Region: Ljekari traže veće plate

Predstavnici Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja iz Slovenije stigli su u Banjaluku. U razgovoru sa kolegama iz Republike Srpske moglo se čuti da ni oni nisu zadovoljni platama i društvenim položajem, i da ima dosta sličnih problema sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi u Republici Srpskoj i Sloveniji.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


U prethodnom periodu UKC RS posjetili su brojni medicinski stručnjaci i zdravstveni radnici iz Amerike, Rusije, Njemačke, Austrije. Kako ističe direktor UKC-a Vlado Đajić, cilj je da se radi na unapređenju položaja radnika i zdravstvenog sistema RS. Međutim, koliko novca se troši na angažovanje stručnjaka koji dolaze po ugovoru, nije precizirao.

„Kao što znate mi smo najveća internacionalna kuća u BiH, možda i u regionu. Jedinstveni smo da stimulišemo i motivišemo naše radnike. Mi imamo iznajmljene apartmane, stanove u Beču, Ljubljani, Beogradu, a prije par dana su došli ljekari iz Rusije. Znači, sredstva su minimalna kolika je dobit", istakao je direktor UKC-a Vlado Đajić.

Gosti iz Slovenije su zadovoljni saradnjom ali naglašavaju da ni oni nisu zadovoljni platama i tretmanom u svojoj državi. Kažu, da se suočavaju sa sve učestalijim odlaskom radnika u Austriju. Nezadovoljstvo zbog istih razloga vlada i u Republici Srpskoj, konkretno među zaposlenima na UKC-u.„Naše medicinske sestre odlaze u Austriju, jer nije daleko, a puno su bolje plate tamo. Medicinskih sestara nema, jer su puno zaposlene i nemamo slobodnih dana, tako da nas nedostaje oko 25%", objašnjava Dragica Jošar, predsjednik Strukovnog društva medicinskih sestara, Slovenija. 

Nezadovoljni su medicinski radnici i u Srpskoj. 

„Mi isto nismo zadovoljni platama, voljeli bi da su veće. Naši odlaze u Sloveniju, a oni iz Slovenije ne vole da rade tamo, jer su male plate pa žele da idu u Austriju“, kaže Daliborka Kuzmanović, zamjenik pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu UKC-a RS.  

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miograd Femić naveo je da je odlazak naših radnika u Sloveniju uobičajena pojava, te da taj podatak najbolje oslikava situaciju u RS. Kaže, da upravo iz tih razloga neće odustati od dobro poznatih zahtjeva.

„Situacija je takva da dosta naših zdravstvenih radnika odlazi u Sloveniju i budu zadovoljni sa onim što primaju i tako možemo vidjeti kakva je situacija kod nas. Normalno, mi nismo zadovoljni. Najmanje smo plaćeni u regionu i tražimo 30% povećanje plate i bolje uslove rada i života. Šta će od svega toga biti vidjećemo u narednim danima", ističe Femić.

Borba medicinara za povećanjem plata traje mjesecima, a nekoliko puta prijetili su i štrajkovima.BN TV 

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

Profesor

24.05.2019 19:02

Ne treba vama Slovenija, uzimate vi ovdje od pacijenata pa namirite na slovenacku platu!

Ulice sa rupama, škole loše, nema lijekova po bolnicama, negativna selekcija svuda...ne ide se napolje samo zbog para.

Re

24.05.2019 20:31

pravda

24.05.2019 19:22

Oni su zaradili vece plate od ministara i treba im dati i na uslove rada jer oni rade i spasavaju ljude svim lekarima i specijalistima i hiruzima kao i svom medicinskom osoblju i onim spremacicama treba dati dobre plate pa nece icim vani, da rade gde ih cene njihov rad

Strana radna snaga

24.05.2019 19:32

Pitajte direktora zvornichke bolnice koliko je u prethodne 2 godine para iskeshirao gostujuchim ljekarima iz beograda a domache je otjerao. a zbog cega je to radjeno tako - e ima i to ko che da pita dotichnog.

Nema ko da ga pita, niti ce ga pitati. Moze da radi sta hoce,...i on radi sta hoce, kao i ostali u RS, niko ne odgovara nizasta. Zato i jesmo propali i nema nam pomoci.

re

24.05.2019 22:12

re

24.05.2019 19:49

Sram ih bilo, ako neće da radi ima ko hoće, a ti kojima je nepravo, neka potraže posao u Evropskoj uniji, slobodni su da idu, ko izađe na ulicu da protestuje, ostaće na ulici.

Ja sa svojom diplomom posteno stecenom,krvavim trudom i radom mogu gdje hocu.Niko mi je ne moze uzeti,a ti kad ode vlast sigurno ides na ulicu.

Dr

24.05.2019 20:49

Velika vecina pravih doktora koji imaju znanje su vec napustili ovu propast RS. Nas ostaju da lijece oni sa diplomama prestiznog univerziteta iz Sirokog B. Cas nekolicini preostalih strucnih doktora, ali i oni ce uskoro ili u penziju jer su stari ili preko. Propali smo totalno, sta nas ceka u narednih par godina, uzas.

re

24.05.2019 22:15

Znaci po tebi je bitniji jedan poslanik u skupstini sa 3000km plate nego hirurg sa 1820 km plate?????

Rere

24.05.2019 22:35

Jeste bitan poslanik jer ste Vi glasali da kroje Vam kapu sta je sad? Suti I radi ako neces napolje ima ko hoce

Baja i kum Skrbic

25.05.2019 10:23

Re baja i kum skrbic

25.05.2019 15:56

U pravu si..namirimo mi sebi na 5000km mjesecno a ti jedi argetu i vozi sepet..mi necemo.Kad ne budemo mogli namiriti sebi 5000km mjesecno tek onda odlazimo..a za sada mozemo.I nismo glasali za te poslanike cisto da se zna..

Db

25.05.2019 17:43

U ZDRAVSTVU TREBA DA IMAJU DOSTOJNE PLATE ALI NETREBAJU DA SE SLUZE MITOM I KRIMINALOM U DRUGOJ UREDJENOJ ZEMLJI BI LETJELI SA POSLA ITE KAKO I JOS BI ODGOVARALI ZA KRIMINAL

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.