata je oko 4.200 evra, a najplaćeniji su lekari i stomatolozi različitih specijalnosti čija primanja idu i do 10.000 evra mesečno, dok oko 8.000 evra zarađuju inženjeri.Potrebno da je vas sponzoriše poslodavac, ili da imate ponudu australijske vlade, uz prisustvo vašeg zanimanja na nekoj od lista i ispunjavanje drugih uslova, kao što su godine starosti, na primer. Privremena radna viza obično podrazumeva angažovanje na period od maksimalno četiri godine.

Za iseljeničke vize nije vam potrebna ponuda i garancija poslodavca, ali jeste određen broj poena na testu, odnosno specifičan skup ličnih kvaliteta i kvalifikacija potrebnih australijskom tržištu.

(Kurir.rs/Blic)
 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Za

26.05.2019 11:23

AJMO..BOG DA NAS VIDI..SVE VISE DRZAVA NAS TRAZI

ODGOVORITE
Name

Jaffa

26.05.2019 12:42

Dokazano je da nema napretka bez ljudi! Samo mafiji odgovara ovako kako je kod nas na Balkanu.

Name

xy

26.05.2019 15:18

Cuj traze samo srbe, a ostali?

Name

Marko

26.05.2019 11:55

U normalnom razvijenom svijetu covjek je najveci resurs koji ako je vrijedan i pametan se cijeni i realno placa samo na nasim prostorima se prema covjeku odnosi kao prema robu,mizerne plate nema veze koje zanimanje.Ako si se priklonio vlasti mozes biti glup i nesposoban ali ces krasti drzavu i dobro proci.Necijeni se nimalo rad i sposobnost i zato nikad necemo biti razvijena i dobra drzava.Mladima preporuka samo bjezite odavde ili se priklonite vladajucim strankama lizite im g....u pa mozda nesto i ostvarite od svog zivota.

ODGOVORITE
Name

SINDIKALAC

26.05.2019 12:05

EVO MEDECINARI..I AUSTRALIJA VAS TRAZI..AJMO..NE CEKAJTE KOVERTE U DZEP..NEMA VISE..

ODGOVORITE
Name

gornji turovi

26.05.2019 12:29

Niko ne traži referente za kabaste poslove

ODGOVORITE
Name

borac

26.05.2019 12:57

Kako sad to pa mi smo bogata zemlja bar tako tvrde nase vlasti .E pa narod je pokvaren nece da plati struju.

ODGOVORITE
Name

kurda

26.05.2019 12:59

Ajmo braco put pod noge i pravac preko vode do slobode tamo gdje ima normalnog naroda tj normalnih poslodavaca ima i dobre plate za sve radnike i nemoras misliti dali mozes sastaviti dan sa danom normalno mora se svagdje raditi da sam mladi iso bih sutra ni minute nebi razmisljo

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

26.05.2019 13:36

Nadati se da primaju i nepismene.

Name

Goran BL

26.05.2019 14:14

A Pomocni Radnici , bez znanja Engleskog, trebali im takvih???

ODGOVORITE
Name

RE BANJALUCANIN

26.05.2019 15:05

PRIMICE TE.STO DA NE.NADJI NEKOG DA TI APLICIRA ZA TEBE...IMA TAMO POSLA I ZA OVCARE..

ODGOVORITE
Name

A gdje

26.05.2019 21:36

ZNAM DA U BEOGRADU IMA AMBASADA AUSTRALIJE..MI ODAVDE JEL MOZEMO KOD NJIH APLICIRATI?

ODGOVORITE