U susret Svjetskoj ligi: Zlatni srpski rekorderi!

Srbija je domaćin završnog turnira Svetske lige u vaterpolu, takmičenju u kojem je apsolutni rekorder po broju osvojenih trofeja. Pročitajte i zanimljivosti o Fići, Prletu, Duletu. . .

Ostali sportovi 21.05.2019 | 19:09
U susret Svjetskoj ligi: Zlatni srpski rekorderi!
Finalni turnir Svetske lige se polako bliži. Do početka vaterpolo spektakla, kojem će od 18. do 23. juna Beograd biti domaćin, ostalo je manje od mesec dana, a svi se nadaju da će sprski vaterpolisti i na ovom takmičenju nastaviti stazama uspeha.

Jer, kada se pogleda kroz istoriju "delfini" apsolutno dominiraju u dosadašnjim takmičenjima u Svetskoj ligi. Ovogodišnji završni turnir koji će se igrati na otvorenom bazenu Sportskog centra "Tašmajdan" biće 18. izdanje ovog FINA takmičenja.

Srbija je kao deo Državne zajednice Srbije i Crne Gore slavila 2005. godine, a od osamostaljenja bila je najbolja čak deset puta. Po tome je apsolutni rekorder, a uz to je osvojena i jedna bronza.

Velika trojka srpskog vaterpola Filip Filipović,Andrija Prlainović i Duško Pijetlović je, takođe, apsolutni rekorder po broju zlatnih medalja, uz dodatak da su sva trojica igrala u Podgorici 2009. kada je Srbija osvojila treće mesto.

Filip Filipović u kolekciji ima svih 11 zlatnih medalja. Od Beograda 2005. do turnira u Ruzi 2017. kada je prvi put kao kapiten podigao pobednički pehar. Ipak, Filip nema i 11 igranja u mečevima za zlato, jer je 2005. odlukom selektora Petra Porobića sa još nekolicinom igrača u tom susretu bio na tribinama.

Andrija Prlainović ima zlato manje, ali je bio u svim finalnim susretima. Prvi gol na zvaničnim
takmičenjima postigao je baš u finalu sa Mađarima na Tašmajdanu 2005. kada je Srbija pobedila 16:7. Nedostaje mu zlato iz Čeljabinska 2013. Tada je posle naporne klupske sezone dobio odmor.

Poštedu je tada dobio i Duško Pijetlović. Pratio je takmičenje u Rusiji sa tribina. U karijeri ima kao i Prlainović deset zlatnih odličja, ali kao i Filip nije igrao u finalu sa Mađarima 2005.

Nema sumnje, trojica velikana svetskog vaterpola, igrači koji su obeležili istoriju ovog sporta u poslednjih 15 godina imaće priliku da seriju nastave u Beogradu. Uz podršku navijača, Fića, Prle i Dule bi mogli da nastave i ličnu dominaciju u ovom takmičenju.

SPISAK OSVOJENIH SVETSKIH LIGA:  

Beograd 2005. (ovo je bila reprezentacija Srbije i Crne Gore)
Atina 2006.
Berlin 2007.
Đenova 2008.
Niš 2010.
Firenca 2011.
Čeljabinsk 2013.
Dubai 2014.
Bergamo 2015.
Huejdžou 2016.
Ruza 2017.

Ovogodišnje izdanje finalnog turnira Svetske lige imaće veliki takmičarski značaj, jer će pobednik obezbediti plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar