Odmah raspustio parlament

Glumac Volodimir Zelenski danas je položio zakletvu kao predsednik Ukrajine i odmah raspustio parlament.

Svijet 20.05.2019 | 11:22
Odmah raspustio parlament
Raspuštanje Vrhovne rade bilo je jedno od njegovih predizbornih obećanja, jer je Zelenski poslanike nazvao grupom ljudi koje zanima samo lično bogaćenje.

Novi predsednik je pre odluke o raspuštanju parlamenta od poslanika zatražio da usvoje zakon protiv nelegalnog bogaćenja i podrže njegov zahtev za smenama ministra odbrane, šefa službe bezbednosti i državnog tužioca. Svi oni su saveznici dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka, koji je glatko izgubio izbore od Zelenskog.

Zelenski (41) u svom inauguracionom govoru je rekao da je glavni cilj njegovog mandata povratak mira u istočnoj Ukrajini, gde već pet godina traju sukobi vladinih snaga i proruskih pobunjenika. "Spreman sam da učinim sve da naši heroji ne umru tamo. Spreman sam da izgubim popularnost i, ako je potrebno, spreman sam da izgubim funkciju da bismo imali mir", rekao je on.

Zelenski je napustio tradiciju dolaska u konvoju vozila i umesto toga u parlament došao pešice, kroz park pun ljudi. U pratnji četiri telohranitelja, Zelenski se rukovao i pozdravljao s prisutnima, a s jednim se i slikao.

Prve pretpostavke da bi se ;Zelenski ;mogao kandidovati na izborima pojavile su se pre nekoliko godina, kada je u televizijskoj seriji glumio predsednika Ukrajine.

U današnjem govoru osvrnuo se i na svoju prethodnu karijeru.

"Čitavog života sam se trudio da nasmejem Ukrajince. U narednih pet godina ću učiniti sve da Ukrajinci ne plaču", naveo je novi predsednik.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

re

20.05.2019 09:25

Takav na ovim prostorima je samo Zeljko Komsic. Bez dlake na jeziku. I bez oraha u dzepovima.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

20.05.2019 10:11

Re za re i ako sam druge vjeroispovijesti podrzavam te da si sto posto u pravu

Name

Odvala

20.05.2019 10:36

Hahahahahahahah !!!

Name

Kiki

20.05.2019 11:23

Odvalo ti ga bas odvali

Name

Dare

20.05.2019 17:18

Samo neka nije nacionalista pa i Komsic mi je prihvatljiv.