Siti i PSŽ treba izbaciti iz evro kupova!

Predsednik La Lige: Superliga je katastrofa! Predsednik La Lige, Havijer Tebas, tvrdi da Mančester siti i Pari Sen Žermen krše prava finansijskog fer pleja i da ih treba izbaciti iz evropskih takmičenja.

Fudbal 21.05.2019 | 23:10
Siti i PSŽ treba izbaciti iz evro kupova!
Tebas, koji je na čelu La Lige poslednjih šest godina kaže kako su ta dva kluba ustvari "državne igračke".

On je u oštrom izlaganju naveo kako su ti klubovi doveli čitavu fudbalsku industriju u nezgodnu poziciju svojim basnoslovnim trošenjem novca na transfere.

"Imate klubove koji jednostavno ne vode računa kakvi su im stvarni prihodi kad žele da dovedu nekog igrača, jer oni dobijaju novac od države. To dovodi druge klubove na prag egzistencije jer žive na ivici. To remeti ravnotežu u čitavoj evropskoj fudbalskoj strukturi ", rekao je Tebas navodeći primere Pari Sen Žermena i Mančester sitija.

Tebas bukvalno govori ono što mnogi ne smeju da kažu.

"Ovo više nije sport. Ne postoji indistrija fudbala. Sve se svelo na to da su ti klubovi postali državne igračke. I kada je reč o igračkama, deca počinju da se igraju da tim. Kraj je uništenje čitavog sistema. Koren problema je taj inflatorni efekat koji su Mančester siti i PSŽ kreirali u Evropi , jer sad i drugi klubovi žele novac da bi mogli da se takmiče sa njima", dodao je Tebas.

Mančester siti je protekle nedelje burno reagovao na istragu nezavisne komisije UEFA u vezi kršenja prava finansijskog fer-pleja. Sve to može da dovede do zabrane takmičenja u Ligi šampiona, pošto je konačna ocena poslata na razmatranje rukovodećim organima UEFA.

Tebas je takođe kritikovao top šest engleskih klubova što nisu bisli iskreni što nisu otkrili to da daju podršku osnivanju Evropske Superlige koja bi mogla da zaživi od 2024. godine.

Jedan od predloga, podržan od strane Evropske klupske asocijacije i čelnika Juventusa Andree Anjelija bio je da se format takmičenja u Ligi šampiona zameni sa četiri grupe od po osam timova, gde bi se kvalifikacije za takmičenje bazirale prema istorijskom učinku pre nego rezultatima ostvarenim u domaćim ligama.

Tebas je upozorio da bi prihvatanje tog predloga značilo da bi najbogatiji klubovi praktično igrali sa B timovima u domaćim ligama, što bi imalo katastrofalne posledice po nacionalne lige.

"Budućnost evropskog profesionalnog fudbala je ugrožena. Ovo što se predlaže nije šala. I navijači u Engleskoj imaju pravo da znaju šta misle u klubovima o svemu tome. Prosto jer je istorija engleskog klupskog fudbala u opasnosti. Morali bismo da budemo mnogo transparentniji kad je reč o Superligi", upozorio je Tebas.

Potom je rekao da se osnivanjem takvog takmičenja ništa ne dobija.

"Moja poruka engleskim klubovima je da prave veliku grešku jer to neće doneti više novca za njih. To je samo više novca za velike igrače. Umesto sedam, imaće deset ferarija. Doneti odluku o tome bez razmatranja stvarnih ekonomnskih reperkusija je krajnje neodgovorno. I ovo ne kažem samo ja, postoji studija koja to potvrđuje. Taj model Superlige koji EKA i UEFA predlažu poropao bi posle 10 ili 15 godina jer nema poštovanja prema domaćim takmičenjima. Nacionalne lige imaju dugogodišnju kulturu, rivalstva među klubovima i to bi takođe stvorilo i jaz između klubova i navijača", zaključio je čelnik La Lige.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar