"Prijete klizišta, ostaću bez kuće"

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora – dva u Kozarcu, na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, zatim kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

Republika Srpska 17.05.2019 | 13:38
"Prijete klizišta, ostaću bez kuće"
Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 330 centimetra, što je značajno ispod kritičnog nivoa, potvrđeno je prijedorskoj Civilnoj zaštiti. Ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava. Uspostavljeno je snabdijevanje električnom energijom za sve potrošače. Počela je sanacija terena. U opadanju su i drugi vodostaji na ovom području i stanje se postepeno normalizuje. 

Imajući u vidu značajno povoljnije stanje i pad vodostaja Sane i drugih rijeka, prijedorski Gradski šab za vanredne situacije stavio je van snage Odluku o vanrednom stanju na području Prijedora.

Ipak, i dalje su sve nadležne službe raspoređene na poslovima sanacije štete od poplava.

I dalje se radi na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i depresija, kao i na dezinfekciji objekata.

U toku je i formiranje komisija za procjenu štete, a u Prijedor je stigla i interventna pomoć Vlade Republike Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo.

I dalje ima poplavljenih i zaplavljenih objekata, ali najviše brine pojava klizišta.

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora – dva u Kozarcu, na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, zatim kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

– Plašim se ovog klizišta, ostaću bez kuće. Već sam star 81 godinu. Ne mogu ništa da radim, a da mogu renovirao bih to sam – ističe Ibradžić.


 
Područna Osnovna škola “Branko Ćopić” ponovo je poplavljena i nije uslovna za odvijanje nastave.

Tamo je u toku dezinfekcija prostorija, a stotinu učenika iz ove obrazovne ustanove u ponedjeljak kreće na nastavu u centralnu školu u Prijedoru.

– Donji sprat je bio sav u vodi. Već smo pokupili vodu u učionicama, još nam ostaje mokri čvor. Sve oko moje juće je uništeno – kaže Dragan Zgonjanin, radnik OŠ “Branko Ćopić” iz Gomjenice kod Prijedora. 

Sanja Munjiza, direktorka Osnovne škole “Branko Ćopić” istakla je da je voda potpuno potopila toalete, kotlovnicu, dijelom učionice, a kaže da je sreća što je iznešen dobar dio namještaja.

Ona je navela da djeca iz Gomjenice danas nemaju nastavu, ali, kako je rekla, od ponedjeljka biće voženi autobusom u centralnu školu.

Higijensko-epidemiološka služba prijedorskog Doma zdravlja formirala je desetak timova za dezinfekciju poplavljenih objekata.

– Moja grupa kreće od gomjeničke škole koja je nažalost zahvaćena poplavom. Cilj je da se izvrši dezinfekcija i da se spriječi zaraza ako je ima, jer voda nije bila zdrava, a poplava je bila velika – rekla je Milica Kečan, medicinska sestra Doma zdravlja Prijedor.

U Prijedoru se voda postepeno povlači, iako u pojedinim naseljima ima još uvijek vode, kao što je slučaj u Tukovima, gdje još uvijek ima zaplavljenih i poplavljenih domaćinstava.

– Dva dana i dvije noći, bilo je vode na zgradi, nije se moglo izlaziti, dolazili su iz Civilne zaštite i donosili nam hranu i vodu – navela je Јoka Knežević iz naselja Tukovi.

U Prijedoru u poplavljenim naseljima sanira se i zbraja šteta.

– Bili su polavljeni svi prateći objekti, njiva, šest dunuma, plastenik… Sreća nije ušla u kuću. Mislim da je sto odsto šteta na plasteniku i oranicama – naglašava Dragan Simeunović, mještanin Gomjenice.

– Gradski štab je naložio formiranje komisija za procjenu šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, privrednim objektima, poljoprivredi i drugim. U toku prethodnog dana u Prijedor je stigla i interventna pomoć od Vlade Srpske u najneophodnijim artiklima za stanovništvo – rekao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Prijedora.

(RTRS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Viskovic

17.05.2019 14:13

Zasto panicite cemu panika pa nece biti poplava mi smo to sve rijesili

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

17.05.2019 14:55

A BELA Čizmica, Ne pojavljuje se nigdje?

Name

Austria

17.05.2019 16:33

Nena presdnice da slaze neku frisku laz izgleda je stid za prosle lazi

ODGOVORITE
Name

scepo

17.05.2019 17:06

uniforma je bitna pusti poplave.

ODGOVORITE
Name

Dejanpd

18.05.2019 00:35

Cetvrti dan nakon najveceg poplavnog talasa, a peti nakon ulaska vode u prve kuce, stigla interventna pomoc u hrani od drage nase Vlade RS, oni su precizno izracunali koliko ljudi mogu bez vode i hrane, nadamo se da su imali bar marku i po za pet litara vode, ovu iz kuce, sto im je saprala podove nisu trebali piti. Steta na poljoprivredi nije 100 posto, kako rece moj poplavljeni komsija, steta je takva da se ne bi smjelo sijati, saditi niti kositi za ishranu stoke sve sto je zaplavljeno, bar ne ove godine. Steta je sto Gomijenica postoji, teska je i Bogu, a o vlastima da ne pisem.

ODGOVORITE