Priča: Čija je ono zvijezda?!

Šta je svrha nošenja zvezdice na grbu? Zašto je klubovi i reprezentacije uopšte stavljaju? Zašto različite lige imaju i različita pravila? Ko sme da stavi zvezdicu na grb, a ko ne? Mnogo je otvorenih pitanja. . .

Fudbal 14.05.2019 | 22:47
Priča: Čija je ono zvijezda?!
Vest iz Stare Pazove da je Crvenoj zvezdi zvanično pripisana šampionska titula iz 1946. godine čime je na čuveni grb sa petokrakom u sredini pridodata iznad i treća zvezdica (zbog osvojenih 30 titula šampiona SFRJ, SRJ, SCG i Srbije) otvorila je polemiku i širok poligon za raspravu, najčešće između zavađenih tabora.

Pravnici su rekli svoje, FSS to i aminovao, a nama je zapala za oko jedna druga stvar, a to je treća zvezdica na grbu tima iz Ljutice Bogdana. Šta je svrha nošenja zvezdice na grbu? Zašto je klubovi i reprezentacije uopšte stavljaju? Zašto različite lige imaju i različita pravila? Ko sme da stavi zvezdicu na grb, a ko ne?

Priznaćete zanimljiva i kliktabilna tema. Pa da počnemo...

Videli ste sigurno dok svakog vikenda pratite utakmice širom Evrope i sveta da pojedini klubovi imaju različite kolekcije zvezdica na svojima dresovima. Bajern Minhen, Juventus, Seltik, pa i Mančester Siti, koji ih je nosio u nekom trenutku, dovoljno da se zapitate zašto?

Čak i neke reprezentacije nose zvezdice. Engleska jednu, Nemačka čak četiri i Brazil pet. Fudbalske asocijacije i savezi oko toga uglavnom imaju različita pravila, dok na primer Premijer liga nije usvojila sistem koji dozvoljava klubovima da nose zvezdice iznad grbova na svojim dresovima.

ZAŠTO KLUBOVI NOSE ZVEZDICE NA DRESOVIMA?

U većini slučajeva, vrhovna fudbalska organizacija mora da dozvoli nekom lubu da stavi broj zvezdica na dres nakon osvojenog broja titula. Takav je slučaj u Holandiji, Italiji, Švedskoj i Norveškoj i verovatno 90% zemalja sveta, gde svaki klub dobija po jednu zvezdicu za osvojenih deset šampionskih titula.

Ajaks koji koji ima 33 titule šampiona nosi tri zvezdice.

Međutim, u Bundesligi važi potpuno drugačije pravilo. Jednu zvezdicu klub dobija za tri osvojene šampionske titule, dve zvezdece za pet i tri za deset osvojenih Salatara. Bajern recimo ima četiri zvezdice jer je osvojio Bundesligu više od 20 puta. 

Rendžers u Škotskoj ima pet zvezdica jer je osvajao titulu više od 50 puta, dok Seltik nosi samo jednu iznad grba i to zbog osvajanja Kupa šampiona 1967. godine.

ZAŠTO MANČESTER SITI, IPSVIČ, BURI I NOTINGEM FOREST IMAJU ZVEZDICE?

Tri zvezdice iznad grba Građana nisu bile ni u kakvoj vezi sa osvojenim trofejima, već su samo 1997. ubačene iz dekorativnih razloga. Taj grb otišao je u istoriju 2015. a na ovom novom danas nema zvezdica.

Dve zvezdice iznad grba Notingem Foresta posledica su osvajanja dve uzastopne titule šampiona Evrope, dok novopečeni engleski trećeligaš Ipsvič nosi tri zbog osvajanja Prve divizije (1962), FA kupa (1978) i UEFA kupa (1981).

Niželigaš Buri stavio je 2011. godine dve zvezdice iznad grba zbog osvajanja FA kupa u dva navrata (1900. i 1903. godine).

ZAŠTO REPREZENTACIJE NOSE ZVEZDICE?

Ako nacionalni tim nosi zvezdicu iznad grba to najčešće znači da je bio šampion sveta. Međutim, imate i reprezentacije koje nikada nisu bile na mundijalskom tronu, ali su osvojile neko veliko takmičenje (Kup Afrike, Azije, ili Olimpijske igre) pa nose zvezdice iznad grba.

Zanimljiv je slučaj Urugvaja koji ima četiri zvezdice pošto je osvojio dva Svetska prvenstva i dva puta Olimpijske igre.

KOJI EVROPSKI TIM NOSI NAJVIŠE ZVEZDICA I DA LI SU ONE OBAVEZNE?

Francuski prvoligaš Nant ima osam zvezdica i sve si ubačene u njihov grb - po svaka za jednu osvojenu titulu. Rendžers ima pet, Bajern četiri, kao i Olimpijakos za preko 40 osvojenih titula u grčkoj ligi.

Real Madrid uprkos činjenici da je 13 puta osvojio titulu šampiona Evrope mema zvezdicu na grbu - zapravo nijedan klub u Španiji je nema.

Nije ni obavezno nositi ih, ali većina klubova, ukoliko im njihov savez dozvoli, voli da doda zvezdicu iznad.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar