Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora

Maloletne manekenke neće više nositi modele Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin na modnim revijama, odlučila je kompanija Kering.

Moda i ljepota 17.05.2019 | 15:50
Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora
Ona je navela da će ta odluka početi da se primenjuje od kolekcije jesen-zima u sezoni 2020/2021.

"Moramo da budemo odgovorni i budemo pravi primeri i u oblasti luksuzne mode. Nadamo se da će i ostali da krenu našim stopama", rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Mari Kler Davu iz Keringa rekla je da da su manekenke starije od 18 godina fizički i psihički zrelije što je važno za ritam i zahteve manekenske profesije.

Osnivačica grupe savez manekenki Sara Zif pozdravila je odluku kompanije Kering i dodala da je to pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke, jer moraju da sacuvaju adolescentski izgled.

U avgustu prošle godine američka kompanija Konde Nast, koja izdaje modni časopis Vog, takođe je saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu baš deca.

"Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se deca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da se ispravi, ali možemo da stvorimo bolju budućnost", stajalo je tada u uredničkom komentaru u časopisu.

Pre dve godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju u kojom se obavezuju da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina.

Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju manekenke mlađe od 18 godina.

Kako se navodi, mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere, poput Naomi Kempbel, Kejt Mos i Bruk Šilds.

Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, a na modnu pistu u poslednje vreme često izlazi i Hadson Krenig koji ima 11 godina.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar